Kestävyystiekartta johdattaa ammatillista koulutusta – seurantaan kehitteillä indikaattorit
Ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta laadittiin vuosina 2022–2023 valtionavustusrahoitteisessa Vastuullinen ja kestävä ammatillinen koulutus VASKI-hankkeessa. Hanketta koordinoi Sataedu ja siihen osallistui hanketoimijoina 61 koulutuksen järjestäjää. Kestävyystiekartan ja siinä asetettujen vision ja tavoitteiden laadinta tehtiin avoimesti ja kaikkia koulutuksen järjestäjiä ja keskeisiä sidosryhmiä osallistaen. Voidaankin sanoa, että ammatillisen koulutuksen kestävyystiekartta on yhteinen tavoite ja kompassi matkalla kohti kestävää ja vastuullista tulevaisuutta. Kestävyystiekartan toimeenpanoa tukee uusi Opetushallituksen rahoittama Kartalla – på Kartan -hanke, jota Suomen ympäristöopisto Sykli koordinoi.
Olemme aloittaneet työn kansallisen kestävyystiekartan toimeenpanon seurantajärjestelmän kehittämiseksi. Tavoite on koota tietoa ammatillisen koulutuksen järjestäjien toimenpiteistä ja siitä, miten kestävyystyö ja kestävyysosaaminen ammatillisessa koulutuksessa toteutuvat. Seurantajärjestelmä ja sen pohjana olevat eri teemoja kuvaavat indikaattorit tehdään tiiviissä yhteistyössä Kartalla – på Kartan -hankkeen kanssa. Seurantajärjestelmän kehittäminen tehdään osana Euroopan komission rahoittamaa ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan EQAVET-hanketta 2023–2026.
Indikaattorien pilotointi käynnistyy syksyllä
Olemme valmistelleet yhteistyössä koulutuksen järjestäjien edustajien kanssa luonnokset kestävän kehityksen toimintaa ja vaikutuksia kuvaavista indikaattoreista. Indikaattorit on laadittu kestävyystiekartan teemojen mukaisesti kattaen koulutuksen järjestäjien eri toiminnot kattavasti. Indikaattoreita on laadittu johtamiseen ja toimintakulttuuriin, pedagogisiin ratkaisuihin ja opiskelijoiden osaamisen kehittymiseen, opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamisen varmistamiseen, työelämäyhteistyöhön ja kumppanuuksiin sekä hiilineutraaliuteen ja ympäristöjalanjälkeen.
Indikaattorit on laadittu siten, että niillä kerätty tieto kuvaisi kestävyystyön tilaa ja kehitystä, tiedonkeruu olisi helppoa ja niiden avulla saatu tieto olisi mahdollisimman yhteismitallista. Indikaattoreita voi lähteä testaamaan jo syksyllä 2024 yhteisessä pilotoinnissa. Pilotoinnissa kokeillaan indikaattoritiedon keruuta ja arvioidaan niiden toimivuutta sekä kootaan kehittämistarpeita indikaattoreihin. Samalla arvioidaan se, millainen tiedonkeruun prosessi on ja miten sitä voidaan samalla hyödyntää osallistavana toimintana.
Mikäli kiinnostuitte pilotintiin osallistumisesta, mukaan voi ilmoittautua 6.9.2024 mennessä. Pilotointiin ilmoittautuneille järjestämme aloitustilaisuuden syyskuussa.