Tiedote

Korkeakouluihin 144 300 hakijaa kevään toisessa yhteishaussa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin haki kevään toisessa yhteishaussa
144 300 hakijaa, mikä on noin 2300 enemmän kuin viime vuonna. Korkeakoulujen syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli tarjolla 51 000 aloituspaikkaa.
Koristeellinen kuva.

Korkeakoulujen kevään yhteishaku päättyi keskiviikkona 27.3. Hakijoista 44,3 % haki pelkästään ammattikorkeakouluihin ja 40,3 % yliopistoihin; 15 % haki molempiin. Haettavana oli noin 51 000 aloituspaikkaa suomen- ja ruotsinkielisissä hakukohteissa, joista 53 % on ammattikorkeakouluissa ja 47 % yliopistoissa. 

Määrällisesti eniten hakijoita pyrkii terveys- ja hyvinvointialoille, kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden aloille sekä yhteiskunnallisille aloille. Haussa pystyi hakemaan kuuteen hakukohteeseen, ja keskimäärin haettiin 2,8 hakukohteeseen. Hakukohteita oli haussa lähes 1600.

Suurin osa haettavana olleista koulutuksista on suunnattu toisen asteen tutkinnon suorittaneille. Näihin koulutuksiin oli 125 700 hakijaa. 

Valtaosa hakijoista (96 %) käytti mahdollisuutta täyttää hakemuksen vahvasti tunnistautuneena.

Lääketieteellinen ala säilytti vetovoimansa

Hakijamäärät yhtä aloituspaikkaa kohden vaihtelevat aloittain. Kovin kilpailu aloituspaikoista käydään lääketieteissä (9,3 hakijaa/aloituspaikka). Yli viisi tai kuusi hakijaa aloituspaikkaa kohden oli yhteiskunnallisilla aloilla (6,5) sekä kaupan, hallinnon ja oikeustieteellisillä aloilla (5,3).

Vähemmän kuin viisi hakijaa tavoitteli yhtä aloituspaikkaa palvelualoilla (4,8 hakijaa/aloituspaikka), taiteiden ja kulttuurin ja maa- ja metsätalouden aloilla (4,6 hakijaa / aloituspaikka), terveyden- ja hyvinvoinnin ja tietojenkäsittelyn ja tietoliikenteen aloilla sekä humanistisilla aloilla (4,2 hakijaa). 

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli luonnontieteellisille aloille (3,4 hakijaa/aloituspaikka), tekniikan ja kasvatusaloille (3,0 hakijaa/aloituspaikka).

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5., koko yhteishaun viimeistään 4.7.

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään maanantaina 27.5. Todistusvalinnassa hakija hyväksytään korkeakouluun pelkkien ylioppilasarvosanojen perusteella, kansainvälisen EB-, IB- tai RP/DIA-tutkinnon tai ammatillisen perustutkinnon perusteella. Ammatillisen perustutkinnon osalta todistusvalinta koskee 1.8.2015 alkaen suoritettuja ammatillisia perustutkintoja. Tulokset näkyvät Oma Opintopolku -palvelussa ennen valintakokeita. 

Koko yhteishaun tulokset valmistuvat viimeistään 4.7.


Lisätietoja

Erityisasiantuntija Minea Wilo-Tanninen minea.wilo-tanninen [at] oph.fi (minea[dot]wilo-tanninen[at]oph[dot]fi)  p. 029 5331397
Erityisasiantuntija Mikko Eronen mikko.eronen [at] oph.fi (mikko[dot]eronen[at]oph[dot]fi) p. 029 533 1485