Uutinen

Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivillä Seinäjoella keskusteltiin kansainvälistymisen nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä

Koulutus ja tutkinnot Korkeakoulutus Erasmus+ korkeakoulutukselle Kansainvälistyminen Koulutuksen kehittäminen
Vuoden 2024 korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät vietettiin helteisessä säässä Etelä-Pohjanmaalla, Seinäjoen ammattikorkeakoulun kampuksella. Tapahtuma kokosi yhteen yli 400 korkeakoulutuksen kansainvälistymisen parissa työskentelevää kollegaa ja sidosryhmien edustajaa ympäri Suomen.
Tapahtuman osallistujia nauttimassa auringosta ulkona.

Maakuntanäkökulma ja paikallisuus olivat vahvasti osa tapahtumaa eri puheenvuoroissa. Osallistujille kävi selväksi, että kansainvälisyyttä edistetään Seinäjoella suurella sydämellä ja ihmiskeskeisesti. 

Kaupungin elinvoimajohtaja Erkki Välimäki korosti mieleenpainuvassa ja hymyjä herättäneessä illallispuheessaan, että korkeakoulujen kansainvälistyminen on myös kaupunkien ja kuntien kansainvälistymistä. 

Välimäki painotti kansainvälistymisen merkitystä alueellisen elinvoiman kannalta, ja totesi, että myös Seinäjoella tämä tiedostetaan hyvin.

Kevätpäivien paikallisuus kiteytyi lisäksi ryhmässä monikansallisia opiskelija-assistentteja, jotka opastivat ja auttoivat yleisöä tapahtuman ajan. Heidän panoksensa keräsi kiitosta osallistujilta ja toi tapahtumaan henkilökohtaisen ulottuvuuden kansainvälisistä osaajista keskusteltaessa.

Vastuullisuus, eettisyys ja tasa-arvo kevätpäivien keskiössä

Sessioissa ja pyöreän pöydän keskusteluissa korostettiin vastuullisuuden, eettisyyden ja turvallisuuden merkitystä korkeakoulujen kansainvälisessä toiminnassa. Osallistujat pohtivat, miten nämä periaatteet voidaan juurruttaa korkeakoulujen strategioihin ja käytäntöihin.

Työpajoissa keskusteltiin myös kansainvälistymisen mahdollisuuksien tarjoamisesta tasa-arvoisesti kaikille opiskelijoille. Kansainvälistyminen tulee integroida opiskelijan opintopolkuun alusta alkaen ja opiskelijan tarpeisiin sopivat mahdollisuudet on oltava helposti saatavilla.  

Yleisö osallistuu sessioon luentosalissa.
Kevätpäivien kymmenet sessiot keräsivät kiinnostuneen kuulijakunnan.

Päätöstilaisuudessa esiin nousi myös tarpeellisia näkökulmia kansainvälisten osaajien sisällyttämisestä keskusteluun. Korkeakoulut voivat toimia keskeisinä tekijöinä alueellisen kehityksen ja kansainvälisten yhteyksien luomisessa, mutta kaikkien näkemyksiä tarvitaan, jotta emme unohdu pohtimaan ratkaisuja vain keskuudessamme. 

Keskustelut jatkuvat kevätpäivillä 2025 Helsingissä

"Tällä hetkellä keskustelua kansainvälisyyden merkityksestä tarvitaan laajemmin yhteiskunnassamme. Kansainvälisten osaajien tarve on suuri, ja Suomi menestyy vain olemalla kansainvälinen", totesi yksikön päällikkö Maija Airas Opetushallituksesta avajaispuheessaan.

Keskustelu saa jatkoa ensi vuoden kevätpäivillä, jotka pidetään Helsingissä 12.–14.5.2025. Vuoden 2025 teemana on 'Tulevaisuuden rakentajat: kansainvälisyys muutosvoimana'. 

Siinä missä tänä vuonna kansainvälisyys oli vielä kysymysmerkin takana, katsoo tulevan vuoden teema rohkeasti kansainvälisen Suomen tulevaisuuteen. Mitkä ovat ne tekijät, joita tarvitsemme muutosvoiman valjastamiseen ja Suomen menestyksen varmistamiseen? Miten voimme hyödyntää kansainvälisten osaajiemme potentiaalin?

Näihin kysymyksiin pyritään löytämään vastauksia ensi vuoden tapahtumassa. Nähdään siellä!