Tiedote

Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa yli 63 000 hakijaa – aloituspaikoista kovin kilpailu taide- ja kulttuurialoilla

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Korkeakoulujen kevään ensimmäisessä yhteishaussa oli 63 800 hakijaa, eli hakijoita oli noin 3 % enemmän kuin vuonna 2023. Haettavana olivat syksyllä alkavat vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston opiskelupaikat sekä Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmat. Aloituspaikkoja oli tarjolla lähes tuhat enemmän kuin viime vuonna.
Opettaja selittää puheellaan ja käsillään useille, erikulttuurisille opiskelijoille.

Kevään 2024 ensimmäinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi keskiviikkona 17.1. Haettavana oli noin 8 300 aloituspaikkaa 412 hakukohteesta. Hakukohteista reilu puolet oli yliopistojen ja loput ammattikorkeakoulujen koulutuksia.

Taideyliopiston koulutuksiin haki yhteensä yli 4 400 hakijaa ja Tampereen yliopiston teatteritaiteen koulutusohjelmiin reilu 1 000 hakijaa. Korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin haki yhteensä yli 60 000 hakijaa, joista valtaosa oli muita kuin EU- tai ETA-alueen kansalaisia. Suurimmat kansalaisuusryhmät hakijoissa olivat Bangladeshin, Suomen ja Pakistanin kansalaiset. Suomen kansalaisten osuus hakijoista oli 14 %. Suomalaisten hakijoiden määrä pysyi samana kuin edellisvuonna.

Eri koulutusalojen välillä suuria eroja kilpailussa aloituspaikoista

Määrällisesti eniten hakijoita oli edellisvuosien tapaan kauppa-, hallinto- ja oikeustieteiden sekä tietojenkäsittely- ja tietoliikennealojen koulutuksiin.

Korkeakouluissa kovin kilpailu aloituspaikoista, eli eniten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin, käydään taide- ja kulttuurialoilla (noin 23 hakijaa/aloituspaikka), palvelualoilla (noin 19 hakijaa/aloituspaikka) ja yhteiskunnallisilla aloilla (noin 16 hakijaa/aloituspaikka). 

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin on taas tekniikan aloilla (noin 9 hakijaa/aloituspaikka), ja humanistisilla aloilla (11 hakijaa/aloituspaikka). 

Valintojen tulokset julkistetaan viimeistään toukokuun lopussa

Tällä hetkellä korkeakoulut tarkistavat hakemuksia ja järjestävät valintakokeita. Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tuloksia julkaistaan tammi-helmikuun vaihteesta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 31.5. 

Suomalaiset hakijat voivat seurata opiskelijavalintansa tilannetta Oma opintopolku -palvelussa. Kaikki opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku on maaliskuussa

Kevään toinen yhteishaku järjestetään 13.3.–27.3.2024. Tällöin haetaan korkeakoulujen syksyllä alkavaan suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen. Kaikkiin koulutuksiin haetaan Opetushallituksen ylläpitämässä Opintopolku-palvelussa.

Lisää tilastoja löytyy opetushallinnon Vipunen-tilastopalvelusta. Valitse suodattimeksi koulutuksen alkamisvuosi 2024, koulutuksen alkamiskaudeksi syksy, hakutavaksi yhteishaku ja hakuajaksi haku 1/hakuaika 1.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Janni Jokelajanni.jokela [at] oph.fi (janni[dot]jokela[at]oph[dot]fi) , p. 029 533 1818
erityisasiantuntija Topias Kähära topias.kahara [at] oph.fi (topias[dot]kahara[at]oph[dot]fi)p. 029 533 1758