Tiedote

Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku alkaa: tarjolla yli 51 500 aloituspaikkaa

Ajankohtaista Korkeakoulutus Opiskelijavalinnat
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään toisessa yhteishaussa haetaan syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin. Hakulomake on ensimmäistä kertaa mahdollista täyttää myös vahvasti tunnistautuneena.
Opiskelijoita Helsingin yliopiston kampuksella

Yhteishaku alkaa keskiviikkona 13.3. klo 8 ja päättyy keskiviikkona 27.3.2024 klo 15.  Kaikkiin koulutuksiin haetaan Opetushallituksen ylläpitämässä palvelussa osoitteessa Opintopolku.fi.

Haettavana on 51 538 aloituspaikkaa 1 607 hakukohteessa. Hakulomakkeen voi alkavassa haussa täyttää joko vahvasti tunnistautuneena tai ilman tunnistautumista, kuten ennen. Vahvasti tunnistautuneen hakijan henkilötiedot tuodaan hakulomakkeelle automaattisesti väestötietojärjestelmästä.

Yhteishaun aloituspaikoista valtaosa, noin 42 400, on suunnattu ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille.

Lisäksi yhteishaussa on mukana korkeakoulututkinnon suorittaneille tarkoitettuja yliopistojen maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Näihin on tarjolla yhteensä noin 9 100 aloituspaikkaa. 

Kaikista aloituspaikoista 53 % on ammattikorkeakouluissa ja 47 % yliopistoissa.

Kevään toisessa yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Koulutukset on laitettava hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen. Hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa siitä hakukohteesta, johon hakijan valintamenestys riittää ja jonka hakija on asettanut mieluisuusjärjestyksessä korkeimmaksi. 

Todistusvalinnat julkaistaan toukokuussa, valtaosa valintakokeista pidetään tämän jälkeen

Todistusvalinnalla valittavien opiskelijoiden osuus vaihtelee aloittain ja hakukohteittain. Tyypillisimmin todistuksen perusteella hyväksytään 50–60 % hakijoista, mutta osuudet vaihtelevat 10 ja 100 %:n välillä. 

Suurin osa todistusvalinnan aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Kaikista korkeakoulujen aloituspaikoista ensikertalaisille on varattu noin 67 %, mikä on lähes saman verran kuin viime vuonna.

Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5. Suurin osa valintakokeista järjestetään todistusvalinnan tulosten julkaisun jälkeen. Ammattikorkeakoulujen valintakoe pidetään 27.5.–30.5. Ammattikorkeakouluihin haetaan pääasiassa yhdellä kokeella, jonka hakija suorittaa valitsemanaan päivänä. Yliopistojen valintakokeet pidetään aikavälillä 20.5.–7.6. 

Koko yhteishaun tulokset varmistuvat viimeistään 4.7.2024.


Lisätietoa:

Erityisasiantuntija Minea Wilo-Tanninen, minea.wilo-tanninen [at] oph.fi (minea[dot]wilo-tanninen[at]oph[dot]fi) p. 029 533 1397  
Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen [at] oph.fi (mikko[dot]eronen[at]oph[dot]fi), p. 029 533 1485