Uutinen

Luurivapauden eetos, aatos ja konkretia toivat partiolippukunta Käpylän Kuksille Cygnaeus-palkinnon

Ajankohtaista Esiopetus Nuorisotyö Perusopetus Varhaiskasvatus Hyvinvointi
Vuoden 2023 Cygnaeus-palkinnon tavoitteena oli nostaa esiin toimintaa, joka edistää lasten ja nuorten kasvokkaisia kohtaamisia ja teknologiasta vapaata aikaa. Opetushallituksen asiantuntijat valitsivat teemaksi luurivapaan ajan, koska aihe on juuri nyt hyvin ajankohtainen ja tärkeä.
Käpylän Kuksat

Palkinto myönnettiin partiolippukunta Käpylän Kuksille, joiden toiminnan luonteeseen luurivapaus suorastaan itsestään selvästi kuuluu.  

– Lippukuntamme on tunnettu vauhdikkaasta ja yhteisöllisestä toiminnastaan. Erähenkisenä porukkana menemme usein ja mielellämme metsään, Riikka Juhas Käpylän Kuksista kertoo. 

– Emme ole keksineet pyörää uudestaan, vaan ehkä enemmänkin päinvastoin. Teemme sellaisia asioita, jotka aikaisemmin kuuluivat ihmisten arkeen ja täyttivät päivät luontevasti: hakkaamme halkoja, sytytämme nuotion, haemme vettä, kokkaamme ja syömme ulkona, suunnistamme, leikimme ja pidämme kipinää. Siinä ei juuri puhelinta ehdi tai edes halua vilkuilla. 

Kuksilla on useita, jo perinteisiksi muodostuneita leikkejä, joista on tullut lippukunnan tavaramerkki. Kestosuosikkeja ovat kontaktileikit kuten kotiinkanto, halonkaato ja planeettojen sota.  Onpa Kuksilla myös aivan oma, itse kehitetty laji, kamupallo, joka on hauska sekoitus jalkapalloa, koripalloa ja painia.  

– Tärkeää on, että johtajat osallistuvat leikkeihin itsekin, ja ovat niissä täysillä mukana. Meillä leikkiminen ei ole noloa, vaan parasta, ja kukaan ei ole siihen liian vanha. 

Toimintakulttuuriin kuuluvat olennaisesti myös retkien ja leirien nuotiohetket. 

– Silloin tuijotetaan nuotiota, jutellaan ja lauletaan. On aikaa vain olla, tulla kohdatuksi ja kohdata. Kun väsymys iskee, telttaan tai riippumattoon on viisi askelta. 

Toiminnan perustana on valtakunnallinen partio-ohjelma

Kuksien toimintaperiaatteet nojaavat valtakunnalliseen partio-ohjelmaan, joka opetussuunnitelman tavoin antaa toiminnalle raamit. Jokainen lippukunta toteuttaa itseään kuitenkin omalla persoonallisella tavallaan. 

– Meillä on aina ollut vahva identiteetti, josta olemme hyvällä tavalla ylpeitä. 
Jäseniä on tällä hetkellä kaikkiaan 220, iältään seitsemänvuotiaasta ylöspäin. Partiojohtajina Kuksilla on erityisen paljon alle 20-vuotiaita nuoria. Lippukunnan hallituksessa nuoret pääsevät itse vaikuttamaan asioihin ja kehittämään toimintaa. 

– Isoin inspiroiva tekijä toiminnassamme on ehkä se, että meillä 15-vuotiaat nuoret toimivat jo pienempien lasten partiojohtajina. He pääsevät itse suunnittelemaan oman ryhmänsä ohjelman ja ottamaan vastuuta.  Aikuiset tukevat taustalla mutta eivät sanele, miten asiat kuuluu tehdä. Näin lippukunta tuntuu nuorista omalta ja tärkeältä, kun yhteiseen toimintakulttuuriin on päässyt itsekin vaikuttamaan. 

Lippukunnan juuret ovat jo 1930-luvun Käpylässä. Nykyisellä nimellä Kuksat on tunnettu vuodesta 1972. Toimintamallit ovat muotoutuneet aikojen saatossa tietynlaisiksi, mutta jokainen uusi sukupolvi tuo mukaan omia ideoitaan ja vaikutustaan. Ydintoiminta, eli yhdessä tekeminen, oppiminen ja kasvaminen, ei ole kuitenkaan loppupeleissä juurikaan muuttunut. 

– Olemme ylpeitä yhteishengestämme, ja siitä, että Kuksat on muutakin kuin harrastusryhmä. Se on viininpunaisissa loistava porukka, joka näkyy ja kuuluu kauas ja antaa tekojen puhua puolestaan.

Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä luovutti Cygnaeus-palkinnon Käpylän Kuksille Educa-messuilla Helsingin messukeskuksessa 26.1.2024. Palkinnonsaajan valitsivat tänä vuonna professori Anne Birgitta Pessi ja laulaja, lauluntekijä Nelli Matula. 

Opetushallitusta edeltäneen Kouluhallituksen aikoinaan perustamaa Cygnaeus-palkintoa myönnettiin alun perin elämäntyöpalkintona. Vuodesta 2019 lähtien palkinto on jaettu uudistuneena. Tällä kertaa sillä haluttiin nostaa esiin toimintaa, joka on edistänyt lasten ja nuorten teknologiasta vapaata aikaa ja kasvokkaisia kohtaamisia.