Uutinen

Miljoona roskapussia -kampanja kannustaa huolehtimaan lähiympäristöstä

Opettajat ja kasvattajat Esiopetus Perusopetus Varhaiskasvatus Opettajat ja kasvattajat
Miljoona roskapussia -kampanja haastaa kaikki mukaan tekemään hyvää yhteiselle ympäristöllemme. Kampanjan teemat voi yhdistää moniin oppiaineisiin tai oppimiskokonaisuuksiin sekä varhaiskasvatuksen oppimisen alueisiin. Kampanja starttasi 15.4. ja päättyy Maailman ympäristöpäivänä 5.6.
Lapsia metsässä kiipeilemässä puunrungon päällä.

Ylen kampanja haastaa keräämään miljoona pussillista roskia. Tänä vuonna toista kertaa järjestettäviin siivoustalkoisiin on lupautunut mukaan jo  yli 180 kuntaa ja kaupunkia sekä joukko järjestöjä ja yhteisöjä.

Kampanjan teemat sopivat monin tavoin osaksi opetusta varhaiskasvatuksesta alkaen, ja Opetushallitus haluaa kannustaa varhaiskasvatuksen ja opetuksen ammattilaisia osallistumaan haasteeseen.

– Kampanja tukee opetussuunnitelmien mukaista työtä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimipaikoissa ja kouluissa. Kampanja vahvistaa laaja-alaisen osaamisen toteutumista ryhmien ja luokkahuoneiden ulkopuolella. Tämä on hieno tilaisuus tehdä yhdessä, kantaa vastuuta lähiympäristöstä ja edistää osallisuutta. Yhdessä liikkuminen myös vahvistaa samalla hyvinvointia, sanoo opetusneuvos Kati Kaplin-Sainio Opetushallituksesta.

Kevät on hyvä aika lähiympäristössä liikkumiselle. Ympäristökasvatuksessa, ympäristöopissa tai biologiassa kevään etenemisen seurannan ohella voidaan kerätä roskia ja ohjata vaalimaan luontoa.

– Roskien kerääminen herättää usein kysymyksiä kuluttamisesta, maailmankaupasta, kiertotaloudesta ja ympäristön terveysvaikutuksista. Roskista voidaan tuunata uusiotuotteita tai hyödyntää taiteen tekemisen inspiraationa. Samalla voidaan vahvistaa vaikuttamistaitoja: laatia vastamainoksia tai mielipidekirjoituksia. Miljoona roskapussia -kampanjan voi näin yhdistää moniin oppiaineisiin tai oppimiskokonaisuuksiin, ideoi opetusneuvos Hanna Pohjonen.

Kampanjan virallisena kummina toimii luonto- ja retkeilyohjelmistaan tuttu Ylen toimittaja Mikko “Peltsi” Peltola

– Itse arvostan suuresti puhdasta ja koskematonta luontoa. Roskaaminen ja sotkeminen tieten tahtoen pitäisi saada loppumaan, sillä siitä on haittaa esimerkiksi monille eläimille ja eliöille. Roskien kerääminen on konkreettinen ja helppo tapa tehdä hyvää, sen vaikutukset näkyvät heti. Voi aloittaa vaikka oman korttelin siivoamisella, kannustaa Peltola.

Miljoona roskapussia -kampanjaan voi osallistua, vaikka oma asuinpaikkakunta ei olisikaan kampanjan kumppani.

Kampanjaan voi osallistua keräämällä roskia ja lisäämällä keräämiensä roskapussien määrän oman kaupungin kohdalle Ylen verkkosivuilla tai Yle-sovelluksessa. Kerättyjen roskien lisäämiseen tarvitaan vain Yle Tunnus. Kampanja näkyy kevään mittaan Ylen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla erilaisina sisältöinä. 

Yle tarjoaa kampanjan yhteydessä materiaaleja koulujen ja varhaiskasvatuksen käyttöön, joita voi vapaasti hyödyntää kevään ympäristöpäivien ja retkien yhteydessä.