Opetushallitus on mukana kehittämässä ammatillisen koulutuksen työelämälähtöisyyttä Afrikan maissa
Hankkeessa pyritään tunnistamaan ja kehittämään konkreettisia työllistymismahdollisuuksia Afrikassa, edistämään julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia alueellisella tasolla sekä tarjoamaan kilpailullista rahoitusta osaamiseen ja ammatilliseen koulutukseen liittyville hankkeille erityisesti Global Gateway -aloitteen puitteissa.
- Esimerkiksi jos EU-investointien kautta rahoitetaan aurinkovoimala Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, hankkeessa selvitetään, millaista ammatillista koulutusta paikalliset ihmiset tarvitsevat työllistyäkseen voimalan rakentamiseen, ylläpitoon ja hallintaan liittyvissä tehtävissä, projektipäällikkö Saara Paavilainen Opetushallituksesta kertoo.
Näin koulutus voidaan suunnitella tukemaan suoraan niitä taitoja ja osaamista, joita uusiutuvan energian investoinnit vaativat. Avainasemassa on yhteistyö julkisen ja yksityissektorin kanssa. Opetushallituksen roolina on vahvistaa tätä yhteistyötä ja edistää tiedonvaihtoa viranomaisten, ammatillisen koulutuksen tarjoajien ja yritysten välillä.
Opetushallitus myös kokoaa yhteen tietoa, jotta koulutus vastaisi entistä paremmin työmarkkinoiden tarpeisiin. Lisäksi Opetushallitus osallistuu asiantuntijatuen toteuttamiseen sekä toimii keskeisenä alueellisen yhteistyön edistäjänä muun muassa järjestämällä tilaisuuksia.
OP-VET -hankkeessa luodaan kestäviä työllistymismahdollisuuksia
OP-VET-hanke on merkittävä askel kohti Afrikan ammatillisen koulutuksen kehittämistä vastaamaan työelämän tarpeita nykyistä paremmin. Lisäksi hankkeessa luodaan kestäviä työllistymismahdollisuuksia, jotka tukevat alueen taloudellista kasvua ja kehitystä. Koulutuksen työelämälähtöisyyden kehittämisen lisäksi hanke tukee alueellisten arvoketjujen kehittämistä ja tarjoaa rahoitusta esimerkiksi oppilaitoksille, yritysverkostoille, järjestöille ja muille toimijoille.
OP-VET -hanke:
• Euroopan komission Global Gateway investointipakettiin kuuluva Team Europe -hanke "Opportunity-Driven Vocational Education and Training in Africa" (OP-VET) toteutetaan yhteistyössä Belgian, Ranskan ja Saksan kehitysyhteistyötoimijoiden kanssa
• Hankkeen kokonaisbudjetti vuosille 2024–2029 on noin 76 miljoonaa euroa, ja sen rahoittavat kokonaan EU komissio ja Saksan kehityspankki
• Opetushallituksen osuus EU-rahoituksen kokonaisbudjetista on noin 7,4 miljoonaa euroa vuosina 2024–2029
• Tavoitteena on lisätä ammatillisen koulutuksen kykyä vastata työmarkkinoiden tarpeisiin ja luoda kestäviä työllistymismahdollisuuksia erityisesti nuorille ja naisille Saharan eteläpuolisessa Afrikassa