Pukusuunnittelija Suvi Hännisen ajatus omasta urasta kansainvälistyi Italian residenssimatkalla
Kun pukusuunnittelija Suvi Hänninen haki Culture Moves Europe -liikkuvuustukea, hän ei tiennyt kuinka vaikuttava kokemus tämä tulisi tälle olemaan. Apuraha mahdollisti kuukauden mittaisen taiteilijaresidenssityöskentelyn Pohjois-Italiassa, pienessä Mosso Santa Marian kylässä.
– Oli mieletöntä olla kuukauden ajan inspiroivassa ympäristössä, kauniissa maisemissa, ihmisten kanssa, joilla oli selkeä fokus omassa tekemisessään. Tällainen yhteisöllinen kokemus oli minulle täysin uusi, kertoo Hänninen.
Residenssi avasi mielen taiteelle ja kansainvälisyydelle
Naistaiteilijoille suunnattu residenssi sijaitsi 1600-luvulta säilyneessä historiallisessa Casa Regisissä. Kuukauden aikana Hänninen pääsi syventymään eri tekstiilien kanssa työskentelyyn ja tekstiili-installaatioiden tekemiseen.
– Residenssi auttoi vahvistamaan taiteilijaidentiteettiäni. Se oli minulle ensimmäinen mahdollisuus pysähtyä ja keskittyä syvällisesti omaan taiteelliseen työskentelyyni, sanoo Hänninen.
Matkalla hän näki eri tapoja lähestyä taidetta kuin suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän näki italialaisen pikkukylän yhteisöllisen suhtautumisen taiteeseen tärkeänä oppina myös suomalaiselle taidekentälle.
– Mosso Santa Marian kylä vaikutti minuun syvästi. Siellä kollektiivinen ajattelu siitä, että taide kuuluu kaikille teki minuun suuren vaikutuksen, Hänninen kertoo.
Residenssimatka oli Hännisen ammatti-identiteetille tärkeä. Matkan jälkeen hän kokee ensimmäistä kertaa, että hänen työnsä ja taiteensa voisi sijaita myös Suomen ulkopuolella.
Tämä kokemus muutti elämääni. En ollut ajatellut olevani taiteilija Suomen rajojen ulkopuolella, mutta residenssissä tajusin, että voin tehdä ihan mitä vaan ja missä vaan.
– Se antoi minulle ajatuksen, että voin olla taiteilija missä tahansa, ei vain Suomessa, hän kertoo.
Matkan jälkeen hän on osallistunut ryhmänäyttelyyn Casa Regisissä ja uusia kansainvälisiä projekteja on jo tulilla.
Maata pitkin matkustaminen auttoi laskeutumaan taiteilijaresidenssiin
Culture Moves Europe -apurahaan kuuluu myös ekologisen matkustamisen taloudellinen tukeminen. Hänninen kertoo hitaan matkustamisen olleen omalla kohdallaan tärkeä apu residenssiin laskeutumiseen.
– Se, että matkustin maata pitkin, auttoi päästämään irti suorittavasta työarjesta ja keskittymään tulevaan. Hitaus antoi aikaa rauhoittua ja valmistautua luovaan työskentelyyn, Hänninen kuvailee.
Hidas matkustaminen vei hänet junilla ja busseilla Tallinnan, Varsovan ja Wienin kautta pohjois-Italian residenssikylään.
– Tuki mahdollisti paitsi residenssissä työskentelyn myös sen, että matkalla pystyin vierailemaan museoissa ja inspiroitumaan esimerkiksi Milanon ja Münchenin kulttuuritarjonnasta, kehuu Hänninen.
Kansainvälistymismahdollisuuksiin kannattaa tarttua
Liikkuvuustuella pyritään tukemaan taiteilijoiden ammatillista kehittymistä ja kansainvälistymistä. Tuen hakuprosessia Hänninen kuvailee yksinkertaiseksi ja sujuvaksi.
– Se oli ehkä vaivattomin apurahahakemus, jonka olen tehnyt. Tuki kattoi matkakulut, residenssimaksut ja osan muista kustannuksista, mikä teki minulle matkasta taloudellisesti mahdollisen, kertoo Hänninen.
Hänninen korostaa kansainvälisen liikkuvuuden merkitystä eri alojen taiteilijoille. Tämän mukaan Suomi tarjoaa mahdollisuuksia, mutta kansainvälisten kokemusten kautta voi saada uusia näkökulmia ja mahdollisuuden kehittää omaa taiteellista identiteettiä.
Kokemus Pohjois-Italiassa muutti Suvi Hännisen elämää sekä ammatillisella että henkilökohtaisella tasolla.
– Tämä kokemus muutti elämääni. En ollut ajatellut olevani taiteilija Suomen rajojen ulkopuolella, mutta residenssissä tajusin, että voin tehdä ihan mitä vaan ja missä vaan, Hänninen sanoo leveästi hymyillen.
Teksti: Maija Lindström
Culture Moves Europe-liikkuvuustuki