Uutinen

TFK-ohjelman erillisessä Ukraina-haussa rahoitusta myönnettiin 6 koulutusyhteistyöhankkeelle

Ohjelmat Korkeakoulutus Globaali yhteistyö Team Finland Knowledge Kansainvälinen liikkuvuus
Team Finland Knowledge-ohjelman (TFK) neljännellä hakukierroksella järjestettiin toista kertaa erillinen haku, jonka tavoitteena oli tukea suomalaisten korkeakoulujen koulutusyhteistyötä ukrainalaisten partnereiden kanssa sekä tukea Ukrainaa sen korkeakoulutuksen kehittämisessä ja uudelleenrakentamisessa. Haussa lähtökohtana olivat Ukrainan koulutussektorin tarpeet, ja haku herätti jälleen varteenotettavaa kiinnostusta suomalaisissa korkeakouluissa.
Opetushallitus myönsi TFK-ohjelman vuoden 2024 hakukierroksella kaiken kaikkiaan rahoitusta yhteensä 1 955 171 euroa 30 hankkeelle: Ukraina-haussa rahoituksen saaneiden 6 hankkeen osuus kokonaismyönnöstä on 448 856 euroa. Yksittäisten hankkeiden saama hanketuki vaihtelee 51 836 ja 80 000 euron välillä ja hankekausi on 1.8.2024-31.12.2026.
Työmaaseinä Kiovassa, joka on maalattu Ukrainan lipun väreillä.

TFK-ohjelman Ukraina-haussa hakemuksia saapui yhteensä 15 kappaletta ja tukea haettiin yhteensä 1 076 459 euroa. Määräaikaan mennessä yliopistojen koordinoimia hankehakemuksia saapui 7 kappaletta ja ammattikorkeakoulujen koordinoimia 4 kappaletta. Kolme korkeakoulua jätti Ukraina-haussa useamman hakemuksen ja kaikkiaan hankehakemuksissa oli mukana 10 suomalaista korkeakoulua joko koordinaattoreina tai hankekumppaneina: 5 yliopistoa ja 5 ammattikorkeakoulua. Haku oli avoin kaikille koulutusaloille sekä tutkintotasoille.

TFK ohjelman Ukraina-hankkeet 2024

Alakohtaisesti eniten hankehakemuksia kohdistui sosiaali- ja käyttäytymistieteisiin, opettajankoulutukseen ja kasvatustieteisiin, humanistiselle alalle, taiteisiin, kauppa ja hallinto, tietojenkäsittelytieteeseen, ympäristönsuojeluun, luonnontieteisiin, insinööritieteisiin, turvallisuusalaan ja sosiaalipalvelualaan. Yksi tai useampi koulutusala voi olla mukana samassa hankkeessa.

Ukraina-haussa rahoitettujen hankkeiden osuus haetuista oli 40 prosenttia. Hankkeiden ensisijainen valintaperuste oli hakemuksen laatu. Lisäksi valinnassa on huomioitu se, että ukrainalaisten korkeakoulujen kanssa tehtävään yhteistyöhön voidaan rahoittaa enintään yksi hanke per korkeakoulu. Hankkeita rahoitettiin yhteensä 6 kpl.  Rahoitetuissa hankkeissa on mukana yhteensä 4 suomalaista ammattikorkeakoulua ja 3 yliopistoa sekä 9 ukrainalaista korkeakoulua.  

Rahoitetut hankkeet pyrkivät lisäämään resilienssiä, innovatiivista pedagogiikkaa ja osallisuutta opetuksessa

Valituissa hankkeissa on edustettuna muun muassa opettajankoulutus ja kasvatusala, sosiaali- ja käyttäytymistieteet, humanistinen ala, kauppa- ja hallintotieteet ja sosiaalipalveluala. Alakohtaisesti useimmat valituista hankkeista kohdistuvat opettajankoulutukseen ja kasvatusalaan. Näissä hankkeissa tavoitteena on muuan muassa lisätä resilienssiä, innovatiivista pedagogiikkaa ja osallisuutta opetuksessa. Hankkeet kehittävät verkko-opetusta, resilienssiä oppimista kriisiaikoina ja esimerkiksi opetusta raja-alueiden kehityksestä tukeakseen Ukrainan sodanjälkeistä jälleenrakennusta. Hankkeissa painottuu molemminpuolinen oppiminen sekä vastuullinen yhteistyö ukrainalaisten ja suomalaisten korkeakoulujen välillä.

Ukrainassa käynnissä oleva sota luo omat haasteensa korkeakoulujen välisille yhteistyömuodoille. Tästä huolimatta yhteistyömuotoja on valituissa hankkeissa useita ja kaikille valituille hankkeille on ominaista useiden toimintojen yhdistäminen: yhteisten kurssien ja kurssimoduulien suunnittelu, opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuus Ukrainasta Suomeen ja virtuaalisen opetuksen kehittäminen ja toteutus ovat yhteistyömuodoista suosituimpia. Näiden lisäksi useisiin hankkeisiin sisältyy myös opetussuunnitelmayhteistyötä.

TFK-ohjelman seuraava haku aukeaa alkuvuodesta 2025 

Team Finland Knowledge -ohjelman tavoitteena on luoda ja vahvistaa suomalaisten korkeakoulujen yhteistyötä TFK-verkoston valittujen kohdealueiden ja -maiden kanssa sekä muotoilla yhteistyöhön uudenlaisia toimintamalleja. Ohjelma rahoittaa korkeakoulujen koulutusyhteistyötä yhteistyö- ja liikkuvuushankkeiden kautta. TFK-ohjelmaan voivat osallistua kaikki korkeakoulut Suomesta sekä ohjelman kohdealueilta ja -maista.
Ohjelman seuraava hakukierros aukeaa alkuvuodesta 2025. Haun kohdemaista ja -alueista tiedotetaan myöhemmin.