Uutinen

Tiedonkeruut.fi sulkeutuu – jatkossa aineistot löytyvät THL:n palvelusta

Ajankohtaista Tilastot
Tiedonkeruut.fi -palvelu sulkeutuu kesäkuun alussa. Syynä sulkeutumiselle on vähäiseksi jäänyt palvelun käyttö. Lisäksi taloustilanne on pakottanut etsimään säästökohteita.
Kuva opiskelijoista

Vuoden vaihteessa 2020 avautunut tiedonkeruut.fi -palvelu kokosi yhteen koulutukseen ja kasvatukseen liittyviä tiedonkeruita ja niiden pohjalta syntyviä aineistoja. Palvelu toimi apuvälineenä tiedonkeruiden koordinoinnissa ja tiedon hyödyntämisessä. Palvelu pyrki palvelemaan oppilaitosten, tutkijoiden ja viranomaisten tarpeita.

Palvelun käyttö on ollut kuitenkin odotettua vähäisempää, eivätkä käyttäjät ole löytäneet sitä toivotulla tavalla.

– Käyttöä on selvitetty muun muassa käyttäjäkyselyllä ja opinnäytetyön avulla. Palvelu olisi vaatinut laajaa kehittämistyötä vastatakseen käyttäjien tarpeita. Tässä taloudellisessa tilanteessa on perusteltua karsia vähäiselle käytölle jääneen palvelun ylläpito- ja kehittämiskustannuksia, perustelee Ennakointi ja analyysi -yksikön päällikkö Päivi Pöyry-Lassila ratkaisua.

Uusia aineistoja ei enää tallenneta tiedonkeruut.fi -palveluun. Palveluun ei kesäkuun alun jälkeen myöskään jää aineistoja, vaan ainoastaan sivu, josta ohjataan eteenpäin muihin palveluihin. Tutkijoiden ja viranomaisten hyödyntämät kasvatuksen ja koulutuksen aineistot löytyvät jatkossa THL:n aineistokatalogista. 

Palvelun takana pyrkimys keventää tiedonkeruiden kuormitusta kouluille

Tiedonkeruut.fi -palvelun kautta kerrottiin mitä tiedonkeruita on tulossa koulutusalan toimijoille ja oppilaitoksille. Palvelussa kuvattiin lisäksi, mitä aineistoja on syntynyt tiedonkeruiden myötä. Tavoitteena oli, että tutkijat ja viranomaiset voisivat hyödyntää toistensa tiedonkeruita ja niistä syntyneitä aineistoja entistä tehokkaammin. Tällä tavoin pyrkimys oli keventää myös kouluille ja oppilaitoksille tiedonkeruusta aiheutuvaa kuormitusta. 

Palvelua on ylläpitänyt 12 organisaation muodostama Tiedon hyödyntämisen yhteistyöverkosto. 

-  Palvelusta ovat hyötynyt eniten yhteistyöverkoston jäsenorganisaatiot, mutta verkoston tiedon vaihto ja kasvatus- ja koulutusalan tiedonkeruiden koordinaatio jatkuu muulla tavoin verkostoyhteistyönä, kuvaa Pöyry-Lassila tulevaa. 

Tavoite on jatkossakin lisätä tietoa keräävien toimijoiden välistä yhteistyötä ja kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) jatkaa verkoston koordinointia. Verkoston yhteyshenkilönä toimi jatkossa Karvin varajohtaja Hannele Seppälä. Verkoston toiminnan painopiste määritellään kevään aikana yhdessä verkoston jäsenten kanssa.

Lisätietoa

Päivi Pöyry-Lassila, opetusneuvos, yksikön päällikkö, +358 29 5331970, paivi.poyry-lassila [at] oph.fi (paivi[dot]poyry-lassila[at]oph[dot]fi)