Uutinen

Tuleva tekoälyasetus koskee pian myös varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus Lukiokoulutus Perusopetus Varhaiskasvatus Lainsäädäntö
EU:n tekoälyasetuksen pohjalta valmistellaan paraikaa kansallista tekoälyasetusta tarkentavaa lainsäädäntöä. Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien kannattaa huomioida tämä jo nyt.
Poika pelaa tablettitietokoneella

Euroopan parlamentti hyväksyi 13.3.2024 tekoälyasetuksen, jolle odotetaan vahvistusta kesän aikana.

Tekoälyasetuksen tavoitteena on tarjota tekoälyn kehittäjille ja käyttöönottajille selkeät vaatimukset ja velvoitteet, jotka koskevat tekoälyn erilaisia käyttötarkoituksia. Pyrkimyksenä on edistää luotettavaa tekoälyä Euroopassa ja sen ulkopuolella varmistamalla, että tekoälyjärjestelmissä kunnioitetaan perusoikeuksia, turvallisuutta ja eettisiä periaatteita, sekä puuttumalla tehokkaiden ja vaikuttavien tekoälymallien riskeihin.

EU:n tekoälyasetuksen pohjalta on paraikaa valmistelussa kansallista tarkentavaa lainsäädäntöä. Tekoälyasetuksen valmisteluvastuu Suomessa on eri ministeriöillä. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus tiedottavat tarkemmin varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä, kun tekoälyasetus on vahvistettu ja kansallinen tarkentava lainsäädäntö etenee.

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien on hyvä seurata EU:n tekoälyasetuksen ja tulevan kansallisen lainsäädännön etenemistä.

EU:n tekoälyasetus on maailman ensimmäinen tekoälyä koskeva kattava tekoälylaki.