Varkauden teollinen perintö on Suomen seuraava European Heritage Label -ehdokas

Euroopan kulttuuriperintötunnus (European Heritage Label, EHL) on osa Euroopan unionin Luova Eurooppa-ohjelmaa ja kulttuuritoimia, joilla pyritään vahvistamaan eurooppalaista identiteettiä ja yhtenäisyyttä.
Euroopan komissio on myöntänyt tunnuksia vuodesta 2014 alkaen yhteensä 67 kohteelle 20 eri maassa. Nämä kohteet edustavat esimerkiksi rakennusperintöä, aineetonta kulttuuriperintöä tai asiakirjoja. Kaikilta kulttuuriperintötunnuksen saavilta kohteilta edellytetään kohdetta kehittävän pedagogisen hankkeen toteuttamista.
Varkauden lähes 300 vuotta vanha teollinen historia vaikutti ehdokkuuteen
Varkauden kulttuuriperintötunnusta oli mukana hakemassa Varkauden museokeskus Konsti, Varkauden kaupunki sekä Visit Varkaus. Lopullinen hakemus lähetetään Euroopan komissiolle maaliskuussa 2025, ja päätös tunnuksesta on odotettavissa alkuvuonna 2026.
Museoviraston ja ohjausryhmän perusteluissa Varkauden valintaan vaikuttivat kohteen poikkeuksellinen teollinen kulttuuriympäristö, taide, luonnonperintö, teollinen historia sekä tapahtumallisuus. Varkauden teollinen perintö kuvastaa samalla myös eurooppalaista teollistumista, työväenliikettä sekä kansalaisyhteiskuntaa melkein 300 vuoden ajalta.
Kulttuuriperintötunnukset myönnetty Kalevalalle ja Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäelle
Suomi on saanut European Heritage Label -tunnuksen aiemmin kahdelle kohteelle. Tasa-arvoinen koulutus ja Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus on saanut vuonna 2022 Suomen ensimmäisen kulttuuriperintötunnuksen. Toinen tunnus on myönnetty Kalevalalle ja elävälle eurooppalaiselle eeposperinteelle vuonna 2024.
Kulttuuriperintötunnusten arvioinnissa tarkastellaan kohteen merkitystä historiallisesta, kulttuurisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta sekä sen kykyä herättää kiinnostusta yli kansallisten rajojen.
Varkauden ehdokkuus on merkittävä sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla, koska se kertoo teollisuuden ja työväenluokan merkityksestä osana yhteiskunnallista kehitystä.
Jos kulttuuriperintötunnus myönnetään, se tuo Varkauden teollista kulttuuriympäristöä ja suomalaista kulttuuriperintöä laajemman eurooppalaisen yleisön tietoisuuteen.