Erasmus+ kehittää opettajankoulutusta – Suomi on mukana joka kolmannessa Euroopassa rahoitetussa hankkeessa

Vuoden 2024 Teacher Academies -hakukierroksella rahoitettiin yhteensä 17 hanketta eri puolilla Eurooppaa. Näistä kahdeksassa on mukana suomalaisia organisaatiota. Komissio rahoitti toimintoa yhteensä 22,5 miljoonalla eurolla, josta suomalaisten organisaatioiden saama osuus on 1,5 miljoonaa euroa.
Suomalaiset organisaatiot ovat olleet vahvasti esillä kaikilla kolmella Teacher Academies -hakukierroksella (2021, 2022 ja 2024), ja ovat nyt mukana yhteensä 15:ssa hankekokonaisuudessa. Tämä tarkoittaa osallistumista joka kolmanteen rahoitettuun verkostoon Euroopassa. Suomalaisten saama rahoitusosuus on yhteensä 3,2 miljoonaa euroa, kun koko toiminnolle on ollut kaiken kaikkiaan tarjolla 60 miljoonaa euroa.
Teemoina teknologian murros, inkluusio ja eurooppalaiset arvot
Vuoden 2024 hakukierroksella jätettiin koko Euroopan tasolla yhteensä 118 hakemusta. Hakemuksissa painottuivat useat ajankohtaiset ja koulutuspoliittisesti merkittävät teemat. Erityistä huomiota kiinnitettiin inklusiivisen opetuksen edistämiseen ja moninaisten oppijatarpeiden huomioimiseen. Hakemuksissa korostettiin myös opettajien ja oppijoiden hyvinvoinnin tukemista, kestävää kehitystä sekä digitaalisten valmiuksien vahvistamista ja teknologian monipuolista hyödyntämistä. Lisäksi STEM/STEAM -alojen kehittäminen sekä eurooppalaisten arvojen, demokratian ja aktiivisen kansalaisuuden vahvistaminen osana opettajankoulutusta nousivat keskeisinä hakemusten sisällöissä.
Vuonna 2024 rahoitetut hankkeet pyrkivät vastaamaan ilmastonmuutokseen, teknologian nopeaan kehitykseen ja sosiaaliseen eriarvoisuuteen. Hankkeissa, joissa suomalaiset ovat mukana korostuu tarve vastata digitalisaation ja tekoälyn kiihtyvään kehitykseen. Kaikista kahdeksasta hankkeessa neljässä pureudutaan tähän teemaan.
Hankkeisiin osallistuvat partnereina Hämeen ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto sekä Turun yliopisto. Myös Hermannin koulu Salosta sekä oppimisteknologiayritys Context Learning Finland Oy ovat mukana. Hankkeita koordinoivat yliopistot Espanjasta, Saksasta, Italiasta, Kyprokselta, Hollannista ja Liettuasta.
Helsingin yliopisto on mukana kolmessa uudessa hankkeessa
Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta on mukana peräti kolmessa vuonna 2024 rahoitetussa hankkeessa. Yliopisto tuo konsortioihin vahvan tutkimusperustaisen opettajankoulutuksen osaamisen sekä edistää laajasti opettajankoulutuksen kehittämistä kansainvälisesti.
- EmpowerAId-hankkeessa keskitytään tekoälyn luovaan, kriittiseen ja eettiseen käyttöön opetuksessa.
- FEDORAS Academy kehittää aineenopettajien valmiuksia käsitellä kestävyyteen, luonnontieteisiin ja tulevaisuuteen liittyviä teemoja opetuksessa.
- G-STEAM-hankkeessa tavoitteena on vahvistaa sukupuolisensitiivistä lähestymistapaa erityisesti alakoulun STEAM-aineiden opetuksessa sekä purkaa sukupuolittuneita käsityksiä oppiaineista. Hankkeessa tarjotaan tutkimusperustaista täydennyskoulutusta opettajille, minkä pohjalta syntyviä käytäntöjä voidaan myöhemmin vakinaistaa.
“Suomalaiset korkeakoulut ovat suosittuja partnereita Teacher Academies -konsortioissa suomalaisen korkeakoulutuksen laadun vuoksi. Hankkeissa korostuu tutkimusyhteistyö ja joissain niistä on myös onnistuttu rakentamaan vahvaa synergiaa EU:n rahoittamien Horizon-tutkimushankkeiden kanssa, mikä vahvistaa eurooppalaista yhteistyötä”, sanoo kansainvälisen koulutusyhteistyön asiantuntija Raisa Asikainen Helsingin yliopistosta.
Opettajankoulutusfoorumin Opettajankoulutuksen visio 2050 -dokumentti korostaa tutkimusperustaisuutta ja kansainvälistä yhteistyötä suomalaisen opettajankoulutuksen kehittämisessä. Erasmus+ Teacher Academies -verkostot tarjoavat yhden väylän näiden tavoitteiden edistämiseen.
“G-Steam hanke kohdistuu pääasiassa alakoulun matematiikan opetukseen, mutta hankkeessa saatava tieto ja politiikkasuositukset ovat käytettävissä paljon laajemmin myös muihin oppiaineisiin ja ikäryhmiin”, painottaa hankkeen vetäjä professori Minna Huotilainen.
Vuoden 2025 haku on päättynyt – katse kohti vuotta 2026
Erasmus+ Teacher Academies -toiminnon vuoden 2025 hakukierros on päättynyt, ja tuloksia odotetaan julkaistavaksi loppuvuodesta. Hakua koordinoi Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA, Bryssel). Seuraava hakumahdollisuus on mahdollisesti vuonna 2026. Lisätietoa on odotettavissa syksyllä 2025, kun Euroopan komissio julkaisee uuden ehdotuspyynnön.
Suomen Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto, Opetushallitus, tiedottaa hanketuloksista ja tulevista hakumahdollisuuksista erikseen.
Teacher Academies -toiminto vahvistaa Eurooppalaista koulutusaluetta
Teacher Academies -toiminnon avulla pyritään kehittämään koulutusta niin opettajille, opettajankoulutuslaitoksille, rehtoreille kuin sidosryhmillekin.
Hankerahoituksella edistetään Erasmus+ -ohjelman painopisteitä, joita ovat osallisuus, vastaaminen digitaaliseen muutokseen, ympäristö ja ilmastonmuutoksen torjunta sekä yhteiset eurooppalaiset arvot ja kansalaistoiminta. Keskeisin tavoite on Euroopan laajuisten opettajankoulutusverkostojen luominen.
Hankkeissa toimijoina ovat opettajankoulutuksen parissa työskentelevät organisaatiot, mukaan lukien perus- ja täydennyskoulutuksen tarjoajat sekä alan sidosryhmät, kuten opettajajärjestöt ja viranomaiset.