Mitä EDUFI-harjoittelu suomalaisorganisaatioissa maailmalla on tuonut mukanaan?

Opintoihin liittyvä harjoittelu ulkomailla tuo mukanaan harjoittelijalle aina monenlaisia oivalluksia, jopa omasta itsestään tai kotimaastaan ja antaa hänelle uusia valmiuksia toimia kansainvälisissä ympäristöissä.
Toisaalta harjoittelija pääsee harjoittelun aikana soveltamaan jo oppimaansa käytäntöön, myös kielitaidollisesti ja antaa kulloisellekin harjoitteluorganisaatioille entistä paremmat mahdollisuudet toimia tehokkaammin myös ns. ajan hengessä, vaikkapa esimerkiksi moderneja viestinnän keinoja hyväksi käyttäen.
Harjoittelujaksojen laajemmat vaikutukset näkyvät kuitenkin vasta ajan myötä, niin yksilötasolla kuin organisaatiotasollakin, kun harjoittelussa ulkomailla ollut hakeutuu työelämään joko Suomessa tai maailmalla.
Tarkastelussa EDUFI-harjoittelijoiden raportit
Tämä selvitys perustuu EDUFI-harjoittelussa suomalaisorganisaatioissa olleiden harjoitteluraportteihin vuosilta 2020–2024, eli otannassa oli mukana harjoittelijoita myös COVID-19-pandemian ajalta. Tuolloin harjoittelu oli ymmärrettävästi joko kokonaan tai osittain jäissä tai tapahtui osittain etänä. Koko EDUFI-harjoittelujaksoa ei kuitenkaan voinut suorittaa etänä.
Tarkastelussa oli vajaat 200 raporttia suomalaisissa organisaatioissa ulkomailla harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta tai vastavalmistuneilta. Heistä yhteensä noin 70 % suoritti harjoittelunsa joko Suomen edustustoissa tai Suomen kulttuuri-instituuteissa ulkomailla. Näissä harjoitteluohjelmissa on useimmilla hakukierroksilla tarjolla enemmän paikkoja kuin muissa EDUFI-harjoittelun ohjelmissa Business Finland, Team Finland Knowledge -verkosto sekä suomen kielen ja kulttuurin opetuspisteet ulkomailla. Harjoittelu Suomen edustustoissa on ollut kautta aikojen suosituin harjoitteluohjelma. Business Finland -harjoittelu oli puolestaan koronavuosina useamman vuoden tauolla.
Oliko harjoittelija opiskelija vai vastavalmistunut?
Hiukan yli 50 % EDUFI-harjoittelijoista ilmoitti olleensa harjoittelun aikana vastavalmistunut. EDUFI-harjoittelun kautta on kautta aikojen voinut hakeutua harjoitteluun paitsi opiskelijana niin myös vastavalmistuneena eli vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Tässä ajatuksena on ollut ja on edelleenkin tarjota harjoittelussa olevalle tilaisuus vahvistaa osaamistaan siten, että mahdollisuudet saada työpaikka ja näin myös löytää työpaikka harjoittelun aikana syntyneiden verkostojen kautta vahvistuisivat.
Harjoittelussa olleista opiskelijoista noin 40 % ilmoitti saaneensa opintopisteitä harjoittelustaan ulkomailla. Pienehköä prosenttilukua selittää paitsi vastavalmistuneiden suuri osuus kaikista harjoittelijoista myös se, että suuri osa EDUFI-harjoitteluun hakeutuvista on yliopisto-opiskelijoita. Yliopistoissa ei aina myönnetä opintopisteitä ulkomaan harjoittelujaksosta toisin kuin ammattikorkeakouluissa.
EDUFI-harjoittelun vaikutus opintoihin, työuraan, osaamiseen ja henkilökohtaisiin ominaisuuksiin
Harjoittelussa olleista 70–80 % ilmoitti harjoittelulla olleen merkittävä tai suuri vaikutus kohdealueen tai kohdemaan tuntemuksen lisääntymiseen ja sellaisten taitojen lisääntymiseen, joilla oli merkitystä työpaikan saamisessa tai mielekkään työpaikan saamisessa. Noin 60 % harjoittelussa olleista ilmoitti ammatillisten verkostojensa laajentuneen sekä käytännön kielitaitonsa ja erityisesti myös ammatillisen kielitaitonsa parantuneen.
Ensi- tai toissijaiseksi työkielekseen suuri osa oli ilmoittanut joko suomen tai englannin johtuen todennäköisesti siitä, miten hän asian harjoittelupaikassaan ulkomailla sijaitsevassa suomalaisorganisaatioissa koki. Toissijaisten kielten joukossa esiintyivät saksa, ranska, espanja, italia, viro, norja, japani ja venäjä. Myös muita kieliä ilmoitettiin useissa harjoitteluissa käytetyn vaihtelevasti. Silloin kun EDUFI-harjoittelu oli mahdollista myös paikallisissa organisaatioissa Euroopassa tai Euroopan ulkopuolella niin kutsuttujen maaohjelmien kautta, oli suomalaisharjoittelijoiden harjoittelupaikassaan käyttämien ensisijaisten työkielten kirjo paljon laajempi käsittäen mm. espanjan, kiinan, venäjän, saksan ja ranskan.
Eräs EDUFI-harjoittelussa olleista nosti paikallisen kielen oppimisen merkittäväksi tekijäksi nimenomaan sille, että sen kautta kulttuuri alkoi avautua aivan eri tavalla. Lisäksi vaikkapa harjoittelu Euroopan ulkopuolisessa kohteessa avasi hänen mukaansa mukavasti silmät Euroopan ulkopuoliselle maailmalle.
Harjoittelussa olleista 65–75 % ilmoitti harjoittelulla olleen merkittävän tai suuren vaikutuksen seuraaviin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin merkittävyysjärjestyksessä: sopeutumiskyky, rohkeus, itsetuntemus, yhteistyökyky, verkostoitumiskyky ja sitkeys.
Ymmärrettävästi myös kiinnostus uusia asioita kohtaan ja vieraan kulttuurin ymmärrys lisääntyivät huomattavasti.
Joitakin keskeisiä ajatuksia EDUFI-harjoittelussa olleilta siitä, miten he hyötyivät harjoittelusta ammatillisesti
Verkostoituminen ja kontaktien luominen:
”Huomasin, että verkostoilla ja verkostoitumisella on huomattavasti enemmän merkitystä. Verkostoitumistapahtumissa jouduin usein poistumaan mukavuusalueeltani keskustellessa muiden osallistujien kanssa.”
”Opin, että kontaktien luomisessa ei ole kyse luontaisesta kyvykkyydestä, vaan se on taito, jota voi opetella.”
”Harjoitteluni aikana luomien verkostojeni ansiosta sain myös nykyisen työpaikkani.”
Kulttuurisensitiivisyys:
”Olen myös ajatellut paljon sitä, miten monia asioita voidaan tehdä eri tavoin ilman että yksikään tavoista olisi väärä. Suomalainen tapa tehdä ei ole ainut oikea.”
Oman itsensä reflektointi, myös ammatillisesti:
”Kohdemaa ja sen kulttuuri on tehnyt minusta avarakatseisemman ja suvaitsevaisemman ihmisen. Olen myös oppinut ottamaan ympärillä olevat ihmiset paremmin huomioon.”
Yleiset huomiot harjoittelujaksosta ulkomailla:
”Aiemmin oleskelin täällä vaihto-oppilaana. Tällä kertaa kokemus oli kuitenkin hyvin erilainen, kun yliopiston tarjoama yhteisö ja turvaverkko puuttui.”
EDUFI-harjoittelussa järjestetään vuosittain kaksi hakukierrosta, joista ensimmäinen alkaa helmikuussa ja toinen syyskuussa.
Teksti: Jaana Mutanen, Opetushallitus