Opetushallituksen palveluiden asiakasmäärät merkittävässä kasvussa

Opetushallitus tarjoaa asiakkailleen laajan kirjon erilaisia palveluita, joista hyötyvät niin kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset kuin myös yksittäiset kansalaiset ja laajemmin koko yhteiskunta.
Lähes kaikkien palveluidemme käyttäjämäärät kasvoivat edelliseen vuoteen verrattuna. Sen sijaan erilaisiin palveluosoitteisiimme tulleet yhteydenotot pysyivät viimevuotisella tasolla – palveluosoiteisiimme oltiin yhteydessä yhteensä yli 50 000 kertaa. Lisäksi palvelimme asiakkaitamme verkossa ja puhelimitse sekä kohtasimme heitä lukuisissa tapahtumissa ja koulutuksissa.
Opetushallituksen palveluita kehitetään jatkuvasti vastaamaan muun muassa lainsäädännön muutoksiin ja asiakkaiden tarpeisiin. Asiakkaat ovat palveluihimme tyytyväisiä: niiden suositteluhalukkuudesta kertova NPS-luku nousi edellisestä vuodesta 11 pistettä ja oli nyt +54.
Tiedon hyödyntäminen voimakkaassa kasvussa
Opintopolku on käyttäjämäärältään Opetushallituksen suurin palvelukokonaisuus. Opintopolku-palvelussa julkaistiin vuonna 2024 tiedot yli 6500 koulutuksesta ja sen kautta haki yhteishauissa opiskelupaikkaa yli 330 000 henkilöä. Opintopolku-kokonaisuuteen sisältyvän KOSKI-palvelun avulla käyttäjät katselivat tai jakoivat omia opiskeluoikeustietojaan tai latasivat oman digitaalisen ylioppilastutkintotodistuksensa Oma Opintopolku-palvelussa lähes 30 miljoonaa kertaa.
– On ilo seurata Opintopolun laajan palvelukokonaisuuden asiakasmäärien kasvua. Kansalliset osaamisen kehittämisen ja todentamisen palvelumme ovat tärkeässä roolissa, kun yhdessä tavoittelemme sivistys-, koulutus- ja osaamistason nousua Suomessa. Tavoitteenamme on edistää kasvatus- ja koulutustiedon sujuvaa liikkuvuutta eri toimijoiden välillä niin, että tieto on aina ajantasaisesti ja luotettavasti saatavilla. Omien opintotietojen digitaalisen jakamisen suorastaan räjähdysmäisesti kasvava suosio on hieno esimerkki tästä työstä, jota yhdessä kasvatus- ja koulutustoimijoiden kanssa olemme tehneet, sanoo Opetushallituksen asiakkuudet ja tieto -päätoiminnon johtaja Paula Merikko.
Tukea ammattilaisille
Opintopolun palvelukokonaisuuteen kuuluva ePerusteet -palvelu toimii Opetushallituksen virallisena määräyskokoelmana. Vuoden 2024 aikana palvelussa julkaistiin reilut 1 100 uutta paikallista suunnitelmaa ja palvelussa oli käyntejä 2,2 miljoonaa. Palvelusta löytyvät Opetushallituksen voimassa olevat määräykset, valtakunnalliset opetussuunnitelmat sekä tutkintojen ja koulutusten perusteet.
Vuoden 2024 aikana Opetushallitus keskittyi valmistelemaan useita vuonna 2025 voimaan tulevia uudistuksia tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa. Oppimisen tuen kokonaisuudistus eri koulutusasteilla on toimialan kannalta yksi näkyvimmistä kuluvan hallituskauden aikaisista uudistuksista.
– Yhteistyö varhaiskasvatuksen ja koulutuksen eri toimijoiden ja ammattilaisten kanssa on meille ensiarvoisen tärkeää sekä uudistusten läpiviennissä että päivittäisessä työssämme. Esimerkiksi oppimisen tuen uudistukseen liittyvässä opetussuunnitelmien päivityksessä on huomioitu opetuksen järjestäjien ja eri sidosryhmien kanssa käytyjä keskusteluja, lausuntoja sekä lapsille, oppilaille ja huoltajille järjestettyjen kuulemisten antia, sanoo kasvatus-, koulutus ja osaaminen -päätoiminnon johtaja Jarkko Niiranen.
Kansainvälistymisen palveluiden kasvu jatkuu
Opetushallituksen kansainvälistymispalvelut tarjoavat yksilöille mahdollisuuksia kansainväliseen vaihtoon tai harjoitteluun, vapaaehtoistyöhön osallistumiseen sekä apurahan hakemiseen. Organisaatiolle tarjotaan esimerkiksi Euroopan unionin koulutukseen, nuorisoon, kulttuuriin ja liikuntaan liittyviä ohjelmia, pohjoismaisia Nordplus-ohjelmia, kansallisia ohjelmia ja avustuksia sekä koulutusviennin palveluita.
Vuonna 2024 kansainvälinen liikkuvuus lisääntyi merkittävästi eri koulutusasteilla, ja ylitti jo pandemiaa edeltävän tason. Kansainvälistymistä edistävissä ohjelmissa toteutettiin vuonna 2024 yhteensä noin 34 300 ulkomaanjaksoa, mikä oli lähes 5 000 jaksoa edeltävää vuotta enemmän.
– Perinteisten kansainvälistymismuotojen rinnalla Opetushallituksessa käynnistyi merkittäviä EU-rahoitteisia kehitysyhteistyön hankkeita Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa. Projektit tehdään laajassa yhteistyössä isolla budjetilla ja tätä varten kaksi työntekijäämme aloitti työnsä Etiopiassa edistääkseen kumppanuuksiamme paikallisella tasolla. Hankkeiden määrä kasvaa tulevana vuonna ja toiminta laajenee mm. Nigeriaan, kertoo kansainvälistyminen-päätoiminnon johtaja Minna Koutaniemi.