Opetushallituksen verkkosivuilla lisää tukea tekoälyn hyödyntämiseen – tekoälyosaamista edistetään jatkossakin yhteistyöllä

Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan uutta materiaalia tekoälyn hyödyntämisen tueksi varhaiskasvatuksessa, opetuksessa ja koulutuksessa. Aiemmin keväällä Opetushallitus julkaisi tekoälysuositukset varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen.
Tuoreelta Tukea tekoälyosaamisen kehittämiseen -sivulta löytyy nyt seuraavat uudet sisällöt:
- Tekoäly ja muuttuva lukutaito
- Näkökulmia muuttuviin osaamistarpeisiin
Opetushallitus julkaisee sivuilla jatkossakin uutta aineistoa, joka auttaa ymmärtämään ja hyödyntämään tekoälyä koulutuksessa. Sivuille on lisäksi koottu laajasti linkkejä muiden toimijoiden materiaaleihin aiheesta. Sivuilla voit myös antaa palautetta tai ehdottaa organisaatiosi tuottamaa materiaalia sivuille linkattavaksi.
Tekoäly on osa yhteiskuntaamme, jossa eri-ikäiset oppijat toimivat. Tekoälyosaamisen kehittäminen on meidän kaikkien yhteinen asia. Tekoälyosaaminen on myös osa opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteita.
Tekoäly on kuitenkin vielä uusi asia, johon luonnollisesti opettajat kaipaavat tukea. Opetushallitus on tunnistanut opettajien tarpeet täydennyskoulutukselle ja etsii nyt keinoja vastata opettajien tarpeisiin.
– Tekoäly on iso muutos myös kasvatuksen ja koulutuksen alalla. Erityisesti koulutuksen järjestäjien osalta voidaan hyvin puhua myös tekoälykyvykkyydestä, jonka yksi keskeinen osa-alue on opettajien tekoälyosaaminen. Miten voimme yhdessä huolehtia tekoälykyvykkyyden ja -osaamisen vahvistamisesta kasvatuksessa ja koulutuksessa? Siihen pyrimme osaltamme Opetushallituksessa löytämään ratkaisuja yhdessä verkostojemme kanssa, kertoo opetusneuvos, yksikön päällikkö Timo Sinivuori.
Vastaa opettajien tekoälykyselyyn
Oulun ja Itä-Suomen yliopistot toteuttavat tänä vuonna yhteistyössä Opetushallituksen kanssa tekoälykyselyn varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen opetushenkilöstölle ja johdolle. Sähköpostitse jaetulla kyselyllä selvitetään, miten tekoäly näkyy opettajan työssä sekä miten opettajat hyödyntävät tekoälyä nyt ja miten he toivoisivat voivansa hyödyntää sitä tulevaisuudessa.
Tekoälyn rooli opettajan työssä -kyselytutkimuksessa tarkastellaan tekoälyn hyödyntämistä osaamisen, toimijuuden, tekoälylukutaidon, vastuullisuuden sekä työhyvinvoinnin näkökulmista. Kyselystä saatava tieto auttaa tekoälyosaamisen opetuksen kehittämisessä ja opettajille suunnatun tuen suunnittelussa.
Vastausaikaa kyselyyn on 28.5.2025 asti. Mikäli kuulut kyselyn kohderyhmään, etkä ole vielä saanut linkkiä kyselyyn, olethan yhteydessä siihen varhaiskasvatuksen, opetuksen tai koulutuksen järjestäjään, jonka palveluksessa työskentelet. Ruotsinkielinen kysely toteutetaan elokuussa 2025.
Arvostamme suuresti jokaista vastausta!
Lisätietoja
Tekoälysuositusten kokonaisuus:
- opetusneuvos Timo Sinivuori, timo.sinivuori [at] oph.fi
Tukea tekoälyosaamisen kehittämiseen -sivu:
- opetusneuvos Päivi Leppänen, paivi.leppanen [at] oph.fi (paivi[dot]leppanen[at]oph[dot]fi)
- opetusneuvos Minna Taivassalo, minna.taivassalo [at] oph.fi (minna[dot]taivassalo[at]oph[dot]fi)
Tekoälyn rooli opettajan työssä -kyselytutkimus:
- Kyselyn jakelu: opetusneuvos Päivi Leppänen paivi.leppanen [at] oph.fi ja opetusneuvos Kimmo Koskinen kimmo.koskinen [at] oph.fi (kimmo[dot]koskinen[at]oph[dot]fi) (Uutista muokattiin 22.5.2025 lisätietojen antajien osalta. Aiemmin uutisessa ollut muotoilu "Tutkimuksen jakelu" on korjattu muotoon "Kyselyn jakelu".)
- Muut tutkimusta koskevat kyselyt: yliopistonlehtori Jari Laru, Oulun yliopisto, jari.laru [at] oulu.fi
- Tukea tekoälyosaamisen kehittämiseen
- Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset
- Tiedote 31.3.2025: Tekoälysuositukset varhaiskasvatukseen, opetukseen ja koulutukseen on julkaistu
- Avoimet oppimateriaalit -kirjastossa avoimia tekoälyä käsitteleviä oppimateriaaleja kaikilta koulutusasteilta