Uutinen

Opetushallitus aloittaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen eli TELMA-koulutuksen perusteiden uudistamisen

Ajankohtaista Ammatillinen koulutus
TELMA-koulutuksessa työskentelevät voivat ilmoittautua mukaan perusteuudistuksen valmisteluun ja kirjoittamiseen 14.3.2025 klo 16.15 mennessä. TELMA-koulutuksen uudet perusteet tulevat voimaan 1.8.2027.
Kaksi aikuista on tietokoneen äärellä

Opetushallitus uudistaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan koulutuksen (TELMA) perusteet. Työ aloitetaan 1.4.2025, ja uudet perusteet tulevat voimaan 1.8.2027. Nykyiset koulutuksen perusteet ovat olleet voimassa 1.1.2018 alkaen.

– Perusteiden uudistaminen on ajankohtaista nyt, kun oppivelvollisuuden laajentamisesta on seurantatietoa, ammatillisen koulutuksen lainsäädäntöä on uudistettu ja oppivelvollisuuslain uudistamistarpeita tarkastellaan opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla, kertoo opetusneuvos Tarja Heikkinen Opetushallituksesta. 

TELMA-koulutuksessa työskentelevät voivat nyt ilmoittautua mukaan perusteuudistuksen valmisteluun ja kirjoittamiseen. Työryhmien alustava työskentelyaikataulu on 1.4.2025–31.12.2026. Ilmoittautuminen työryhmiin päättyy 14.3.2025 kello 16.15.

Perusteiden uudistamisen tueksi Opetushallitus on huomioinut koulutuksen järjestäjien lisäksi keskeisten sidosryhmien palautetta TELMA-koulutuksen nykyisistä perusteista ja nykytilasta. Huomioita on tullut opiskelijoilta ja huoltajilta, kunnilta, järjestöiltä ja hyvinvointialueilta. 

Meillä on nyt riittävä tietopohja aloittaa TELMA-koulutuksen perusteiden uudistaminen. Tavoitteenamme on huomioida oppivelvollisuuslaista tulevat muutokset ja varmistaa, että koulutuksen perusteet vastaavat nykyistä paremmin opiskelijoiden tarpeisiin, Opetushallituksen Tarja Heikkinen sanoo.

TELMA-koulutus on tarkoitettu vaativaa erityistä tukea tarvitseville nuorille, jotka eivät voi suorittaa tutkintotavoitteista koulutusta

TELMA-koulutus on oppivelvollisuuden suorittamismuoto vaativaa erityistä tukea tarvitseville, jotka sairauden tai vamman vuoksi eivät pysty siirtymään tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Koulutuksen tarkoituksena on turvata koulutus heille, joilla ei ole muita vaihtoehtoja. 

Muille tukea tarvitseville nuorille on tarjolla muita nivelvaiheen koulutuksia, kuten tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA, joka on tarkoitettu perustaitojen, arjen taitojen ja yhteiskunnallisen osallisuuden vahvistamiseen ennen tutkintokoulutukseen siirtymistä. Toinen vaihtoehto on esimerkiksi kansanopistoissa järjestettävä opistovuosi oppivelvollisille. 

TELMA-koulutusta järjestää Suomessa viisi ammatillista erityisoppilaitosta ja kuusi yleistä ammatillista oppilaitosta.

Lisätietoja

Opetusneuvos, Ammatillinen koulutus -yksikön päällikkö Marko Aaltonen marko.aaltonen [at] oph.fi (marko[dot]aaltonen[at]oph[dot]fi)
Opetusneuvos Tarja Heikkinen tarja.heikkinen [at] oph.fi (tarja[dot]heikkinen[at]oph[dot]fi)