Selvitys: Ammatillinen koulutusvienti kytkeytyy vahvasti Suomen alueellisiin työvoimatarpeisiin

Selvityksen teki Education Finland-ohjelman toimeksiannosta Innolink, ja se toteutettiin kyselynä ja sitä syventävinä haastatteluina. Selvityksen kohderyhmän muodostivat toisaalta koulutusalan toimijat ja toisaalta päättäjät. Selvitys on rajattu käsittelemään osaajahoukutteluun liittyvää ammatillista koulutusvientiä, ja sen ulkopuolelle jää muita ammatillisen koulutusviennin muotoja kuten ulkomailla suoritettu tilauskoulutus. Selvitys tarjoaa tietopohjaa päätöksenteolle sekä auttaa kohdistamaan tukea ja ohjausta koulutuksen järjestäjille.
– Ammatillinen koulutusvienti näyttää olevan kytkeytymässä vahvemmin Suomen alueellisiin työvoimatarpeisiin. Education Finland teetti selvityksen, jotta voitaisiin kartoittaa malleja valtionhallinnon, kuntien, alueellisten toimijoiden sekä ammatillisen koulutuksen järjestäjien osalta siitä, miten koulutuksen järjestäjiä voisi tukea ja minkä tyyppistä ohjausta tähän liittyen voisi olla tarpeen, sanoo ohjelmajohtaja Jaakko Skantsi Opetushallituksesta.
Keskeiset tulokset
- Koulutusalan toimijat: Selvityksessä kartoitettiin ammatillisten koulutusorganisaatioiden kokemuksia kansainvälisten opiskelijoiden kouluttamisesta Suomessa. Noin puolella vastanneista koulutusalan toimijoista oli jo tästä kokemusta. Vaikka kokemukset olivat pääasiassa positiivisia, lainsäädännön epäselvyydet ja luotettavien yhteistyöverkostojen rakentamisen haasteet nousivat esiin merkittävinä esteinä. Myös rahoitusjärjestelmän epäjohdonmukaisuudet mainittiin haasteena.
- Päättäjät: Kunta- ja valtionhallinnon sekä poliittisten päättäjien näkökulmasta ammatillinen koulutusvienti koettiin hajanaisena ja koordinoimattomana. Päättäjät korostivat tarvetta selkeyttää lainsäädäntöä ja ohjeistusta, jotta koulutusviennin potentiaali voitaisiin hyödyntää paremmin.
- Eettiset periaatteet: Koulutusviennin eettisten periaatteiden noudattaminen nähtiin haasteellisena. Erityisesti haasteena nähtiin sen varmistaminen, että sopimuskumppaneiden toiminta on eettisesti kestävällä pohjalla. Eettisten periaatteiden linjaus kansallisella tasolla, valvonta ja sanktiointi nähtiin tärkeänä varmistamaan, että toimeenpanossa ilmeneviin epäkohtiin on puuttumiskeinoja.
- Osaajapula: Koulutusviennin keskeisenä tavoitteena nähtiin osaajapulaan vastaaminen Suomessa. Alueellinen työelämäyhteistyö ja kansainvälisten opiskelijoiden koulutuksen kohdentaminen työvoimatarvealoille olivat keskeisiä keinoja tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Johtopäätökset ja kehittämistarpeet
Selvityksen perusteella ammatillisen koulutusviennin kehittämisessä on tarpeen selkeyttää lainsäädäntöä ja rahoitusjärjestelmää. Lisäksi kansallista ohjausta ja neuvontaa koulutusviennin mahdollisuuksista tulee vahvistaa. Koulutusviennin ja kansainvälisen rekrytoinnin yhtymäkohdat tulee huomioida jatkossa entistä paremmin.
Lisätietoja
Jaakko Skantsi, Johtava asiantuntija, Education Finland, jaakko.skantsi [at] oph.fi, puh. +358 295 331 620
Education Finland
Opetushallituksessa toimivan Education Finland -ohjelman tehtävänä on vauhdittaa suomalaista koulutusvientiä, edistää alan verkostoitumista ja laadukkaiden koulutusratkaisujen saatavuutta maailmalla. Ohjelmassa on jäsenenä Suomen 125 johtavaa koulutusvientiä harjoittavaa yritystä ja koulutusorganisaatiota.