Uutinen

Selvitys: Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö tukee laaja-alaisesti lasten ja nuorten hyvinvointia – työtä tulisi kehittää suunnitelmallisesti

Ajankohtaista Aikuiskoulutus Ammatillinen koulutus Esiopetus Lukiokoulutus Perusopetus Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus Vapaa sivistystyö Oppilas- ja opiskelijahuolto
Terveellinen, turvallinen sekä hyvinvoiva oppimisympäristö on lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvoinnin edellytys. Juuri julkaisemamme selvityksen mukaan yhteisöllisessä opiskeluhuoltotyössä on vielä kehitettävää. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa tulee tehdä suunnitelmallisesti, ennaltaehkäisevästi ja yhdessä.
Opettaja ja kolme oppilasta englannin kielen tunnilla.

Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla tuetaan laaja-alaisesti lasten, oppilaiden, opiskelijoiden sekä koko yhteisön hyvinvointia. Yhteisöllisellä opiskeluhuollolla voidaan lisätä lasten ja nuorten ryhmään kuulumisen tunnetta ja esiopetukseen, kouluun ja oppilaitokseen kiinnittymistä. 

Yhteisöllinen opiskeluhuoltotyö kuuluu kaikille esiopetuksen, koulun ja oppilaitoksen toimijoille, jolloin monialaisen yhteistyön sujuvuus ja kehittäminen on tärkeää. Laadukkaalla yhteisöllisellä opiskeluhuollolla on mahdollista ennaltaehkäistä monenlaisia hyvinvoinnin haasteita sekä yksilö- että yhteiskunnallisella tasolla, opetusneuvos Tanja Väänänen sanoo. 

Juuri julkaistun selvityksen perusteella yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön johtamisessa, toteuttamisessa, arvioinnissa ja yhteistyössä on paljon vaihtelua valtakunnallisesti. Esimerkiksi koulutuksen järjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelmat olivat selvityksen mukaan tehty pääsääntöisesti lain, perusteiden ja määräyksen mukaan, mutta konkretia ja ennaltaehkäisevät toimet puuttuivat monesta suunnitelmasta. 

Selvityksessä todetaan, että koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmia sekä oppilaitoskohtaisten opiskeluhuoltoryhmien toimintaa tulisi kehittää tukemaan yhteisöllisen opiskeluhuollon toteutumista vielä suunnitelmallisemmin. Myös yhteisöllisen opiskeluhuollon käsitettä tulisi edelleen kirkastaa ja siinä yhteydessä selkeyttää rakenteita ja toimijoiden rooleja.  

On myös ensiarvoisen tärkeää, että opiskeluhuoltotyötä tehdään yhdessä osallistaen lapsia, oppilaita, opiskelijoita, huoltajia, koko henkilöstöä, opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisia sekä tarvittavia yhteistyötahoja, opetusneuvos Mia Vartiainen toteaa.  

Yhteistyö koulutuksen järjestäjän ja hyvinvointialueen välillä sekä hyvä tiedonkulku muodostavat yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön perustan. Rehtoreiden näkökulmasta yhteistyössä on vielä kehitettävää, sillä opiskeluhuoltotyötä tehdään kahdella eri hallinnonalalla. Selkeä työnjako sekä vastuista ja rooleista sopiminen edesauttavat myös vaikuttavan yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön toteutumista. 

Opiskeluhuollon tulee olla toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Tätä varten koulutuksen järjestäjän ja hyvinvointialueen sujuva yhteistyö on keskiössä, opetusneuvos Christine Söderek muistuttaa. 

Nyt julkaistu selvitys liittyy hallitusohjelman mukaiseen vuonna 2024 julkaistuun laajempaan selvitykseen opiskeluhuollon kokonaisuudesta ja se tarkentaa yhteisöllisen opiskeluhuollon tilannekuvaa. Selvitys kattaa kaikki eri koulutusmuodot, jotka ovat oppilas- ja opiskelijahuoltolain piirissä painottuen perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen. Opetushallitus toimitti selvityksen päätulokset yhteisöllisen opiskeluhuollon nykytilasta elokuussa 2024 opetus- ja kulttuuriministeriöön, jossa osia siitä liitettiin opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön laajempaan opiskeluhuollon selvitykseen. 

Lisätietoa 

Tanja Väänänen (yleissivistävä koulutus) 
opetusneuvos, Opetushallitus 
tanja.vaananen [at] oph.fi 

Mia Vartiainen (ammatillinen koulutus) 
opetusneuvos, Opetushallitus 
mia.vartiainen [at] oph.fi 

Christine Söderek (på svenska) 
opetusneuvos, Opetushallitus 
christine.soderek [at] oph.fi