Uutinen

Tredun EU-Modules -projekti tuo eurooppalaisen ulottuvuuden ammatilliseen koulutukseen

Ammatillinen koulutus Erasmus+ Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ Jean Monnet Kansainvälistyminen
Tampereen seudun ammattiopisto Tredu käynnisti vuonna 2023 EU-Modules -projektin, jonka tavoitteena on vahvistaa eurooppalaisia sisältöjä ja tietoisuutta osana ammatillista koulutusta. Tavoitteena on lisätä EU-tietoutta, eurooppalaista identiteettiä ja aktiivista kansalaisuutta opiskelijoiden ja opettajien keskuudessa. Erasmus+ -ohjelman Jean Monnet -toiminnon rahoittama hanke tarjoaa Tredulle mahdollisuuden kehittää näitä sisältöjä entistä vahvemmin osana opetusta. Tredun hanke on Suomen ensimmäinen ammatillisen koulutuksen Jean Monnet -projekti.
Projektissa toteutettiin vierailu Strasbourgiin.

Tarve kehitykselle ja kansainväliselle hankkeelle

Tredussa on viime vuosina tapahtunut organisaatiomuutoksia ja toiminnan uudelleenorganisoitumista. Englanninkielistä koulutusta on myös suurelta osin keskitetty Pyynikin kampukselle. Opetusta kehitetään monipuolisesti vastaamaan kansainvälistymisen haasteisiin. Englanninkielisen merkonomikoulutuksen osalta Tredu liittyi 2023 alusta mukaan eurooppalaiseen EBBD-verkostoon, jossa aktiivisen kansalaisuuden teemat ovat esillä. Kansainvälisyys ja eurooppalaiset arvot ovat osana ammatillista koulutusta ja näiden teemojen vahvistamiseksi haluttiin hanke tukemaan opetussuunnitelman uudistamista. Jean Monnet -rahoitus tarjosi sopivan työkalun ja lähtökohdan hankemuotoiseen pilotointiin tässä työssä.  Teeman laajempi hyödyntäminen Tredussa on myös hankkeen tavoitteena pilotoinnin jälkeen.

"Meillä oli alkuvaiheessa selkeä tarve kehittää liiketalouden opetustamme kansainvälisempään suuntaan. Jean Monnet -hanke tarjosi erinomaisen mahdollisuuden syventää opiskelijoiden ja opettajien EU-tietoisuutta", kertoo Ritva Klaavu, Tredun kansainvälisten asioiden koordinaattori.

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

Projektin tavoitteena on tuottaa opetusta ja materiaalia, joka tukee eurooppalaisten sisältöjen integrointia Tredun koulutukseen. Keskeisiä sisältöjä ovat:

  • Active European Citizenship – Yhteiskunnallisten opintojen kautta opiskelijat saavat syvällisempää ymmärrystä mm. Euroopan unionista ja demokraattisesta osallistumisesta.
  • Global Education – Kansainvälisyyskasvatusta opetuksessa, sekä verkkoympäristössä että fyysisissä tapaamisissa.
  • Customer Service and Communication – Kansainvälisten yhteistyö ja kommunikointi eri kulttuurien kanssa. Tähän liittyen myös toiminnot vaihto-opiskelijoiden kanssa.
  • Entrepreneurship and Sales – Kansainvälisen kaupan ja yrittäjyyden teemat.

Projektissa on myös jo toteutettu yksi Strasbourgin vierailu, jossa opiskelijat tutustuivat mm. Euroopan parlamenttiin ja eri toimielimiin sekä oppilaitoksiin. Vierailuun osallistui 17 opiskelijaa, ja se koettiin erittäin motivoivaksi. Kursseihin liitetyt pienryhmävaihdot ovat osa Active European Citizenship -opetuskokonaisuutta. Lisäksi projektissa on käytössä Moodle, joka tukee opetusta ja mahdollistaa itsenäisen opiskelun. 

Eurooppalaisuuden teemat konkreettisemmiksi 

Tredun opiskelijat ovat ottaneet hankkeen hyvin vastaan, ja erityisesti Strasbourgin vierailu on herättänyt innostusta. Eurooppalaisuuden teemat ovat tulleet konkreettisemmiksi, ja opiskelijat ovat järjestäneet levitystilaisuuksia eri aiheista, kuten Euroopan parlamentin toiminnasta. Opiskelijoiden mukaan kansainväliset kokemukset ovat myös lisänneet heidän arvostustaan Suomea kohtaan.

"Opiskelijat ovat olleet todella kiinnostuneita EU:n toiminnasta ja aktiivisesta kansalaisuudesta, kun aihetta on käsitelty elävällä tavalla. Strasbourgin vierailu oli monille unohtumaton kokemus", Klaavu kertoo.

Tredun opettajille on puolestaan suunniteltu koulutustilaisuuksia, joissa käydään läpi EU:n vaikutuksia arkeen. Koulutuksen tarkoituksena on vahvistaa opettajien EU-tietoisuutta ja integroida uusia toimintamalleja opetukseen.

Hanke on jo nyt osoittautunut hyödylliseksi testausalustaksi uusille opetuskäytännöille. Tulevaisuudessa on tarkoitus jatkaa pienimuotoisia opiskelijavaihtoja ja kehittää eurooppalaista verkostoa edelleen. Erityisesti eurooppalaisuuteen liittyvät koulutusosiot ja pienryhmävaihdot voisivat olla osana tulevia projekteja.

Hankkeessa on havaittu, että kansainvälinen yhteistyö tuo lisäarvoa opetukseen ja tekee EU-teemoista konkreettisempia. Opiskelijoiden ja opettajien kokemukset osoittavat, että aktiivisen kansalaisuuden aiheet voivat olla innostavia, kun ne tuodaan osaksi käytännönläheistä oppimista.

Kokemukset Jean Monnet -hankkeesta ja tulevaisuudennäkymät

Jean Monnet -hankkeen hallinnointi on vaatinut uuden oppimista, sillä se eroaa kansallisesti hallinnoiduista hankkeista. Kysymyksiin vastataan vain järjestelmän kautta, eikä suoraa kontaktia hankkeen tukeen ole samalla tavalla kuin kansallisesti hallinnoiduissa Erasmus+-hankkeissa. Kuitenkin projektin hallinnointi on sujunut hyvin, ja siitä saadut kokemukset voivat auttaa tulevaisuuden hankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

"Hakuprosessi oli opettavainen, ja se vaati huolellista suunnittelua. On tärkeää ymmärtää oman organisaation tarpeet ja sovittaa ne Jean Monnet -toiminnon tavoitteisiin", Klaavu toteaa.

Jean Monnet ei sinänsä ole kansainvälinen hanketyyppi, mutta Tredun hankkeessa on hyödynnetty kansainvälisiä kumppanuuksia. Hankkeen myötä on myös mahdollista laajentaa kokemuksia. Tredun kumppaneiden kanssa on jo ollut keskustelua Jean Monnet -verkostoprojektista, jossa kokemuksia voisi jakaa ja laajentaa osaamista muiden toimijoiden kanssa.

Hanke jatkuu vielä syyskuuhun 2026, mutta jo nyt EU-Modules -projekti on ollut onnistunut avaus eurooppalaisten sisältöjen vahvistamisessa ammatillisessa koulutuksessa. Opiskelijat ovat saaneet arvokkaita kokemuksia EU:n toiminnasta, ja opettajat ovat saaneet tukea uusien toimintamallien käyttöönottoon. Tulevaisuudessa hankkeen oppeja voidaan hyödyntää laajemmin, ja mahdolliset uudet rahoitushaut voisivat avata ovia entistä laajemmalle kansainväliselle yhteistyölle.

TEKSTI: Sari Huttunen