Uutinen

Tukimateriaalia kriisitilanteen käsittelyyn lasten, oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa

Ajankohtaista Kodin ja koulun yhteistyö Opetus ja ohjaus Oppimisympäristö Opettajat ja kasvattajat Turvallisuus
Pirkkalassa Vähäjärven koululla on tapahtunut väkivallanteko. Teko on järkyttävä: väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää. Koska väkivallanteko tapahtui koulussa, on kouluilla erityisen tärkeä rooli turvallisuuden tunteen palauttamisessa. Varsinainen tapahtumien tutkinta ja siitä viestiminen kuuluu poliisille.
Yksinäinen poika istuu lattialla.

Tilanne järkyttää myös aikuisia ja vastauksia kaikkiin kysymyksiin ei ole, mutta kouluissa henkilökunta voi auttaa palauttamaan turvallisuuden tunnetta lapsille ja nuorille. Samalla on tärkeää viestiä selvästi, että väkivaltaan ja väkivallalla uhkailu on aina väärin. 

Tähän uutiseen on koottu tukiaineistoa asian käsittelyä varten.

Lapsen ja nuoren ikä ratkaisevaa

Lasten ja nuorten valmius käsitellä asiaa ja altistuminen uutisoinnille vaihtelee heidän ikänsä mukaan. Kun asiasta keskustellaan kouluissa, on tärkeää ottaa huomioon lasten ja nuorten kehitystaso. Tarve keskustella asiasta on yksilöllinen, eikä tapahtuman käsittelyyn kannata ryhtyä pakonomaisesti. On hyvä herkistyä niille tilanteille, joissa oppilaat ilmaisevat halunsa keskustella tapahtuneesta. 

Perusopetusikäiset seuraavat uutisia jo oma-aloitteisesti medioissa ja jakavat uutisia toisilleen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Keskustelussa on tärkeä huolehtia siitä, että lapset ja nuoret saavat kysymyksiinsä totuudenmukaista tietoa ja vastauksia. He saattavat esimerkiksi kysyä, miksi joku tekee tällaista tai onko omassa koulussa ja oppilaitoksessa jatkossa turvallista.

Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä tärkeämpää on, että lapsia suojellaan yksityiskohtaiselta uutisoinnilta ja järkyttäviltä uutiskuvilta. Asian käsittely varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ikätasoisesti on tärkeää erityisesti, jos lapset ottavat asian puheeksi tai henkilöstö huomaa lapsen leikeissä ilmenevän jotain kriisitilanteen tapahtumiin liittyvää. Lasten kanssa kriisitilannetta voidaan käsitellä esimerkiksi keskustelemalla turvallisuudesta ja turvallisuuden tunteesta tai lukemalla aiheeseen liittyvää lastenkirjallisuutta. Lapsille luodaan turvallisuuden tunnetta arkirutiinien ja leikin kautta. Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa on hyvä varmistaa, ettei lapsia altisteta asiaa koskevalle uutisoinnille esimerkiksi keskustelemalla asiasta lasten kuullen.

Keskusteleminen vahvistaa turvallisuuden tunnetta

Niin koulussa kuin kotona aikuinen toimii mallina avoimesta suhtautumisesta myös vaikeisiin kysymyksiin ja tunteisiin. Aikuinen rauhoittaa lapsen mieltä omalla esimerkillään ja läsnäolollaan. Kun aikuinen käyttäytyy rauhallisesti, kokee myös lapsi olevansa turvassa. 

Turvallinen ympäristö antaa mahdollisuuden työstää tapahtumaan liittyviä mielikuvia, ajatuksia ja tunteita. Kun asiasta keskustellaan lasten ja nuorten kanssa, ei keskustelutuokioiden tarvitse olla pitkiä ja asiaan voi palata myöhemmin uudelleen. Keskustelussa voidaan käydä läpi esimerkiksi sitä, miten he ovat saaneet tietää tapahtumasta, mistä he ovat hankkineet tietoa tapahtumien kulusta ja millaisia tuntemuksia tapahtunut heissä herättää. Turvallisuuden tunnetta lisää se, että he saavat asianmukaisia vastauksia mielessä oleviin kysymyksiin, he tuntevat koulun toimintatavat turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa ja osaavat toimia niiden mukaisesti.

Erityisesti kriisitilanteissa kodin ja koulun välinen yhteistyö on erityisen tärkeää. Koteja on hyvä tiedottaa siitä, että asiaa käsitellään tai on käsitelty koulussa. Heitä kannattaa rohkaista jatkamaan keskustelua myös kotona. Kotien on tärkeä saada tietoa siitä, miten oppilaita voidaan tukea koulussa esimerkiksi opiskeluhuollon keinoin ja miten kodeissa voidaan suojata lapsia sekä nuoria aiheen uutisoinnilta.

Aikuisen tehtävä on auttaa myös sosiaalisen median sisältöjen käsittelyssä

Väkivallanteko näkyy nopeasti eri tavoin lasten ja nuorten suosimissa sosiaalisen median palveluissa. Lapset ja nuoret seuraavat tilannetta oma-aloitteisesti, jakavat uutisia ja myös huhuja, vahvistamattomia epäilyksiä ja spekulaatioita.

On tärkeää vahvistaa lasten ja nuorten kokemusta siitä, että sosiaalisen median sisällöistä ja niiden herättämistä tunteista saa keskustella avoimesti muun muassa koulussa. Lapset ja nuoret voivat ensisijaisesti kaivata ajatusten jakamista, keskustelua ja kuuntelua. On hyvä huomioida, että lasten ja nuorten kyky käsitellä somessa nähtyjä ja kuultuja asioita vaihtelee, eikä se aina ole ikäsidonnaista.
Aikuisen tehtävä on kertoa tapahtuneesta totuudenmukaisesti, faktojen pohjalta. On tärkeää, että lapset ja nuoret ymmärtävät, että sosiaalisessa mediassa esiintyy luotettavien uutisten lisäksi myös harhaanjohtavaa ja virheellistä informaatiota.

Samaan aikaan on hyvä muistaa, että sosiaalisen median kanavat voivat tarjota myös lohtua ja turvaa. Ne voivat vahvistaa kokemusta siitä, että emme jää kriisin keskellä yksin.

Tukea koulujen monialaisesta osaamisesta

Tämän päivän koulu on monialainen yhteisö, josta löytyy paljon erilaista osaamista. Kouluissa on hyvä sopia, miten asiaa ryhmissä ja luokissa käsitellään ja miten koulun monialaista osaamista, kuten psykologien tai kouluterveydenhuollon resursseja, tarvittaessa hyödynnetään.

Tukimateriaalia tilanteen käsittelyyn: