Uutinen

Tuore selvitys: Koulupoissaoloja voidaan ehkäistä suunnitelmallisella ja tietoon perustuvalla kehittämistyöllä

Ajankohtaista Perusopetus Hyvinvointi Opetussuunnitelma Oppilas- ja opiskelijahuolto Opettajat ja kasvattajat
Opetuksen järjestäjät ovat saaneet koulupoissaoloja ehkäisevän kehittämistyön hyvin liikkeelle, mutta työn jatkaminen ja sen vaikuttavuus edellyttävät pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Opetuksen järjestäjien tulee varmistaa erityisesti, että niillä on keinot ennaltaehkäistä poissaoloja, kertoo tuore selvitys. Kehittämistyön tukena toimii laaja verkkosivusto, josta löytyy tietoa, työkaluja ja esimerkkejä koululäsnäolon vahvistamiseen.
Kuvituskuva, jonka etualalla miesopettaja ohjaa oppilasta tehtävämonisteen tekemisessä. Taustalla näkyy luokkahuone, ja kolme muuta oppilaista tietokoneiden äärellä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön johdolla tehty kansallinen selvitys-, arviointi- ja kehittämistyö koulupoissaolojen vähentämiseksi ja koululäsnäolon tukemiseksi perusopetuksessa käynnistyi vuonna 2021. Kehittämistyön aikana on tehty muutoksia esimerkiksi perusopetuslakiin ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin. Muutokset tulivat voimaan 1.8.2023.

Opetushallitus teetti selvityksen siitä, miten opetuksen järjestäjät ovat ottaneet perustemuutokset käyttöön ja miten poissaolokäytänteitä kuvataan paikallisissa opetussuunnitelmissa. Opetuksen järjestäjien tulee sisällyttää opetussuunnitelmaan toimintamalli, jonka avulla ne ehkäisevät, seuraavat ja puuttuvat poissaoloihin. 

Selvitys osoittaa, että opetuksen järjestäjät ovat hyvin eri vaiheessa poissaoloja koskevassa kehittämistyössään. Noin puolet paikallisista opetussuunnitelmista oli päivitetty vastaamaan laki- ja perustemuutoksia. 

– Opetuksen järjestäjien pitää vielä varmistaa, että paikalliset opetussuunnitelmat ja toimintamallit ovat ajan tasalla, sekä tarkentaa poissaoloja ehkäiseviä käytänteitään. Näin kouluun voi syntyä toimintakulttuuri, joka takaa kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaisen mahdollisuuden oppimiseen ja koulunkäyntiin, opetusneuvos Riia Palmqvist sanoo. 

Selvityksessä oli mukana 146 opetuksen järjestäjää eli noin kolmasosa perusopetuksen opetuksen järjestäjistä. 

Jatkuva seuranta luo kouluihin toimivat käytännöt

Elokuussa 2023 voimaan tulleet laki- ja perustemuutokset korostavat suunnitelmallisuutta koulupoissaolojen ehkäisemisessä sekä varhaista puuttumista poissaoloihin.

Selvityksen perusteella noin kolmasosa opetuksen järjestäjistä kuvasi poissaoloja koskevan toimintamallin opetussuunnitelmassa. 

– Voi olla, että toimintamallin kehittämistä on jo tehty paikallisesti, mutta sen tulokset eivät vielä näy kuvauksissa. Nyt onkin tärkeää jatkaa toimintamallien päivittämistä ja juurruttamista sekä huolehtia, että käytänteistä viestitään myös oppilaille ja huoltajille, kannustaa opetusneuvos Jukka Vetoniemi.

Noin puolella opetuksen järjestäjistä malli oli myös saatavissa, mutta sitä ei mainittu tai kuvattu opetussuunnitelmassa. 

Suunnitelmallinen poissaolojen seuranta ja ennaltaehkäisy edellyttävät myös, että toimintamalleja päivitetään säännöllisesti. 

– Vain viidesosa opetuksen järjestäjistä kertoi, millä keinoin toimintamallien vaikuttavuutta arvioidaan ja miten niitä kehitetään. Poissaolotiedon kerääminen, analysointi ja hyödyntäminen auttavat suunnittelemaan ja toteuttamaan laadukkaampaa ennaltaehkäisyä ja seuraamaan toimien vaikuttavuutta yksilö- ja ryhmätasolla, sanoo selvityksen laatinut Anna Brander.

Laaja verkkosivusto tarjoaa ohjeita ja ideoita kehittämistyöhön

Opetushallitus on rakentanut verkkosivuilleen sisältökokonaisuuden, josta opetuksen järjestäjät saavat tukea poissaoloja ehkäisevään kehittämistyöhönsä.

– Koululäsnäololla on selkeä yhteys oppilaan oppimistuloksiin ja hyvinvointiin sekä myöhempään suoriutumiseen jatko-opinnoista, joten sitä on tärkeä vahvistaa yhdessä, opetusneuvos Christine Söderek arvioi. 

Sivusto sisältää tietoa muun muassa siitä, 

  • mitä kouluun kiinnittyminen tarkoittaa
  • miten koulun toimintakulttuuri, yhteisöllinen opiskeluhuolto, oppilaan ja opettajan välinen vuorovaikutussuhde, kaverisuhteet ja turvallinen oppimisympäristö vaikuttavat koululäsnäoloon
  • miksi poissaoloja on tärkeää seurata ja miten työtä johdetaan poissaolotietoja hyödyntämällä
  • millainen on opetus- ja kulttuuriministeriön luokitteluohje ja miten sitä voi hyödyntää poissaolojen seurannassa
  • mitkä seikat ennakoivat poissaoloja, ja miten kuuluu toimia, kun huoli herää
  • miten voidaan kartoittaa, miksi jollekin oppilaalle kertyy poissaoloja
  • miten poissaoloihin puututaan pedagogisin keinoin ja yhteistyössä opiskeluhuoltopalvelujen ammattilaisten kanssa sekä
  • mitä on hyvä huomioida oppilaan palatessa kouluun.

Teemoja käsitellään sivustolta löytyvissä asiantuntijateksteissä, verkkokoulutuskokonaisuudessa, lyhytvideoissa sekä rehtoreiden ja opettajien muistilistoissa. 

Lisätiedot:

Opetusneuvos Riia Palmqvist
riia.palmqvist [at] oph.fi
Puh. 029 5331668

Opetusneuvos Jukka Vetoniemi
jukka.vetoniemi [at] oph.fi
Puh. 029 5331720

Opetusneuvos Christine Söderek (ruotsinkielinen toiminta)
christine.soderek [at] oph.fi
Puh. 029 5331805