Uutinen

Turvallisuus keskiössä Asuntolaohjauksen päivillä

Koulutus ja tutkinnot Ammatillinen koulutus Hyvinvointi Tasa-arvo ja osallisuus Turvallisuus
Vuosittain järjestettävät valtakunnalliset asuntolaohjauksen päivät kokoavat asuntolaohjauksen ja nuorisotyön ammattilaisia keskustelemaan turvallisuudesta asuntolaympäristössä. Tänä vuonna päivät järjestetään 12.–13.6.2025 Sastamalassa teemalla "Turvassa Tyrväällä" yhteistyössä Sasky koulutuskuntayhtymän, Opetushallituksen ja SAKU ry:n kanssa. Oppilaitosten järjestämä asuntolatoiminta tukee monen nuoren ammatillisten opintojen etenemistä ja arjen taitojen kehittymistä.
Kuvituskuva: Kaksi henkilöä istuu portailla
Kaksi henkilöä keskustelemassa portailla.

Turvallisuus opiskelijoiden arjessa 

Asuntolaohjauksen päivien keskiössä on turvallisuus opiskelijoiden arjessa. Päivillä kuullaan muun muassa asiantuntijapuheenvuoro aiheesta turvallisempi tila asuntoloissa sekä monipuolinen aihetta käsittelevä paneelikeskustelu, jossa ääneen pääsevät niin opiskelijat, ohjaajat kuin turvallisuus- ja koulutustoimijat. 

Hyviä käytänteitä, moniammatillista yhteistyötä, osallisuutta sekä opiskelijoiden turvallisuuden tunnetta tukevia toimintamalleja käsitellään päivillä järjestettävissä työpajoissa.

Asuntolatoiminta tukee opintojen etenemistä 

Ammatillisten oppilaitosten järjestämä asuntolatoiminta tarjoaa asumismahdollisuuden oppilaitoksen lähellä vuosittain yli 10 000 opiskelijalle. Asuntolatoiminta tukee opintojen etenemistä ja arjen taitojen kehittymistä. Asuntolatoimintaa järjestää eri puolilla Suomea noin 70 ammatillisen koulutuksen järjestäjää. 

Terveet tilat 2028 -ohjelman yhteydessä toteutetun Ammatillisen koulutuksen asuntoloiden nykytilaselvityksen mukaan asuntoloiden keskimääräinen käyttöaste vuosina 2018–2020 oli 73 % vaihdellen 23:sta 100 prosenttiin. Kokonaisuutena koulutuksen järjestäjät arvioivat asuntoloiden käyttöasteen kohtuulliseksi ja ennakoivat, että asuntoloiden määrä vähenee maltillisesti, kun ikäluokat pienenevät. 

Suurin osa asuntoloissa majoittuvista on alle 20-vuotiaita

    Vuonna 2024 ikäjakauma oli seuraava:

     alle 18-vuotiaat 61 % 

    19–20-vuotiaat 19 %

    yli 21-vuotiaat 20 %

Asuntolatoiminta mahdollistaa opiskelun ja tarjoaa monipuolista vapaa-ajan toimintaa 

Monelle opiskelijalle asuntolapaikka voi olla ratkaiseva tekijä opintojen aloittamiselle, erityisesti silloin, kun pitkät välimatkat ja heikentyneet julkisen liikenteen yhteydet vaikeuttavat päivittäistä matkustamista kodin ja oppilaitoksen välillä. 

Asuntoloissa järjestetään monipuolista vapaa-ajan toimintaa, kuten liikuntaa, retkiä, kulttuuria ja kokkausiltoja. Opiskelijat voivat vaikuttaa asuntoloiden arkeen viikkokokouksissa. Alaikäisille on yhteisesti huoltajien kanssa sovittuja sääntöjä, kuten kotiintuloaika. 

– Asuntolatoiminta tukee arjen hallintaa, itsenäistymistä ja opintoja. Saskyn asuntolassa toteutamme yhteistyössä Suomen syöpäjärjestöjen kanssa Hyvä Päivä -pienryhmätoimintaa, johon osallistumalla opiskelijat voivat saada osaamispisteitä, kertoo asuntolaohjaaja Sami Husari.

Asuntoloissa on ammattitaitoiset ohjaajat  

Asuntolatoiminta on vuosien mittaan ammatillistunut. Ennen asuntolatyötä saattoi tehdä opettaja oman toimen ohessa, mutta nykyään ohjaajilta edellytetään ohjausalan koulutusta sekä pedagogista ja ohjauksellista osaamista.

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston yksi suosituimmista asuntolan vapaa-ajan toiminnoista on korjauspajatoiminta, jossa opiskelijat voivat huoltaa ja korjata omia mopoja tai autoja. Asuntolaohjaaja Tommi Lapinjoki kertoo, että opiskelijakunta on hankkinut korjauspajaan tarvittavat työkalut. Kerran viikossa ohjattu "rassauskerho" kokoaan parhaimmillaan jopa 25 opiskelijaa.  

Vapaamuotoinen ja joustava osallistuminen on osoittautunut toimivaksi malliksi. 

– Opiskelijoiden kanssa syntyy helpommin luonteva kontakti, kun tehdään yhdessä jotain käytännönläheistä, Lapinjoki toteaa. 

Valtakunnallinen kehittäminen ja yhteistyö tärkeää 

Oppilaitosten ja asuntolatoiminnan tulevaisuuteen vaikuttavat muun muassa oppivelvollisuus, ikäluokkien pieneneminen ja julkisten kulkuyhteyksien heikentyminen. 

Husarin ja Lapinjoen mukaan asuntolatoiminnan valtakunnallinen kehittäminen on entistä tärkeämpää. Yhteistyössä laaditut Laadukas asuntolatoiminta -suositukset tarjoavat koulutuksen järjestäjille yhteisen viitekehyksen turvallisen, yhteisöllisen ja osallistavan asuntolatoiminnan toteuttamiseen. 

– Perusopetuksen oppilaita voitaisiin rohkeammin ohjata hakeutumaan opiskelemaan ammatillisiin oppilaitoksiin, joissa on asuntolamahdollisuus, toteaa Husari. 

Lapinjoki ja Husari odottavat tulevilta asuntolaohjauksen päiviltä ajatustenvaihtoa, vertaistukea ja käytännön työkaluja arkeen. 

– Hyvillä mielin mennään kohti päiviä. Tiedossa on hyvät päivät, pajat ja kohtaamiset, he toteavat. 

Asuntolaohjauksen valtakunnalliset päivät "Turvassa Tyrväällä" tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden verkostoitua, jakaa kokemuksia ja kehittää asuntolatoimintaa entistä turvallisemmaksi ja osallistavammaksi. Tervetuloa mukaan rakentamaan turvallisempaa arkea opiskelijoille! 

Lisätietoja: 

Opetushallituksen osallistuminen valtakunnallisiin Asuntolaohjauksen päiviin: 
opetusneuvos Tarja Heikkinen, tarja.heikkinen [at] oph.fi (tarja[dot]heikkinen[at]oph[dot]fi) 
opetusneuvos Sanna Laiho, sanna.laiho [at] oph.fi