Uuden varhaiskasvatuksen materiaalin tavoitteena on tukea ammattilaisia maahanmuuttotaustaisten lasten huoltajien palveluohjauksessa

Varhaiskasvatuksen järjestäjän tehtävänä on huolehtia, että maahanmuuttotaustaisille varhaiskasvatusikäisen lapsen huoltajille annetaan tietoa käytettävissä olevista varhaiskasvatuspalveluista, varhaiskasvatuksen toimipaikoista, kunnan järjestämän varhaiskasvatuksen vaihtoehtona tarjottavista lastenhoidon tuista sekä siitä miten esimerkiksi kielen oppimista tuetaan varhaiskasvatuksessa. Uutta tukimateriaalia voidaan hyödyntää tässä työssä.
– On ensiarvoisen tärkeää, että kaikki perheet saavat oikeaa tietoa varhaiskasvatuksen tavoitteista ja lasten oikeudesta osallistua varhaiskasvatukseen, sanoo opetusneuvos Tarja Kahiluoto opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Palveluohjaus ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan sitä annetaan varhaiskasvatuksen alkaessa lapsen aloituskeskustelussa ja varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelussa sekä tarpeen mukaan.
– Kun lapsen päivästä kerrotaan päivittäisissä kohtaamisissa maahanmuuttotaustaiselle huoltajalle, samalla kerrotaan varhaiskasvatuksen arvoista ja toimintatavoista, kertoo varhaiskasvatuksen erityisopettaja Katri Manninen Jyväskylän kaupungilta.
Kielellisesti ja kulttuurisesti vastuullinen kohtaaminen mahdollistaa aidon vuoropuhelun ja asioiden yhteisen edistämisen.
Varhaiskasvatuksen henkilöstön lisäksi jokainen neuvolan, lapsiperhepalveluiden, työvoimahallinnon työntekijä tai kotoutumisesta vastaavat tahot kohtaavat työssään maahanmuuttotaustaisia perheitä, jolloin kerrotaan suomalaisesta yhteiskunnasta, erilaisista palveluista, koulutusjärjestelmästä ja opinpolusta. Samalla tarjotaan tärkeää matalan kynnyksen palveluohjausta ja rakennetaan luottamusta sekä hyvää yhteistyötä huoltajien kanssa perheiden tarpeiden mukaisesti.
Kielitietoinen varhaiskasvatus on tärkeä osa kotoutumista
Varhaiskasvatuksessa tuetaan lapsen kokonaisvaltaista kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. Lapsen hyvinvoinnin tukemisella voidaan edistää myös perheen hyvinvointia ja kotoutumista.
Kielitietoisen varhaiskasvatuksen merkitys on suuri, sillä se tukee jokaisen lapsen kielen kehitystä ja varhaiskasvatuksen opetuskielen oppimista. Kielitietoisissa yhteisöissä ymmärretään kielen keskeinen merkitys oppimisessa, vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä sekä identiteettien rakentumisessa ja yhteiskuntaan sosiaalistumisessa.
– Moni perhe saa varhaiskasvatuksessa kosketuksen suomalaisiin ja suomalaiseen kulttuuriin. Lapsi ja vanhempi saattavat molemmat vasta opetella suomea. Siksi hyväksyvä, kielitietoinen kohtaaminen voi olla perheelle merkittävää, toteaa varhaiskasvatuksen S2-opettaja Merja Ijäs Helsingin kaupungilta.
Uusi tukimateriaali sisältää tekstien lisäksi englanninkielisen videon, joka esittelee suomalaista varhaiskasvatusta. Video on tarkoitettu huoltajille ja henkilöstölle joko omatoimiseen katseluun tai käytettäväksi esimerkiksi palveluohjauksen tukena. Videota voidaan katsoa yhdessä huoltajien kanssa ja pysäyttää videon teemoista tarkemmin keskustelemiseksi.
– Videossa ja materiaaleissa on pyritty huomioimaan moninaisuus monipuolisesti, kuva kertoo katsojalle enemmän kuin tuhat sanaa, muistuttaa varhaiskasvatuksen asiantuntija Ella Valkama Vantaan kaupungilta.
Tietoa on saatavilla huoltajille eri kielillä
Monialaisen yhteistyön sivustolla on saatavilla vanhemmille ja huoltajille laadittu tietopaketti varhaiskasvatuksesta, jonka voi lukea verkkosivuilta tai tulostaa esimerkiksi keskustelun yhteydessä annettavaksi. Tätä materiaalia on nyt täydennetty kielellisesti ja kulttuurisesti moninaisuuteen liittyvillä näkökulmilla. Suomenkielinen materiaali on käännetty seuraaville kielille: englanti, arabia, somali, ruotsi ja selkosuomi.
– Yhteistyö Opetushallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä kansallisen Reimari –verkostomme kanssa oli arvokasta, ja tuotti hienon materiaalin monenlaiseen esittelykäyttöön, opetusneuvos Kati Costiander toteaa ilahtuneena
Kaikki materiaalit ovat saatavilla Opetushallituksen verkkosivulta Monialainen yhteistyö varhaiskasvatuksessa.
Lisätietoja sivustosta
Kati Costiander, opetusneuvos, kati.costiander [at] oph.fi