Rakentelua esiopetuksessa

Vasuista vauhtia -viikon materiaalit 2021

Pääjohtaja Minna Kelhä avaa Vasuista vauhtia -teemaviikon ja välittää videotervehdyksessä kiitoksensa varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Kelhä muistuttaa videolla, että lasten hyvinvointi on varhaiskasvatuksen ydinasia. Hyvinvoinnin tulisikin näkyä toimintakulttuurissa ja pedagogiikassa. Kun lapsi voi hyvin hän on avoin uuden oppimiselle.

Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä toivottaa varhaiskasvatuksen henkilöstön tervetulleeksi Vasuista vauhtia -viikolle 2021.

Lapsen hyvinvointi

Lastenpsykiatri Riikka Riihonen kertoo videolla pienten lasten selviytymiskyvyn tukemisesta: "Selviytymiskykyä tarvitaan vaikeista tilanteista selviytymiseen. Ihan pienelläkin lapsella on selviytymiskykyyn liittyviä ominaisuuksia ja taitoja. Lapsen keinovalikoima kasvaa lapsen kasvamisen myötä".

Lastenpsykiatri Riikka Riihosen puheenvuoro pienten lasten selviytymiskyvyn tukemisesta.

Maailman suurin varhaiskasvatuksen vanhempainilta

Maailman suurin varhaiskasvatuksen vanhempainilta järjestetään ke 8.9. klo 17.50. Teemana on iloa ja oppimista - Lapsen hyvä päivä varhaiskasvatuksessa. Katso vanhempainillan lisätiedot ja kirjaudu osallistujaksi! 

Vanhempainillan tallenne on katsottavissa HowSpace-alustallamme kaksi viikkoa 9.9.2021 lähtien! Kirjaudu täältä:  https://maailmansuurinvarhaiskasvatuksenvanhempainilta.in.howspace.com/   
Kirjautumiseen riittää sähköposti. Huomioithan, että Howspace-viesti voi myös mennä roskapostikansioon! 

Tutustu myös Vanhempainliiton sivuilla Päiväkoti alkaa! -oppaaseen vanhemmille. Opas kertoo päiväkodin aloitukseen liittyvistä käytännön asioista, mutta lyhyesti myös lainsäädännöstä ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteista.

Vasuista vauhtia digipedagogiikkaan!  

Oletko jo tutustunut hyvän pedagogisen toiminnan kuvauksiin?

Opetushallitus ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat julkaisseet keväällä 2021 varhaiskasvatukselle ja esiopetukselle Hyvän pedagogisen toiminnan kuvauksent. Kuvauksissa konkretisoidaan tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen, medialukutaidon ja ohjelmointisosaamisen kehittymistä varhaiskasvatuksesta alkaen. (Perusopetuksessa kuvaus koskee oppilaan hyvää osaamista.)  Kuvausten tavoitteena on tukea varhaiskasvatussuunnitelman sekä esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaista digipedagogiikkaa.  

Kuuntele podcast-jakso!  Miten lapsen osallisuutta voidaan edistää varhaiskasvatuksen digitaalisissa ympäristöissä?

Miksi varhaiskasvatuksessa käytetään digilaitteita? Miten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä voidaan edistää varhaiskasvatuksen digitaalisissa ympäristöissä? Millainen pedagoginen toiminta konkreettisesti tukee lasten tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittymistä? Kuuntele podcast-jaksomme, jossa espoolainen varhaiskasvatuksen opettaja Hanna Manner, varhaiskasvatuksen asiantuntija Satu Nerg-Öhman sekä opetusneuvos Heidi Sairanen Opetushallituksesta keskustelevat aiheesta. Jakson juontaa Päivi Leppänen.

Kuunnellaan äänikirjaa!

Lasten äänikirjoissa tekstit voivat olla kirjoitettuja, puhuttuja ja kuvitettuja. Äänikirja tukee monilukutaidon perustana olevaa laajaa tekstikäsitystä. Tutustu muutamiin vinkkeihin äänikirjan käyttöön varhaiskasvatuksessa.  Opetushallitus julkaisee keväällä 2022 laajemman äänikirjojen käyttöä mallintavan aineiston.

Tulossa:

  • Pe 10.9. #VasuistaVauhtia-teemapäivä - Miltä näyttää lapsen hyvä päivä varhaiskasvatuksessa? Jaetaan tunnelmia somessa.

 

Julisteita