Antti Sahlström suosittelee vuokratyötä nuorelle, jolla ei ole vielä paljon työkokemusta. Jos työnsä tekee täysillä, vuokratyö voi johtaa yllättävän pitkälle.

“Kun suora lähetys alkaa, se on menoa”, Antti Sahlström nauraa. “Sitten joko tekee oman osuutensa parhaansa mukaan tai jäätyy. Kun ensimmäiset sanat on sanottu, niitä ei enää voi vetää takaisin”.

Sahlström on MTV3:n Huomenta Suomen uutisankkuri ja lukee uutisia välillä myös iltauutisissa ja Radio Novassa.

Sahlströmin ura sai alkunsa vuokratyöstä. Hän oli opiskellut radio- ja tv-työtä Metropolia-ammattikorkeakoulussa vasta vuoden, kun hän huomasi korkeakoulun sähköpostilistalta viestin, jossa MTV3 haki tuntityöntekijöitä Nouhau Professionals -vuokratyöfirman kautta.

“Ajattelin, että haen, vaikka minulla ei silloin ollut mitään alan työkokemusta”, Sahlström muistelee.

Kaikki työt täysillä

Sahlström valittiin työhön, vaikka hänen kokemuksensa toimittajan työstä rajoittui muutamiin radio-ohjelmiin, joita hän oli tehnyt Metropolian radiokanavalle. MTV3:lla hän aluksi pääasiassa kirjoitti uutisjuttuja verkkoon.

“Pyrin tekemään kaikki annetut työtehtävät mahdollisimman hyvin. Suhtauduin pienimmänkin jutun tekemiseen vakavasti. Pikku hiljaa sain lisää vastuuta”, Sahlström kertoo.

Sahlström oli jo työhaastattelussa kertonut olevansa kiinnostunut radiotyöstä. “Olin kuullut myönteistä palautetta äänestäni, että se sopisi radioon. Työhaastattelussa ehdotin, että voisin koelukea uutisia”, Sahlström kertoo.

Sahlström pääsi radioon nopeammin kuin olisi osannut odottaa. Radio Novalla oltiin Sahlströmiin tyytyväisiä, ja vähän myöhemmin hänelle tarjoutui mahdollisuus näyttää kykynsä myös television puolella.

Aamu on jääkiekkoa, ilta mäkihyppyä

Sahlström on nykyään vakituinen toimittaja ja uutisankkuri Huomenta Suomessa. Ohjelman tuotanto on ulkoistettu Nouhau Productions -yritykselle. Sahlströmillä on edelleen voimassa myös vuokratyösopimus Nouhau Professionalsin kanssa, mikä mahdollistaa sen, että hän tekee silloin tällöin vuoroja myös MTV3:n iltauutisissa ja Radio Novassa.

Seitsemän tai kymmenen uutisten tekeminen on hyvin erilaista kuin aamu-uutisten, Sahlström kertoo. Huomenta Suomessa on useita lyhyitä uutislähetyksiä aamun aikana. Jos kaikki ei mene putkeen yhdessä lähetyksessä, seuraavassa voi parantaa. Iltauutisissa yleisö on paljon suurempi - samoin paineet.

“Aamu-uutiset ovat kuin jääkiekkoa: pelin aikana on useita vaihtoja. Iltauutisten tekeminen on enemmän mäkihyppyä. Suorituksia on vain pari, ja niissä on pakko onnistua”, Sahlström kuvaa.

Iltauutisissa on myös aina kaksi uutisankkuria, jolloin ankkureiden välisen vuorovaikutuksen merkitys korostuu. “Jos vedän oman osuuteni hyvin ja kollega tekee samoin, mutta vuorovaikutus meidän välillämme ei toimi, lopputulos ei ole hyvä”, Sahlström kertoo. Iltalähetyksissä yleisö kiinnittää huomiota myös siihen, onko ankkurin kravatin valinta tai kampaus onnistunut. “Niistä tulee eniten palautetta”, Sahlström virnistää.

Suuremman yleisön edessä joutuu enemmän myös miettimään omaa uskottavuuttaan, hän pohtii. Sahlström on uutisankkuriksi poikkeuksellisen nuori. “Ei kuitenkaan voi tehdä muuta, kuin olla oma itsensä - ei se toimisi, jos yrittäisin esittää kokeneempaa”, hän kertoo.

Kaikki kokemus on arvokasta

Sahlström suosittelee vuokratyötä kenelle tahansa, mutta erityisesti nuorelle ja kokemattomalle työnhakijalle. “Vuokratyön kautta voi avautua mahdollisuuksia, joita ei olisi aiemmin voinut kuvitellakaan”, hän sanoo.

Työnantajalla saattaa olla matalampi kynnys palkata kokematon työntekijä vuokratyösopimuksella, koska työntekijää voi testata ilman pitempiaikaista sitoumusta.

“Jos olisin hakenut suoraan uutistenlukijaksi MTV3:lle, minua tuskin olisi valittu, koska minulla ei juurikaan ollut kokemusta. Vuokratyö antoi mahdollisuuden saada pikkuvarvas oven väliin”, Sahlström huomauttaa. “Toki vuokratyö voi olla raskasta, koska se on epävarmaa. Tulee mietittyä, saako työvuoroja riittävästi”.

Nuorelle työnhakijalle ja työntekijälle on tärkeää, että tuo omat parhaat puolensa esiin. Toisaalta Sahlström ei itse ole pyrkinyt keinotekoisesti erottumaan edukseen. “Olen tehnyt kaikki työt ihan täysillä, ja se on poikinut lisää vastuuta”, hän kertoo.

Sahlström kannustaa opiskelijoita tekemään kaikki opiskelutehtävät samalla tavalla, kuin ne tekisi työelämässä. Jos työkokemusta ei vielä ole, niin opiskeluprojekteista saa hyvää sisältöä portfolioonsa.

Sahlström korostaa myös, ettei mitään työkokemusta pitäisi väheksyä, koska kaikesta voi oppia jotain. Sahlströmille ehtikin kertyä monipuolisesti työkokemusta ennen toimittajan uran alkua.

Sahlström oli siviilipalvelusmiehenä Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepassa järjestämässä Maailma kylässä -festivaalia. “Siitä oppi stressinsietokykyä: vaikka samaan aikaan tapahtuu paljon asioita, pitää aina pysyä itse rauhallisena. Se on tärkeää myös uutistyössä”.

Sahlström on ollut töissä myös R-Kioskilla ja Suomalaisessa kirjakaupassa. “Asiakaspalvelutyössä oppi asiakkaiden kohtaamista. Myös uutislähetyksessä muistutan itselleni aina, että en puhu mikrofonille tai kameralle, vaan ihmiselle”.

Teksti: Juha Rudanko