Auktorisoitujen kääntäjien asiakkaat

Miten löydän auktorisoidun kääntäjän?

Auktorisoitujen kääntäjien tutkintolautakunta pitää Opetushallituksen verkkosivuilla rekisteriä auktorisoiduista kääntäjistä.

Lainsäädännöllisistä syistä Opetushallitus ei voi toistaiseksi julkaista verkkosivuillaan kääntäjien kaikkia yhteystietoja.

Rekisteristä voit etsiä kääntäjää sukunimen tai kieliparin perusteella. Lähettämällä rekisteristä löytyvät tiedot sähköpostiosoitteeseen saat paluuviestinä kääntäjän tarkemmat yhteystiedot.

Myös Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton verkkosivuilla on rekisteri, josta löytyy suoraan SKTL:n jäsenistön yhteystietoja ja tietoja esimerkiksi erikoisalaosaamisesta. Muista valita hakukoneessa vaihtoehto Auktorisoidut kääntäjät.

Miten voin varmistua siitä, että käyttämäni kääntäjä on auktorisoitu kääntäjä?

Asia kannattaa tarkistaa auktorisoitujen kääntäjien tietokannasta.

Osa kääntäjistä ei ole antanut lupaa julkaista tietojaan julkisessa tietokannassa. Kun nimeä ei löydy, kannattaa laittaa sähköpostiviesti osoitteella . Viestiin tulee kirjoittaa sen kääntäjän nimi, jota ei ole löytänyt julkisesta tietokannasta. Paluuviestinä kerrotaan kyseisen kääntäjän tilanne.

Onko kaikissa laillisesti pätevissä käännöksissä leima?

Auktorisoidut kääntäjät voivat halutessaan vahvistaa käännöksensä leimalla, mutta se ei ole lain mukaan pakollista. Leima tai leiman puute ei siis yksinään vielä kerro siitä, onko käännös laillisesti pätevä vai ei. Sen sijaan kaikissa laillisesti pätevissä käännöksissä on kääntäjän vakuuslauseke.