OPS-blogi

Opetushallituksen ops-blogi kertoo perustetyön kuulumisia ja käsittelee ajankohtaisia perustetyöhön liittyviä näkökulmia ja kysymyksiä prosessin edetessä. Tule mukaan keskustelemaan!

Opetussuunnitelman perusteet on yhdessä tehty

Blogikirjoitus 16.1.2015

Irmeli Halinen, Christina Anderssén ja Arja-Sisko HolappaOpetushallituksen pääjohtaja allekirjoitti esiopetuksen, perusopetuksen ja lisäopetuksen opetussuunnitelman perustemääräykset joulun alla 22.12.2014. Tuota tärkeää päivää edelsi kahden ja puolen vuoden tiivis työ. Opetushallituksessa aloitettiin valmistautuminen perusteiden laadintaan jo aikaisemmin, mutta virallisesti työ käynnistyi 28.6.2012, kun valtioneuvosto antoi asetuksen perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta.

Onneksi työtä ei tarvinnut tehdä vain Opetushallituksen voimin. Yli 30 opetussuunnitelmatyöryhmässä ahkeroi noin 200 varsinaista jäsentä ja noin 100 etäjäsentä. Oli opettajia, opinto-ohjaajia, oppilashuollon henkilöstöä, rehtoreita, opetuspäälliköitä ja sivistystoimenjohtajia, opettajankouluttajia, tutkijoita ja yliopistojen professoreita. Työtä evästi koko prosessin ajan ohjausryhmä, joka antoi vahvan tukensa työlle ja ohjeisti sitä usein kullanarvoisin ja rakentavan kriittisin näkemyksin. Sitä kautta perusteiden laadintaan saatiin opetusalan ammattijärjestöjen, kuntien, vanhempien, elinkeinoelämän, oppimateriaalikustantajien, Suomen etnisiä ryhmiä edustavien järjestöjen sekä ministeriöiden näkemys.

Työn eri vaiheissa yhteensä noin 200 opetuksen järjestäjää antoi palautetta perusteluonnoksista ja sen lisäksi Opetushallituksen verkkosivuille kertyi noin 4000 kommenttia. Lähes 180 suomalaisen yhteiskunnan organisaatiota, järjestöä tai ryhmää otti kantaa ja lähetti ehdotuksiaan – Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Finanssialan Keskusliitosta Nuorisotutkimusverkostoon sekä eri kuntien ja koulujen vanhempainyhdistyksiin ja oppilaskuntiin.

Tekemisen henki oli alusta lähtien innostunut ja rakentava. Sitä kuvaa hyvin joulukuussa pidetyn työryhmien yhteisen päätösseminaarin monen osanottajan viesti: Kiitos, että sain olla tässä prosessissa mukana. Eri tahoilta tulleessa palautteessa oli hyvin vähän täysin kielteisiä kannanottoja. Ylivoimaisesti suurin osa sisälsi ehdotuksia siitä, mitä voisi tehdä paremmin ja mitä näkökohtia pitäisi vielä ottaa huomioon. Moni järjestö tarjosi apuaan työhön kysymällä, miten heidän asiantuntemustaan voisi hyödyntää perusteiden laadinnassa. Kaikki palaute ja asiantuntemus oli tarpeen, ja sitä todella hyödynnettiin. Palautteet ja ehdotukset luettiin läpi useaan kertaan ja pohdittiin, miten perusteluonnosten tekstiä vielä parannetaan. Yhdessä tekemisen ja tukemisen hengestä kertoo mainiosti myös viesti, jonka saimme vähän sen jälkeen, kun valmiit perusteet oli jo julkaistu verkkosivuillamme. Tarkkasilmäinen lukija kiitti hyvästä ops-paketista ja samalla hieman anteeksipyydellen kysyi, olemmeko huomanneet, että perusopetuksen perusteiden sivulle 66 on jäänyt yksi korjausmerkintä. Mielessä läikähti suuri kiitollisuuden tunne häntä ja kaikkia perustetyötä tehneitä ja sitä kommenteillaan ja palautteellaan auttaneita kohtaan.

Edessä on vaativa ja mielenkiintoinen paikallisten opetussuunnitelmien laadintavaihe. Opetuksen järjestäjät ja kouluväki ovat tukeneet Opetushallitusta perusteiden laadinnassa. Nyt on Opetushallituksen vuoro antaa tukeaan paikalliseen opetussuunnitelmatyöhön.

Lämmin kiitos yhteisestä työstä!

Irmeli Halinen, opetusneuvos
opetussuunnitelmatyön päällikkö

Christina Anderssén, undervisningsråd
ansvarig för det svenska läroplansarbetet

Arja-Sisko Holappa, opetusneuvos
esiopetusryhmän pj

Määräykset ja niihin kuuluvat perusteasiakirjat löytää Oph.fi- sekä OPS2016-sivustolta. Lisäopetuksen opetussuunnitelman perusteet löytyvät perusopetus-kohdan yhteydestä. Aikuisten perusopetuksen perustemääräys annetaan maaliskuun lopussa 2015.

Esiopetuksen asiakirjat Oph.fi-sivustolla
Perusopetuksen asiakirjat Oph.fi-sivustolla

Esi- ja perusopetuksen asiakirjat OPS2016-sivustolla

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kuusi plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.

Blogin kommentointi

Julkaisemme lyhyitä, enintään noin 300 sanan pituisia kommentteja, joiden sisältö liittyy blogikirjoituksen aiheeseen.

Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua. Tarkistaminen ja julkaisu tapahtuu arkisin virka-aikana. Kommentit julkaistaan joko sellaisenaan tai jätetään julkaisematta, kommentteja ei muokata. Julkaisun jälkeen kommentit listautuvat blogikirjoituksen alle aikajärjestyksessä.

Julkaisemme asialliset kommentit, jotka eivät riko lakia eivätkä hyviä tapoja. Kommenteissa ei saa esimerkiksi:

  • esittää rasistisia tai asiattomia kommentteja
  • yllyttää väkivaltaan tai rikokseen
  • esittää laitonta tai loukkaavaa materiaalia
  • julkaista toisen yksityisyyttä koskevia tietoja
  • julkaista tekijänoikeuksin suojattua materiaalia
  • linkittää muualla verkossa aineistoon, joka ei tue keskustelun aihetta tai on muuten asiaton
  • markkinoida tai mainostaa
  • massapostittaa puheenvuoroja tai lausuntoja.

Ohjeiden vastaisia kommentteja ei julkaista. Sivuston ylläpidosta ja kommenttien tarkistuksesta vastaa Opetushallituksen viestintä .

© Opetushallitus, Hakaniemenranta 6, PL 380, 00531 Helsinki, puhelin 029 533 1000, faksi 029 533 1035 etunimi.sukunimi@oph.fi | Tulosta
17.11.2015