I vägkartan från 2021 specificerar Unesco närmare utbildningen för en hållbar framtid enligt Agenda 2030. Till den hör
- global medborgarfostran (eng. global citizenship education, GCED) och
- utbildning för hållbar utveckling (eng. education for sustainable development, ESD), som förklaras närmare nedan.
Enligt vägkartan uppmuntrar utbildning för hållbar utveckling eleverna att fatta välgrundade beslut och agera på ett ansvarsfullt sätt för miljöns integritet, ekonomisk lönsamhet och ett rättvist samhälle, idag och för kommande generationer. Undervisningen kring en hållbar framtid ses som en del av livslångt lärande och en förutsättning för god utbildning. Målet är ett holistiskt lärande som förändrar elevens beteende och som i slutändan syftar till att förändra samhället. Syftet är att ändra utbildningsinnehållen, pedagogiken, lärmiljöerna och lärresultaten.
Enligt vägkartan ska till exempel klimatförändringen, den biologiska mångfalden och hållbar konsumtion läggas till i läroplanerna. Lärmiljöerna är både fysiska och virtuella och inspirerar eleverna att agera hållbart. I undervisningen betonas kritiskt tänkande, gemensamt beslutsfattande och ansvar för dagens och morgondagens värld. Eleverna uppmuntras att förändras själva och att förändra samhället och ekonomin så att de blir mer gröna samt att växa till aktiva världsmedborgare som bygger fred och en rättvis, vidsynt, inkluderande och hållbar värld.
Vägkartan definierar tre målhelheter för undervisningen:
- Kognitiva mål: Eleven förstår hållbarhetsutmaningar och deras komplicerade inbördes relationer samt undersöker motsägelsefulla tankar och alternativa förklaringar.
- Socioemotionella mål: Eleven bygger upp grundläggande värderingar och attityder som stödjer hållbarhet, värnar om empati mot andra levande varelser och planeten samt hittar motivation att leda förändringen.
- Funktionella mål: Eleven internaliserar praktiska handlingar för att åstadkomma en hållbar förändring på personligt, samhälleligt och politiskt plan.
Hållbar utveckling byggs på bred front vid läroanstalterna. Utöver direkta åtgärder med anknytning till klimatet, den biologiska mångfalden, cirkulär ekonomi och dylikt ingår i arbetet också till exempel
- global fostran och internationell verksamhet
- arbete för jämlikhet och jämställdhet
- utbildning om de mänskliga rättigheterna
- uppbyggande av demokratikompetens
- konfliktlösningsfärdigheter.