Nyheter

Revideringen av stödet för lärande genomförs i samarbete

− Det har varit intressant att tillsammans med pedagogiskt sakkunniga diskutera de tankar som väcks om de kommande ändringarna i lagen om grundläggande utbildning och hur de påverkar uppdateringarna...
Nyheter

Hur främja barns och ungas välbefinnande i digitala miljöer? – nya idéer belönas vid utdelningen av Cygnaeus-priset 2024

Temat för Cygnaeus-priset år 2024 är åtgärder som främjar barns och ungas digitala välbefinnande. Priset delas årligen ut av Utbildningsstyrelsen och Kommunförbundet. Det är viktigt att stärka barns och ungas digitala färdigheter för att de ska ha beredskap för att agera på ett sätt som stärker såväl det egna välbefinnandet som andras välbefinnande i digitala miljöer.
Nyheter

Utbildningsanordnarna har stor pedagogisk frihet även när det gäller valet av material som används i undervisningen

Boken ”Respektiä – Seksikirja pojille” har väckt diskussion under de senaste dagarna. Boken innehåller råd och tips för unga om relationer och sex. Vilken kontexten är och hur bokens teman behandlas är avgörande för om boken i fråga lämpar sig för att användas i undervisningen. Utbildningsstyrelsen saknar befogenhet att ge utbildningsanordnarna anvisningar för valet av undervisningsmaterial.
Nyheter

Nya verktyg för kartläggning och utveckling stöder det läsfrämjande arbetet

Programmet för läskunnighet vid Utbildningsstyrelsen och Niilo Mäki Institutet har publicerat nya verktyg till stöd för det läsfrämjande arbetet inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen. Med hjälp av verktygen kan man skapa en helhetsbild av det läsfrämjande arbetet och utvecklingsbehoven i skolor och småbarnspedagogikenheter. På längre sikt får man även information om resultaten av det läsfrämjande arbetet på nationell nivå.
Nyheter

”Det är inte fråga om mig, utan om oss” – en påtaglig gemenskap och vilja att hjälpa framhävdes bland de unga i solidaritetsprojekten

Unga som deltagit i Europeiska solidaritetskårens solidaritetsprojekt samlades till dialog med temat ”vad förenar oss” för att dela med sig av sina upplevelser. Regeringens idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist deltog också för att höra de ungas tankar om delaktighet och projektens effekter.
Meddelanden

De nya näringsrekommendationerna påverkar även skolmåltiderna och undervisningen

Småbarnspedagogiken och utbildningen har en betydande roll för att de nya nationella näringsrekommendationerna ska bli en del av barnens och ungdomarnas vardag. Gemensamma måltider och undervisning som behandlar en hälsosam kost bidrar till att barn och unga tillägnar sig sunda matvanor och lär sig om betydelsen av att äta hälsosamt i praktiken.
Meddelanden

Utbildningsstyrelsens samarbetsförhandlingar har slutförts

När samarbetsförhandlingarna inleddes bedömdes minskningsbehovet när det gäller personalen vara högst 35 personer. Förhandlingarna resulterade i att Utbildningsstyrelsen strävar efter att uppnå årliga besparingar på totalt 1,6 miljoner euro i personalkostnaderna. Totalt 20 personer hotas av uppsägning, men antalet uppsägningar klarnar under de närmaste veckorna efter att omplaceringsmöjligheterna inledningsvis har utretts.
Meddelanden

Studieplats för 10 900, det vill säga 24 % av de sökande i höstens gemensamma ansökan till högskolorna

I höstens gemensamma ansökan till högskolorna deltog 44 900 sökande, av vilka 10 900, dvs. 24 % av de sökande fick en studieplats. Över hälften fick en studieplats i den utbildning de i första hand sökte till. Antagning från reservplats är möjlig fram till 18.12.
Nyheter

Stort intresse för utbytesperioder utomlands inom den allmänbildande utbildningen – finansieringen räcker inte till för att svara på efterfrågan

Det fanns ett stort intresse för att åka på utbyte utomlands i gymnasierna och skolorna inom den grundläggande utbildningen läsåret 2023–2024 på samma sätt som tidigare år. Var femte gymnasiestuderande och en procent av eleverna inom den grundläggande utbildningen åkte utomlands under en period. Den finansiering som erbjuds för utbytesperioder räcker dock inte till för att svara på den stora efterfrågan inom den allmänbildande utbildningen.
Nyheter

Minna Koutaniemi ny direktör för huvudfunktionen Internationalisering vid Utbildningsstyrelsen

Koutaniemi tillträder den tidsbundna tjänsten 1.1.2025. Tjänsten tillsätts för en femårsperiod åt gången.
Blogg

Finns det fortfarande plats för kontinuerligt lärande?

Yrkesutbildningen kommer även i fortsättningen att spela en viktig roll i vuxnas karriärutveckling och sysselsättning. Genom finansieringsreformen vill man göra det enklare att förvärva det kunnande som behövs i arbetslivet och förebygga överlappande utbildning på samma nivå. Därtill uppmuntrar finansieringen de studerande att avlägga en eller flera examensdelar i stället för att välja långa utbildningar som leder till en examen.
Nyheter

Revideringen av stöd för lärande: Det är dags att ge utlåtanden om utkasten till grunderna för förskoleundervisningens och den grundläggande utbildningens läroplaner

Utbildningsstyrelsen ber om utlåtanden om utkasten till grunderna för förskoleundervisningens och den grundläggande utbildningens läroplaner. Vi har uppdaterat avsnitten om stöd för lärande och deltagande i förskoleundervisning samt stöd för lärande och skolgång i den grundläggande utbildningen. Utlåtanderundan är öppen från den 18 november till den 9 december 2024.
Nyheter

Programmet Deltagarnas Finland: Mer stöd för arbetet mot ensamhet även för lärare

Ensamhet har blivit ett betydande hot mot finländarnas välbefinnande, funktionsförmåga samt den nationella samhörigheten och säkerheten. Upplevelserna av ensamhet som ökade i och med coronapandemin...
Blogg

En språkmedveten verksamhetskultur kräver särskilt fokus på ledarskapet

Att vara språkligt medveten är mer än att vara medveten om språkets betydelse och att arbeta språkmedvetet. Språkmedvetenhet handlar om att trygga allas rätt till ett fullvärdigt liv i ett flerspråkigt samhälle och ger alla en möjlighet att utvecklas. En språkmedveten verksamhetskultur inom utbildningen gäller såväl gemenskapen, undervisningen och lärandet som välbefinnandet och ledarskapet. För att en språkmedveten verksamhetskultur ska utvecklas i läroanstalterna krävs ett aktivt, målmedvetet och systematiskt ledarskap.
Nyheter

Att lära sig om kulturarvet är en del av läroplanen

Gränsdragningen mellan kulturella evenemang och religiösa tillställningar har väckt stor diskussion. I undervisning enligt grunderna för läroplanen ingår även att lära sig om kulturarvet: religionen har haft ett stort inflytande på den västerländska konsten och kulturen, vilket även behandlas i undervisningen. Vid religiösa tillställningar är det däremot fråga om religionsutövning.
Nyheter

Ny valbar examensdel stärker kunnandet i vaccinering för närvårdare

Behovet av kunnande i vaccinering har ökat i samhället. I och med att förordningen om vaccinationer ändrades i maj får nu även närvårdare ge vacciner. En ny valbar examensdel för kunnande i vaccinering läggs till i grunderna för specialyrkesexamen i äldreomsorg från och med 1.1.2025.
Nyheter

Erasmus+ ökar vuxenutbildningens genomslagskraft och stärker delaktighet och välbefinnande

En uppföljningsundersökning om Erasmus+-programmets effekter visar att programmet har en betydande roll för utvecklingen av den finländska vuxenutbildningen. Programmet har bidragit till delaktighet för vuxenstuderande, främjat internationalisering och välbefinnande samt möjliggjort betydande inlärningserfarenheter.
Blogg

Svenska språket öppnar låsta dörrar

Tacksamhet. Det är svenska dagens främsta betydelse för mig.. Med fullständigt finskspråkig bakgrund har jag fått studera A-svenska i gymnasiet och filosofi på svenska vid Helsingfors universitet. Därefter har jag fått jobba i sammanlagt tio års tid som lärare vid svenskspråkiga gymnasier, i en svenskspråkig skola och vid ett svenskspråkigt universitet.
Nyheter

Det digitala läromedlet Kotisuomessa.fi stängs 2024

Utbildningsstyrelsen har publicerat flera avgiftsfria digitala läromedel för lärare och elever på webbplatsen utbildningsstyrelsen.fi. Under år 2024 tar vi bort material där tekniken eller innehållet är föråldrat. I den rådande ekonomiska situationen är det inte möjligt att uppdatera materialet.
Nyheter

Beslut om fördelningen av de årsveckotimmar som läggs till den grundläggande utbildningen fattas lokalt

För att stärka de grundläggande färdigheter som nämns i regeringsprogrammet, det vill säga läs-, skriv- och räknefärdigheterna, ökas minimiantalet timmar inom den grundläggande utbildningen med tre årsveckotimmar. Beslut om den mer exakta fördelningen av årsveckotimmarna fattas lokalt. För att verkställa ändringen krävs en precisering av de lokala läroplanerna.