Hoppa till huvudinnehåll

Barnets rättigheter

Vi bör alla känna till barnets rättigheter. Grunden för barnets rättigheter utgörs av FN:s konvention om barnets rättigheter som förpliktiga konventionsstaterna att respektera de rättigheter som konventionen garanterar barn – även inom utbildningen och småbarnspedagogiken. Webbsidorna om barnets rättigheter har utarbetats som en del av Finlands nationella barnstrategi, som bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter.

Kansikuva perustiedolle lapsen oikeuksista. Piirroskuvassa vanhempi/opettaja tekee nuoren kanssa tehtäviä / kirjoittaa vihkoon. Takana on sydänmahainen nalle. Kuva on lilan ja sinivihreän sävyinen

Sidorna innehåller färdiga materialpaket för lärare inom utbildning och småbarnspedagogik för behandling av barnets rättigheter från småbarnspedagogiken till andra stadiet, samt nya undervisningsvideor. Sidorna innehåller även material för föräldrakvällar.

Utbildningsstyrelsens nya material har översatts till nio språk, för att informationen ska få så stor spridning som möjligt. Materialet på olika språk kan laddas ner som PDF-dokument. Listan med olika språk finns här intill.

Sidorna innehåller även material till stöd för undervisningen om barnets rättigheter som producerats av andra aktörer.

Finlands nationella barnstrategi

Finlands första barnstrategi, som bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter, publicerades år 2021. Visionen för barnstrategi är ett Finland med genuin respekt för barnets rättigheter. På barnstrategins egen webbplats hittar du närmare information om bland annat implementeringen av strategin, publikationer och aktuella evenemang.