Alla har rätt till språkligt medveten undervisning!
Inka Ruokolainen, Katri Kuukka och Sanna Voipio-Huovinen

Språket för undervisningen och lärandet är även språket för olika vetenskaps- och yrkesområden. Inlärningen av detta språk bör främjas inom alla utbildningsformer med början från småbarnspedagogiken på ett språkligt medvetet sätt, så att man är medveten om språkets betydelse. Språklig medvetenhet innebär alltså inte lättläst språk eller undervisning i finska eller svenska som andraspråk för elever med invandrarbakgrund, utan elever och studerande i alla åldrar har nytta av språklig medvetenhet.
Fortfarande finns det barn, unga och vuxna som läser. Tyvärr upplever dock allt fler läsning som svårt eller tråkigt, i värsta fall både och. Det finns dessutom allt fler personer i Finland med ett annat modersmål än finska eller svenska som kan möta utmaningar i det finländska samhället.
Tack vare digitala apparater nås vi överallt av texter av olika slag. Det kan röra sig om skriven eller talad text, grafer, tecken, symboler eller förkortningar, ofta i kombination med bilder eller video. För att klara sig i denna uppsjö av texter krävs förmåga att förstå, bedöma och producera texter. Multilitteracitet innebär förmågan att förstå och kritiskt tolka olika texter. Språkligt medveten undervisning och handledning inom alla utbildningsformer stöder barn, elever och studerande i möten med texter av olika slag och hjälper dem tillämpa det som de lärt sig i praktiken.
Nätverk stöder språkligt medveten undervisning och handledning
Språkligt medveten undervisning och handledning är alla lärares gemensamma uppgift. Alla lärare är lärare i språket inom den egna området eller det egna läroämnet. Språklig medvetenhet är en grundläggande del av undervisning och handledning och bidrar till jämlikhet och delaktighet. Med hjälp av språket kan man främja delaktighet inom utbildningen och i samhället i stort. Förmågan att använda alla de språk som är en del av ens eget liv är en del av jämlik utbildning. Alla ska vara inkluderade.
Till stöd för språkmedveten undervisning och handledning finns flera nätverk vid Utbildningsstyrelsen: Reimari – utvecklingsnätverket för språklig och kulturell mångfald inom småbarnspedagogiken, Poiju – utvecklingsnätverket för språklig och kulturell mångfald inom den grundläggande utbildningen och nätverket för språklig medvetenhet i yrkesutbildningen. Utbildningsstyrelsens program för läskunnighet stöder även tillvägagångssätt inom språkligt medveten undervisning som en del av implementeringen av den nationella läskunnighetsstrategin.
Nedan har vi sammanställt olika perspektiv på språklig medvetenhet inom undervisning och handledning enligt utbildningsform.
Perspektiv på språkligt medveten undervisning och handledning
Småbarnspedagogik och förskoleundervisning
Grundläggande utbildning
Gymnasieutbildning
Yrkesutbildning
Mer information
- På finska: Monilukutaito ja kielitietoisuus
- På finska: Kielitietoisuuden kirjainmerkit
- Språklig medvetenhet i yrkesutbildningen
- Tips på hur man utvecklar och lär ut språklig medvetenhet
- På finska: Monilukutaitoa kielitietoisesti eri oppiaineissa
- Nationella läskunnighetsstrategin 2030
- Programmet för läskunnighet
- Reimari – utvecklingsnätverket för språklig och kulturell mångfald inom småbarnspedagogiken
- Poiju – utvecklingsnätverket för språklig och kulturell mångfald inom den grundläggande utbildningen
- Nätverk för språklig medvetenhet i yrkesutbildningen