Don’t avoid risks, manage them – ansvarsfull internationalisering inom högskolornas samarbete
Kenneth Lundin och Laura Lalu

Vetenskapen och den högre utbildningen är till sin natur internationell. Att undvika internationellt samarbete är inte ett alternativ. I synnerhet för ett litet land som Finland är det viktigt att hänga med i den internationella utvecklingen för att upprätthålla och eftersträva högsta möjliga kvalitet inom forskning och utbildning.
Även på Utbildningsstyrelsen står vi inför denna utmaning. Hur kan vi främja ansvarsfullt internationellt högskolesamarbete samtidigt som vi är medvetna om och hanterar nya typer av risker?
Oönskad påverkan, riskerna med teknologi med dubbel användning och användningen av känsliga forskningsområden på ett sätt som äventyrar den nationella säkerheten är tyvärr också realiteter i det internationella högskole- och forskningssamarbetet.
Undervisnings- och kulturministeriet har uppmanat högskolorna och andra aktörer inom sektorn att uppmärksamma ansvarsfull internationalisering och publicerade i mars 2025 rekommendationer för ansvarsfullt internationellt samarbete.
Utbildningsstyrelsen finansierar samarbete med högskolor i länder utanför Europa genom programmet Team Finland Knowledge och erbjuder stipendier för utländska doktorander genom stipendieprogrammet Edufi Fellowship. Vi granskade ansökningskriterierna för årets ansökningsomgångar och lade till ett krav på att analysera riskerna förknippade med samarbetet med tanke på ansvarsfull internationalisering samt tryggande av akademiska värden och vetenskapens frihet.
De första erfarenheterna av högskolornas respons på de nya kriterierna för ansvarsfull internationalisering är uppmuntrande. Högskolorna är påfallande riskmedvetna och har både medel och beredskap att svara på de nya säkerhetsutmaningarna. Antalet ansökningar till finansieringsprogram för internationellt samarbete ligger fortfarande på en hög nivå.
Fältet för ansvarsfull internationalisering förändras ständigt och utmanar aktörerna.
På Utbildningsstyrelsen strävar vi genom vår egen verksamhet efter kontinuerlig utveckling och gemensamt lärande. De olika aktörerna inom högskolesektorn har varierande beredskapsnivåer när det gäller att identifiera och svara på riskerna med ansvarsfull internationalisering. Öppet informationsutbyte och stärkt gemensamt kunnande är centralt för att uppnå en tillräcklig beredskapsnivå.
Samtidigt som det finns flera olika hotscenarier är det viktigt att fundera på hur vi genom internationellt samarbete kan stärka de centrala värderingar som Finland har förbundit sig till. Utbildningsstyrelsen arbetar redan för etiskt hållbara internationella partnerskap och en ansvarsfull landsbild. För att stärka etiska verksamhetssätt har vi tillsammans med våra intressegrupper utarbetat etiska riktlinjer för internationellt samarbete med aktörer i den globala södern samt ett code of conduct-dokument som grund för samarbetet med internationella organisationer inom studentrekrytering.
Medvetenhet om riskerna och ett starkt engagemang för etiska frågor är en bra utgångspunkt. Hur kan vi identifiera risker och reagera på dem samtidigt som vi främjar och säkerställer akademisk frihet och yttrandefrihet inom det internationella samarbetet? Kunde vi ha nytta av att följa våra nordiska intressegruppers motto: Don’t avoid risks, manage them?