Information

Kom ihåg åtminstone det här! 

Helsingfors universitet har sammanställt material för kursen Opiskelijan digitaidot. I materialet har man samlat de viktigaste minnesreglerna för gott uppförande samt den centrala lagstiftningen.

1. Var dig själv: logga alltid in i tjänsterna med ditt eget användarnamn och lösenord. I de flesta tjänster är det förbjudet att använda en annan persons användarnamn och identitetsstöld är en straffbar gärning enligt lagen. Om du lämnar din dator ens för en stund, lås den dator du använder. På så sätt kan ingen använda de tjänster som blivit öppna i ditt namn.

2. Var artig när du skriver e-postmeddelanden: e-post är ett effektivt kommunikationsmedel om det används rätt. Det är lätt att skicka även sådan text som man senare ångrar. Skriv inget som du inte skulle vara beredd att säga till personen ansikte mot ansikte. Skicka inte skämt eller osakliga meddelanden till personer som du inte känner personligen.

Morjens professorn!!!!!!!111
va sägs om mitt seminarie arbete, nog är det ju ganska fire!
H. raiQ keski-vääntö

Dina meddelanden kan av misstag eller genom vidarebefordring hamna hos personer du inte känner, så det lönar sig att noggrant överväga om du bör inkludera personliga uppgifter i meddelandet. Kom också ihåg att beakta mottagaren av ditt meddelande: det kan vara helt olämpligt att kommunicera med till exempel en universitetslärare på samma informella sätt som med en kompis! Kom också ihåg att det finns oskrivna regler för hur man skriver ett e-postmeddelande: till exempel tolkas skrivande med STORA BOKSTÄVER som att man SKRIKER!

3. Respektera mottagarens inkorg: överbelasta inte mottagarens inkorg och vidarebefordra inte kedjebrev du själv fått. Innan du skickar bilagor ska du överväga om de verkligen är nödvändiga och om mottagaren kan öppna dem. Ditt e-postmeddelande kan vara ett av hundratals meddelanden i mottagarens inkorg. Förvänta dig alltså inte svar på ditt meddelande omedelbart.

4. Delta med eftertanke i diskussioner på nätet: om du deltar i diskussioner bör du skriva sakligt och inte störa eller såra andra. Säkerställ att ditt meddelande håller sig till ämnet. Användare som stör eller sårar andra kan eventuellt spåras senare, även om diskussionen skett anonymt. I problemsituationer kan du kontakta webbplatsens support.

5. Se till datasäkerheten: Ta hand om alla dina lösenord så att andra inte får reda på dem. Lämna aldrig ut dina lösenord till någon annan! Se till att du inte skickar eller svarar på viruspost. (Mer om sabotageprogram på annat håll i materialet). Om meddelandets rubrik eller filbilagans namn ser misstänkt ut, ta bort meddelandet utan att öppna det.

6. Vet vad du förbinder dig till: på webben finns tjänster som du måste registrera dig som användare av. Läs registreringsanvisningarna noggrant och se till att du förstår dem innan du förbinder dig till något. Svara inte jakande om du inte förstår frågan.

7. Om tjänsten kräver registrering och begär dina personuppgifter ska du överväga vilka uppgifter du ger om dig själv. Fundera särskilt på om du vill sprida din egen e-postadress för att undvika att översvämmas av skräppost. Var särskilt noggrann om du skickar dina kreditkortsuppgifter till tjänsten!

8. Kom ihåg källkritiken: kom ihåg att det inte finns någon publiceringströskel på nätet, så vem som helst kan publicera nästan vad som helst. All information på olika webbplatser stämmer alltså långt ifrån alltid. Om ett erbjudande eller en tjänst låter för bra för att vara sant, är det sannolikt också det. Särskilt tvivelaktiga är reklambrev som kommer per e-post och som utlovar betydande ekonomiska fördelar eller mirakelmediciner som kan vara farliga för användaren eller till och med olagliga i Finland.

9. Nätet har ett långt minne: kom ihåg att allt du skriver i diskussioner på nätet, per e-post eller på din egen webbplats kan vara läsbart också om flera år.

Lagen och nätet: Allt som annars skulle vara olagligt är olagligt också på nätet.

Vilka lagar och bestämmelser om internetbeteende finns det? Vad betyder de? 

I nätbeteendet måste man ta hänsyn till flera lagar och bestämmelser. Centrala bestämmelser finns bland annat i strafflagen och upphovsrättslagen. I strafflagen regleras exempelvis förtal, spridning av integritetskränkande uppgifter och information- och kommunikationsbrott. I upphovsrättslagen regleras bland annat upphovsrätt och dess beaktande. Det är också viktigt att komma ihåg att även om en person inte är straffrättsligt ansvarig på grund av sin ålder kan hen fortfarande vara skyldig att ersätta den skada som hen har orsakat enligt skadeståndslagen.

Läs mera: