Information

Genom uppdateringar av apparater och program sörjer man förutom för de nya egenskaperna även för deras säkerhet. Det finns automatiska uppdateringar som du kan installera själv. Det lönar sig att hålla uppdateringarna automatiska om det bara är möjligt. Det lönar sig att installera uppdateringar som man själv installerar så snart som möjligt efter att enheten meddelat om dem. Ofta kräver uppdateringarna att applikationen eller enheten startas om, så det lönar sig inte att installera dem mitt under arbetet, men det lönar sig att reservera tid för uppdateringarna genast när det är möjligt. Operativsystemen för datorer som underhålls av skolan uppdateras i allmänhet automatiskt, så eleverna behöver inte se till att de uppdateras. Däremot ska användarna själva ansvara för uppdateringarna av enheter som finns hemma.  

Utöver att installera uppdateringar är det viktigt att se till att säkerhetskopiera regelbundet till exempelvis molnet. Säkerhetskopiering av filer och uppgifter är väsentlig av många orsaker. Det hjälper om enheter går sönder eller försvinner, men skyddar också dina uppgifter om en utomstående part stjäl eller redigerar dina uppgifter. Det är också bra att ha egna lokala säkerhetskopior av säkerhetskopierade filer och uppgifter vid sidan av molntjänster.

Informationssäkerhetsprogram skyddar din dator mot sabotageprogram såsom virus, trojaner och spionprogram. De viktigaste applikationerna är antivirusprogrammet och brandväggen. Syftet med antivirusprogram är att övervaka datorn och bl.a. kontrollera e-postbilagor för eventuella virus. Med antivirusprogrammet kan man kontrollera filer och också radera virus som hittats. Brandväggsprogrammets uppgift är att kontrollera hurdan nättrafik som sker mellan din dator och nätet och förhindra skadlig verksamhet. Många operativsystem och applikationer innehåller redan i sig en högklassig datasäkerhet.

Om ett sabotageprogram har kommit in i enheten eller tjänsten kan det synas till exempel på följande sätt:  

  • Telefonen har blivit märkbart långsammare.
  • Applikationerna öppnas långsamt.
  • I enheten finns applikationer som inte har laddats ner medvetet.
  • Batteriet tar snabbt slut.
  • Det dyker upp reklam på skärmen.
  • Det förekommer konstigheter på telefonräkningen (till exempel meddelanden som skickats till servicenummer)

Syftet med spionprogram (Spyware) är att spionera på användaren. Spionprogram kan till exempel undersöka vilka filer som hanteras på datorn och vilka webbplatser som besöks. Programmet kan därefter skicka information om verksamheten till den adress som anges i spionprogrammet. Uppgifterna används till exempel för reklam och för att skicka skräppostmeddelanden.

En dag berättade Veikkos platoniska vän Muskot Mozzarella att reklam riktad till vuxna och som var klart olämplig för barn syntes på hans datorskärm alltid emellanåt. När Veikko utredde saken berättade Muskot att han använt ett P2P-program (Peer to peer) för att ladda ner serier på sin dator. Det kom fram att en spionapplikation hade följt med programmet till datorn. Först efter service av datorn som gjordes på distans blev datorn fri från spionprogrammet. Också P2P-programmet måste tas bort från datorn. 

Med ett VPN-program (Virtual Private Network, virtuellt separat nätverk) kan man skydda sin integritet när man rör sig på nätet. Det skapar skenbart ett privat nätverk där man agerar. VPN-förbindelsen krypterar datatrafiken. Med den kan man skydda webbläsaren i öppna Wifi-nätverk och dölja sin egen position.