2. Varför kan man logga in i olika tjänster med sina konton i sociala medier och vilka följder kan det ha? Är det bra att utnyttja sina konton i sociala medier i olika tjänster?

Det är lätt att logga in i en annan tjänst med sitt konto i sociala medier: man behöver inte komma ihåg ett nytt lösenord. Baksidan är att dina sociala medier får veta att du använder tjänsten i fråga, och tjänsten får vetskap om din profil i sociala medier. Om det sedan överförs mer information mellan dessa tjänster, beror på vad du har gett ditt samtycke till och tjänsternas användarvillkor.

I allmänhet är det aldrig bra att använda ett konto i sociala medier för att logga in i en annan tjänst, och det finns många orsaker till det. Förutom att du då ger plattformen i sociala medier enorma mängder extra information om dig själv, löper du också risk att inte längre får tillgång till tjänsten. Ditt konto i sociala medier kan låsas av någon orsak som du inte känner till, vilket leder till att du inte längre kommer åt den andra tjänsten heller. Sociala medier fattar ofta snabba och överraskande beslut om att låsa konton, och orsakerna kan förbli oklara, eftersom företagen inte alltid vill berätta om dem. EU-regler mot detta införs dock under 2023.