4. Vad är en tjänsteleverantör?

Tjänsteleverantören är ett företag vars tjänst du använder. Tjänsten kan vara en mobilapplikation eller en webbtjänst som används med webbläsare. För vissa tjänster skapas ett användarnamn och lösenord, en del kan användas utan inloggning.

Exempel: TikTok är en tjänst som tillhandahålls av det kinesiska bolaget ByteDance och dess dotterbolag TikTok. Instagram är en tjänst som tillhandahålls av amerikanska Meta. Sökmotorn Google och YouTube tillhandahålls av Google och dess moderbolag Alphabet.

Något att fundera på: Sekretessinställningar i praktiken

Granska apparna ni har i era telefoner i gruppen. Vilka är de populäraste apparna?

Exempel 1: Gå igenom sekretessinställningarna för era telefoner och de tre mest använda apparna. Var särskilt uppmärksam på positionsdata och behörighet att använda kontakter, kamera och mikrofon.

Exempel 2: Gå igenom användarvillkoren för den mest populära appen. Vilka tillstånd ger användaren när hen godkänner användarvillkoren? Är villkoren rimliga?

​​​​​​​Exempel 3: Gå igenom de tre appar som ni använder minst och diskutera om ni kan avstå från dem.

​​​​​​​​​​​​​​Exempel 4: Varför måste vissa applikationer, exempelvis kartor, beviljas åtkomst till vissa uppgifter? Hur vet du vilka uppgifter du ska ge dem tillgång till? Vilka uppgifter är uppenbart onödiga att dela med sig av?