5. Spelar det någon roll med tanke på insamlingen av uppgifter om en applikation laddas ner från appbutiken eller om man använder webbläsarversionen?

Webbläsare och applikationer är riskfyllda på olika sätt. En mobilapplikation kan samla in mycket detaljerade uppgifter om användaren utan att det egentligen går att förhindra. En webbläsare kommer inte åt lika exakta uppgifter, men å andra sidan kan man genom att klicka på en länk hamna på verkligt farliga sidor, som till exempel kan lura användaren genom att imitera nätbanken. I appar samlas uppgifter in av både den som gjort appen och av den som producerat smarttelefonen (Apple, Google, Samsung osv.). Om du använder en tjänst i webbläsaren är det åtminstone möjligt att begränsa insamlingen av uppgifter genom att justera webbläsarens sekretessinställningar och installera tillägg i webbläsaren som förhindrar övervakning.

  • Det sägs att Apple granskar applikationerna i sin appbutik noggrannare än vad Google gör, så i den senare måste man vara ännu mer vaksam. Telefontillverkarnas egna affärer (bl.a. Samsung) är ganska dåligt genomlysta, så det är skäl att vara ännu mer uppmärksam om man använder dem.