Vad innebär dataekonomi?

Dataekonomi är ett delområde inom ekonomin där insamling och utnyttjande av data är en central del av verksamheten. (Källa: Sitras ordbok)

Vilken dataekonomisk tjänst använde du senast? Svaret är ofta till exempel att man har använt en sökmotor för att söka information på nätet eller beställt mat via en app. Dessa är utan tvekan en del av dataekonomin.  

Är det en del av dataekonomin att handla mat i närbutiken? Ja, det är det. Moderna närbutiker utnyttjar digitala data på många sätt. Till exempel utnyttjas försäljningsdata från kassan för att förutse behoven av att komplettera lagret.

Dataekonomin finns överallt. I praktiken ger nästan allt vi gör i vår vardag upphov till digitala data. Det är svårare att hitta exempel på ett område som inte skulle vara dataekonomi.

Det här kan konkretiseras med följande berättelse, där vi bekantar oss med 16-åriga Tuiskus dag som studerande:

Tuiskus dag

Tuisku är en 16-årig studerande vid en yrkesskola. På morgonen vaknar han till en bekant ringsignal från alarmet på mobilen. Tuisku känner sig trött och undrar vad det beror på.

Tuisku tittar i sin kalender för att påminna sig själv om vilka lektioner han har i skolan idag. När han tittar i kalendern och ser lärarens meddelanden i telefonen kommer han ihåg att han helt har glömt uppgiften som engelskaläraren gett honom att skriva på ämnet: "hur utnyttjar jag hälsodata i min vardag?"

Tuisku bestämmer sig för att skriva uppgiften direkt på morgonen före lektionen och att fokusera på att skriva om sin egen vardag. Han har sovit med en smartring och i appen i mobilen märker han att det har blivit flera sena kvällar den här veckan för att han pluggat inför ett prov och det har påverkat hans förutsättningar. Nu förstår han varför han kände sig så trött på morgonen, fast han gick och lade sig i tid natten innan.

Samtidigt märker Tuisku att han har slut på en viktig medicin. Han loggar in i sin social- och hälsovårdsapplikation för att titta på sina e-recept och märker att ett av dem har gått ut. Tuisku kontaktar studenthälsovården via appen och ber om att få receptet förnyat. En läkare svarar inom 15 minuter. Nu när receptet har förnyats beställer han den medicin han behöver från apoteket med en leveransapp.

Nu måste han bara beskriva att det här i en uppsats. Tuisku gör en begäran på finska i en app som utnyttjar artificiell intelligens. AI-programmet som producerar kreativ text skapar en grund för Tuiskus uppsats på några sekunder. Han redigerar texten utifrån sina egna erfarenheter. Därefter ber han AI att översätta texten till engelska. Tuisku inser att han nästa gång kan göra den ursprungliga begäran direkt på engelska. Efter att ha fått den engelska översättningen granskar Tuisku texten och markerar både sig själva och den AI-verktyg hen använder som skribenter. Sedan delar han texten med läraren i den molntjänst som skolan använder.

Samtidigt ringer det på dörren och ett bud levererar medicinen från apoteket.