Prestina Buggenhout bor i Eindhoven i Nederländerna. Prestina arbetar inom mentalvården. Hon är belgisk medborgare, som hamnat i grannlandet Nederländerna efter många intressanta vistelser i många länder. Det ser ut som om hennes äventyr fortsätter vidare.

Exam och arbetslivet

Prestina studerade medicin i Leuven, Belgien. Sedan hon utexaminerades i 2003, har hon arbetat inom medicin i flera länder. Hon arbetar inom mentalvården i Nederländerna för tillfället, vilket hon planerar att göra ända till nästa juni. Sedan är det dags för något nytt och annorlunda. “Nästa sommar flyttar jag till Edinburgh i Skottland för att börja med en fortsättningsexamen i terapi vid Edinburgh University”, berättar hon. Men det här är inte den första gången Prestina har gjort något vågsamt för att följa sina drömmar.

I Belgien och Nederländerna har Prestina arbetat i mentalsjukhus. Hon har också arbetat inom den internationella hälsovården och inom reseförsäkringsbranschen både i Nederländerna och Spanien. Hon har också arbetserfarenhet från allmänna sjukhus i Australien. Prestina har ytterligare arbetat som frivillig på ett hostell i Colombia och studerat t.o.m. det svenska språket i Sverige. När man frågar vad som har motiverat Prestina i hennes studie- och arbetsbeslut, är hennes svar brett: “ Mitt intresse för språk, människosinnet och den internationella arbetsmiljön, kombinerat med erfarenheten av att bo och arbeta utomlands.”

Mobilitet

Prestina har bott, arbetat och rest i rätt så många platser. Det finns några städer som hon gillar särskilt mycket och där hon t.o.m. kan föreställa sig att bo. Prestina är speciellt förtjust i bl.a. Edinburgh, San Francisco, Vancouver, Göteborg, Melbourne och Berlin. Men varför har hon valt just dessa städer? “Alla de här städerna har en trevlig kulturell atmosfär med många olika nationaliteter. De har omgivna av en vacker natur, de är trygga t.o.m. om man ensam vandrar runt nattetid. De har också en god hälsovård samt höga utbildningsstandarder”, svarar hon.

Det är inte alltid lätt att bo utomlands. Prestina talar om otrygghetskänslor och machobeteende i Spanien och Colombia. “Boendeomständigheterna i Spanien och den stora mängden pappersarbete i Australien har tidvis varit utmanande. I Australien märkte och upplevde jag rasism, vilket var lite oväntat”, fortsätter hon. När hon frågas varför det är viktigt för henne att bo utomlands, är Prestinas svar klart och tydligt: “Du bekantar dig bättre med ett land genom att vara en del av lokalbefolkningen än genom att endast resa omkring som turist.”

Tips för läsaren och feamtidsplaner

Våra läsare skulle kanske vilja få lite råd från Prestina. Vad skulle Prestina ge som råd för någon som är intresserad av att bo utomlands så som hon har gjort? “Jag skulle råda denna människa att definitivt gå på äventyret, men att också studera tillräckligt den lokala kulturen och systemet. Det skulle vara ännu bättre att tala med människor som redan har bott där”, svarar hon.

Prestinas framtidsplaner sammanhänger hårt med terapin. “Jag skall slutföra min kurs i coaching (så kallad mental träning) i London, studera terapi i Edinburgh och eventuellt grunda mitt eget företag i coaching och terapi i Storbritannien – eller om jag kan ordna det, skulle jag vilja grunda mitt eget härligt coaching- och terapicenter i Spanien”, förklarar hon ivrigt.

Prestina har åstadkommit och upplevt mycket, och det ser ut som om hon planerar att stanna på samma stig. Detta stämmer säkerligen överens med hennes livsfilosofi: “Om du kan drömma om det, kan du också göra det!”