När Aleksis Nokso-Koivisto, 40, beskriver sitt yrkesliv blir åhöraren andfådd. Så många ändrade riktningar och hopp från bransch till bransch rymmer den.
Aleksis Nokso-Koivisto

Nokso-Koivisto är bland annat känd från Tussitaikurit, som gör tecknade videor, Rapport, en plattform för gräsrotsfinansiering som förnyat journalismen samt SmoothTeam, ett företag som erbjuder team coaching för arbetsgemenskaper.

Karriärhoppen började redan under studietiden. Studierna i informationsteknik vid Tekniska högskolan i Otnäs byttes ut mot juridik vid Helsingfors universitet, och på sidan om rymdes såväl biämnesstudier i pedagogik som clownkurser vid Teaterhögskolan. Ett år förlöpte i styrelsen för Finlands studentkårers förbund.

Pro Gradu-avhandlingen fick vitsordet laudatur och handlade om upphovsrätt i internationell miljö, men istället för att fortsätta med det ämnet blev Nokso-Koivisto forskningsassistent vid den svenskspråkiga handelshögskolan Hanken. Näst i tur var företagsledningskonsultation hos ett företag vid namn Synocus, och sedan tjänsten som verksamhetsledare för Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus.

”Där fanns två forskare, en tillfällig forskningsassistent och jag. Jag bytte från ett fast jobb till mindre lön vid en löjligt liten organisation. Men jag ville prova på att driva en organisation, något jag hade sett på nära håll vid Synocus, det lockade mig.”

På fyra år lyckades Nokso-Koivisto öka stiftelsens finansiering så att antalet anställda till sist inklusive de deltidsanställda var tio. Efter det blev han intresserad av tecknade videor, som vid den tidpunkten höll på sprida sig ut i världen. Genom att teckna var det möjligt att förklara invecklade saker på ett förståeligt sätt, märkte Nokso-Koivisto.

År 2012 föddes Tussitaikurit, där Nokso-Koivisto fortfarande verkar som ordförande. Med sina femton skapare är företaget numera Finlands största skapare av tecknade videor. Tussitaikurit har bland annat gjort en video om Europasset.

I Afrika vid sex månaders ålder

”Närapå allt jag har gjort, har jag haft nytta av någon annan stans”, säger Nokso-Koivisto.

Året hos SYL (Finlands studentkårers förbund) lärde hur man arbetar med folk från olika bakgrunder. På Clownkurserna lärde Nokso-Koivisto känna Susanna Alanne, som var bra på att rita, och som senare blev konstnärlig ledare för Tussitaikurit.

”Som taxichaufför och servitör lärde jag mig mycket om hur man arbetar med människor. Med vissa kom man bra överens, med andra funkade inget. En restaurangkund reklamerade till och med färgen på väggarna i restaurangen. Genom bra och dåliga erfarenheter lär man sig jobba med folk.”

Brodern Oskari Nokso-Koivisto har ofta varit med på samma projekt som Nokso-Koivisto. Lillebrors karriär har varit minst lika mångsidig som storebrors; för närvarande jobbar trubaduren, som utexaminerats från Sibelius-Akademin, som rådgivare inom energipolitik. Olli Nokso-Koivisto, som är yngst i brödraskaran, leder det snabbt växande programvaruföretaget LeadDesk.

En förklaring till brödernas snabba karriärbyten kan vara det, att det i Nokso-Koivistos hem inte fanns någon tv.

”Det hade inget med religion att göra och det var inte förbjudet att titta på tv, men mina föräldrar hade en idé om att tuggummi för hjärnan inte var bra. Vi barn motsatte ju oss saken förstås, men så här i efterhand var det bra. Då det hemma inte fanns någon underhållningsapparat som skulle ha passiviserat oss varje kväll i ett par tre timmar, var vi tvungna att hitta på allt möjligt att göra.”

Familjen, som bodde i småstaden Nokia, var inte annars heller av den mest traditionella sorten i 1980-talets Finland. Läkarpappan och mamman som arbetade i IT-branschen tog med familjen för ett halvår till Nigeria och sedan dess har de bott periodvis också i Zambia och Tanzania.

”Jag blev internationell vid sex månaders ålder i Nigeria”, säger Nokso-Koivisto.

Nya möjligheter

Det börjar vara dags att avsluta intervjun, eftersom Nokso-Koivisto har bråttom till Aalto-universitetet i Esbo. Sedan Nokso-Koivisto sommaren 2016 avgått från tjänsten som verkställande direktör vid Tussitaikurit har han börjat studera igen, vid sidan av tjänsten som verkställande direktör vid SmoothTeam och övriga projekt. Denna gång är han speciellt intresserad av historieberättande.

”Jag är med i Aalto Ventures -programmet, som har att göra med start up -ledning. Därtill studerar jag historieberättande och scenagerande. Jag är intresserad av hur en berättelse hjälper till att föra fram ett budskap.”

Nokso-Koivisto har tröstande ord till dem som funderar på yrkesfrågor.

”Som ung kan det kännas som om de val som står framför en är hemskt stora och slutgiltiga. Men världen är en komplicerad plats, nya möjligheter dyker upp och nya val kan göras. Få karriärer är nu för tiden så strikta att man bara måste följa en bana.

Nokso-Koivistos framtidsplaner är än en gång öppna.

”Nu väntar jag på vad som kommer emot härnäst. Det viktigaste är att göra det man gör till fullo, lära sig och hitta nytt.”

Text: Silja Ylitalo