- Kontaktseminarier: För organisationer som planerar europeiska samarbetsprojekt (Erasmus+ KA1 och KA2) och som ännu inte har en samarbetspartner för projektet.
- Temaspecifika seminarier, konferenser
- Utbildningar
- Webbinarier, hybridseminarier
- Studiebesök: Erasmus+-programmets nationella kontor i olika länder ordnar studiebesök i samarbete med lokala aktörer.
Erasmus+-programmets nationella programkontor i olika länder ordnar TCA-evenemang där Finlands nationella programkontor har reservat deltagarplatser för företrädare för finländska organisationer. På den här sidan beskrivs om ersättning av resekostnader för den som deltar i ett TCA-evenemang.
Olika TCA-evenemang inom Erasmus+
Deltagande och stipendium
Det är möjligt att delta i online-seminarier utan stipendium.
I fysiska evenemang är det möjligt att delta endast om deltagaren har beviljats stipendium av Erasmus+-programmets nationella programkontor. Stipendiet beviljas alltid en organisation.
Stipendium beviljas för resekostnader enligt följande:
Resekostnader ersätts upp till 750 euro
- enligt det förmånligaste färdsättet
- enligt de faktiska kostnaderna (ersätts på basis av kvitto)
- var i kontakt med oss ifall dina resekostnader överstiger 750 euro
Övriga kostnader, såsom dagtraktamente och ersättning för vikarier, ersätts inte.
Ansökan
Ansökan lämnas in elektroniskt inom den utsatta ansökningstiden.
Om ansökan godkänns skickar vi den sökande en begäran om att fylla i en blankett med ytterligare information för stipendiet (gäller inte deltagande i online-evenemang).
Vid valet av deltagare har sådana deltagare företräde som inte tidigare har deltagit i motsvarande evenemang eller Erasmus+-projekt.
Beslut
Erasms+-programmets nationella programkontor informerar den sökande om beslutet före evenemanget. Gör inga researrangemang och köp inga resebiljetter innan du har fått ett meddelande om att din ansökan har godkänts.
Praktiska arrangemang
Varje deltagare ser själv till att införskaffa resebiljetter och reseförsäkring (och sköter eventuella visumkostnader). Erasmus+-programmets nationella kontor betalar inte dagpenning för deltagande i verksamheten och ersätter inte heller förlorad arbetsinkomst eller löner för vikarier. Alla resekostnader ersätts i enlighet med statens resereglemente.
Deltagarnas bakgrundsorganisationer betalar först kostnaderna som uppkommit för seminarier och fakturerar därefter Erasmus+-programmets nationella programkontor efter att ha fått faktureringstillstånd.
Fakturering av resekostnader i anslutning till seminariet
Före faktureringen ska deltagarna inom 14 dygn efter evenemanget lämna in tillhörande kvitton samt ett deltagarintyg. Det här görs elektroniskt via VismaForms (länk nedan).
Efter att du gjort din redovisning av resekostnader och vi har granskat kvittona skickar vi till dig en beställning (faktureringslov) från Handi-tjänsten. Beställningen skickas från e-postadressen handipalvelu(at)softco.com och den innehåller både faktureringsuppgifter och beställningsreferens för räkningen. Förmedla meddelandet till din organisations ekonomiavdelning för fakturering.
Kommunen/organisationen ska omsorgsfullt förvara de ursprungliga kvittona och tillhörande bokföring. Europeiska kommissionen förutsätter att dessa sparas i minst fem års tid och enligt Finlands bokföringslag ska de förvaras i minst sex års tid räknat från den sista betalningen.
Fakturering
Kostnaderna ska faktureras inom fyra veckor efter att organisation har fått lov att fakturera det nationella programkontoret. Erasmus+-programmets nationella programkontor skickar faktureringsuppgifterna efter att kvittona har granskats.
Det nationella programkontoret tar endast emot nätfakturor. Det är också möjligt att bifoga bilagor till nätfakturan. Fakturor som skickas per post eller med e-post returneras.
Rapportering om seminariet
Erasmus+-programmets nationella programkontor skickas en responsenkät till deltagarna inom sex månader efter deltagandet i seminariet.
Anvisningar som gäller användningen av resestipendiet
Stipendiemottagaren ansvarar själv för anskaffningar som gäller resan och för att införskaffa en reseförsäkring. Ta reda på vilka bestämmelser som gäller resor hos din arbetsgivare. Kommunerna har varierande regler och förfaringssätt som gäller anställdas resor. Det är skäl att känna till dessa olika regler och förfaringssätt (t.ex. gällande resor under veckoslut) redan innan resan bokas. Diskutera med din arbetsgivare och kom på förhand också överens om andra ärenden som med tanke på ditt arbetsförhållande är viktiga då du ska resa.
Om det är möjligt är det bra att köpa resebiljetterna i enlighet med arbetsgivarens allmänna förfaranden vid resor, till exempel via en resebyrå som arbetsgivaren anlitar. På det här sättet behöver inte arbetstagaren som deltar i resan först betala resan själv. Det här kommer ändå arbetstagaren och arbetsgivaren överens om helt själva och det är inget som Erasmus+-programmets nationella kontor kan påverka.
De totala kostnaderna för resan ska vara så små som möjligt, i enlighet med statens resereglemente. Vi rekommenderar inte att man använder egen bil. Om deltagaren ändå använder egen bil för resan, ska detta motiveras (t.ex. avsaknad av kollektivtrafik nattetid i glesbygden) och/eller deltagaren ska påvisa att användning av egen bil (inkl. parkeringsavgifter) är förmånligare än kollektivtrafik. Ange resan i kilometer i rapporten. Kilometerersättningen för användning av egen bil år 2023 är 0,53 euro/km. Parkeringsavgifter som betalas på en flygplats, järnvägsstation eller i samband med hotellinkvartering ersätts enligt kvitto, men ändå högst för tre dagars tid. Om taxi har använts som färdsätt ska användningen av taxi alltid motiveras separat (dvs. varför man inte har använt kollektivtrafik). Användning av hyrbil godkänns endast om man på förhand har kommit överens om det med Erasmus+-programmets nationella kontor.
Resekostnaderna ersätts efter resan utifrån de faktiska kostnaderna och kvittona (upp till 750 euro enligt det förmånligaste färdsättet). Resekostnaderna ersätts på basis av statens resereglemente som är i kraft vid respektive situation. Som bilaga till avgiftsutredningen ska man bifoga ett undertecknat deltagarintyg som erhållits av arrangören samt kopior av kvittona som berör resan.
Kontaktuppgifter
KONTAKTUPPGIFTER |
TCA-evenemang, ansökan, rapportering |
Fakturering |
Vuxentubildning |
Johanna Tarvainen johanna.tarvainen [at] oph.fi tfn 0295 331 897 |
Kristiina Kirjarinta kristiina.kirjarinta [at] oph.fi tfn 0295 331 892 |
Yrkesutbildning |
Sari Huttunen sari.huttunen [at] oph.fi tfn 0295 338 563 |
Katja Meriläinen katja.merilainen [at] oph.fi tfn 0295 338 532 |
Allmänbildande utbildning |
Katariina Petäjäniemi kristiina.kirjarinta [at] oph.fi tfn 0295 338 506 |
Kristiina Kirjarinta kristiina.kirjarinta [at] oph.fi tfn 0295 331 892 |
Högskoleutbildning |
AnneSophie Hokkanen annesophie.hokkanen [at] oph.fi tfn 0295 331 127 |
Heli Tiilikainen heli.tiilikainen [at] oph.fi tfn 0295 338 564 |