Statsunderstöd

Övrigt specialunderstöd: Nationell motfinansiering för samarbetsprojekt inom EU-programmet Kreativa Europa 2025

Kulturväsendet Kreativa Europa Internationalisering
Status
Pågående
Ansökningstid
7.3.2025 – 27.3.2025 kl 16:00
Ansökningsblankett
Statsunderstöd
Enintään 250 000 €
Mer information
Utbildningsstyrelsens Kreativa Europa Desk
Riikka Koivula och Hanna Hietaluoma-Hanin

Beskrivning av ansökan

Utbildningsstyrelsen beviljar årligen stöd till aktörer, vars projekt har fått bidrag från delprogrammet Kultur inom EU:s program Kreativa Europa (2021–2027). Syftet är att stödja projekten och uppmuntra finländska aktörer att delta i det europeiska samarbetet.

Understödet kan användas för att täcka den självfinansieringsandel som behövs för samarbetsprojekt  (European cooperation projects) inom EU:s Kreativa Europa-program.

Understödet är ett behovsprövat statligt specialunderstöd. 

Rättsgrund: statsunderstödslagen (688/2001).
 

Mål för ansökan

Syftet med understödet är att stödja finländska aktörers möjligheter att delta i projekt som finansieras centralt av EU samt att genomföra projektet.

Finländska organisationer, som koordinerar eller deltar som partner i ett samarbetsprojekt (European cooperation projects), som har beviljats finansiering från delprogrammet Kultur inom Kreativa Europa (2021-2027). Understödet beviljas inte om projektet redan har beviljats ​​nationell motfinansiering för hela projektperioden.
 

Stöd kan sökas för den självfinansieringsandel som en finländsk koordinator eller partner ansvarar för. Motfinansieringen kan inte täcka sökandens hela behov av egen finansiering. Understöd kan ansökas för högst 70 % av den egen finansiering som finländska koordinator eller partner ansvarar för.  

Behovet av egen finansiering hänvisar till de kostnader som återstår för sökanden att betala efter stödsumman som betalats av EU och eventuell vinst från projektet. Sökanden måste beskriva i ansökan vilken roll den nationella motfinansieringen har för organisationens förmåga att genomföra projektet.

I princip ska ansökan om motfinansiering gälla hela projektperioden. Det är dock inte möjligt att ansöka om finansiering för kostnader år 2024, utan det är möjligt att ansöka retroaktivt om finansiering från och med 1.1.2025.

Vi försöker bevilja stöd för hela perioden på en gång, men i synnerhet för större projekt är detta inte alltid möjligt. Därför ber vi att en specificering av stödbehov per år bifogas med ansökan. Om understödet som beviljas inte omfattar hela projektperioden kan sökanden ansöka om stöd på nytt i följande års ansökningsomgång.

År 2025 beviljas understöd till ett belopp av högst 250.000 euro. Utbildningsstyrelsens Kreativa Europa Desk förbehåller sig rätten att inte använda hela beloppet.

En redovisning för användningen av statsunderstödet som beviljats ska lämnas in till Utbildningsstyrelsens Kreativa Europa Desk senast det datum som anges i understödsbeslutet. Av redogörelsen ska det tydligt framgå hur Utbildningsstyrelsens understöd har använts och vilka kostnader understödet har allokerats till. 

Understödet får inte tillsammans med andra stöd överskrida beloppet av de godtagbara kostnader som hänför sig till projektet. Outnyttjat specialunderstöd ska återbetalas.
 

Ansökan öppnar 7.3.2024 kl. 8:00 och stänger 28.3.2024 kl. 16. Försenade ansökningar behandlas inte.

Ansökningsblanketten finns på finska och svenska. Ansökan kan fyllas i på finska, svenska eller engelska. 

Projektplanen ska innehålla en allmän beskrivning av hela projektet och dess deltagare, en mer detaljerad beskrivning av de delar av projektet som sökanden ansvarar för och en beskrivning av projektets tidsplan. 

Obligatoriska bilagor till ansökan är

  • En kopia av EU-bidragsavtal: projektbeskrivning (technical description) som pdf och EU-projektbudgeten.
  • Ekonomiplan för den delen av budgeten som sökanden ansvarar för på Excel- eller Ods-bilagan ovan (Specificering av den nationella motfinansieringen per år)
    - Projektets kostnader som sökanden ansvarar för
    - Den del av EU-stödet som betalas till sökanden
    - Sökandens egen finansiering för projektet
    - Specificering av annan finansiering som beviljats eller söks, inklusive motfinansiering som söks från Utbildningsstyrelsen; 
    - Eventuella inkomster från projektet. 

Mer information om Utbildningsstyrelsens digitala statsunderstödssystem får du från Utbildningstyrelsens allmänna anvisningar för sökande och användare av statsunderstöd.

Obs. Om ansökningssystemet inte kan identifiera den sökandes FO-nummer ska den sökande i god tid före ansökningstiden går ut ta kontakt på adressen valtionavustukset [at] oph.fi (valtionavustukset[at]oph[dot]fi) för att ansluta organisationen till ansökningssystemet.

I princip beviljas stöd för alla projekt som uppfyller sökkriterier och som inte redan har fått motfinansiering för den perioden som nu söks.

När den projektspecifika stödnivån fastställs beaktas 

  • sökandens roll i projektet
  • projektets totala budget
  • sökandens andel av hela projektets finansiering
  • sökandens självfinansieringsandel
  • motfinansieringens roll i sökandens förmåga att genomföra projektet.

Understödens storlek och antalet år som understödet beviljas för beror dessutom på antalet stödberättigade ansökningar och den totala stödsumman som ansöks.
 

Beslut fattas senast i maj 2025. Beslutet skickas från Utbildningsstyrelsens elektroniska statsunderstödssystem. Understöd som beviljats betalas i en rat.

Statsunderstöd beviljas inte om sökanden på ett väsentligt sätt har försummat sin skyldighet enligt 14 § i statsunderstödslagen att lämna uppgifter om användningen av de understöd som sökanden tidigare beviljats.
 

Utbildningsstyrelsens Kreativa Europa Desk

  • Riikka Koivula, tfn 0295 338 509
  • Hanna Hietaluoma-Hanin, tfn 0295 338 540

E-post kulttuuri [at] oph.fi (kulttuuri[at]oph[dot]fi)