Statsunderstöd

Projektunderstöd för insatser inom den grundläggande utbildningen för att förebygga och ingripa i mobbning och våld

Grundläggande utbildning Välbefinnande Säkerhet och trygghet
Status
Avslutad
Ansökningstid
19.12.2024 – 12.2.2025 kl 16:15
Ansökningsblankett
Statsunderstöd
4 800 000 €
Mer information
Undervisningsråd Christine Söderek
Opetusneuvos Tanja Väänänen
Opetusneuvos Jukka Vetoniemi

E-post enligt fornamn.efternamn@oph.fi

Syftet är att inom den grundläggande utbildningen utveckla och implementera rutiner och modeller för att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering och våld, att stärka samarbetet och att främja effekten av åtgärderna.

Beskrivning av ansökan

Syftet med detta understöd är att inom den grundläggande utbildningen stödja, utveckla och införa rutiner och modeller inriktade på att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier, diskriminering och våld. Därtill är syftet med understödet att främja enhetligheten och effekten av de åtgärder som vidtas för att förebygga och ingripa i mobbning och våld inom den grundläggande utbildningen samt att stärka den regionala samordningen. Avsikten med understödet är att främja åtgärder som enligt regeringsprogrammet ska vidtas för att trygga varje barns rätt till en trygg lärmiljö i den egna skolan. Genom understödet främjas regeringsprogrammets mål om att införa enhetliga planer och handlingsmodeller för förebyggande av våld i skolan och ingripande i våldssituationer. Understödet ska stärka det sektorsövergripande samarbetet, främja samarbetet mellan hem och skola och stärka likabehandling och jämställdhet samt tryggheten under skoldagen.

Understöd beviljas utvecklingsprojekt som anordnare av grundläggande utbildning ordnar. Projektet kan förverkligas som ett samprojekt mellan flera utbildningsanordnare eller som en enskild utbildningsanordnares projekt. Utvecklings- och samprojekten syftar till att stärka det egna och det regionala arbetet med dessa fenomen. Understödet är inriktat på att stärka kunskapsbasen och kompetensen hos skolans personal och på att utveckla och införa lokala och regionala goda rutiner och handlingsmodeller i skolans strukturer. Understödet kan användas för löne- och verksamhetskostnader för en person som samordnar, utvecklar och förverkligar regional verksamhet. Genom samordningen stärks den lokala och regionala kompetensen. Det betraktas som en fördel om projektet enligt projektansökan ska stärka det sektorsövergripande samarbetet med aktörer utanför skolan (såsom polisen, välfärdsområdenas social- och hälsovårdstjänster och aktörer inom tredje sektorn).

Under projekttiden stöder Utbildningsstyrelsen de projekt som fått understöd med ett avgiftsfritt fortbildningspaket för insatser inriktade på att förebygga och ingripa i mobbning, diskriminering, trakasserier och våld och på att skapa en trygg verksamhetskultur. I början av fortbildningspaketet ges deltagarna även möjlighet att sätta sig in i befintliga modeller, till exempel Södra Karelens modell.

Observera att understöden beviljas under förutsättning att riksdagen godkänner det anslag som reserverats för ändamålet i 2025 års statsbudget. 

Mål för ansökan

Utvecklingsarbetet ska inriktas på att utveckla rutiner för förebyggande av och ingripande i mobbning och våld och på att införliva dem i skolans verksamhetskultur.  

Följande målområden kan utnyttjas i projektplanen. I varje projekt bör förebyggande och ingripande i mobbning, trakasserier och våld samt att stärka det sektorsövergripande samarbetet ingå.

Förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier och våld

  • stärka den psykiska tryggheten i skolan
  • vidareutveckla skolans trygga verksamhetskultur
  • vidareutveckla arbetet utgående från de planer för förebyggande av och ingripande i mobbning, trakasserier och våld som ingår i utbildningsanordnarnas elevvårdsplaner
  • vidareutveckla det systematiska likabehandlings- och jämställdhetsarbetet
  • utveckla konkreta förebyggande åtgärder
  • dela goda rutiner och verksamhetsmodeller och införliva dem i strukturerna
  • stärka kunskapsbasen och kompetensen hos skolans personal
  • beakta även olika mobbningsfenomen, till exempel diskriminerande mobbning och nätmobbning
  • minska ensamhet, utanförskap och utfrysning

Främja en trygg och gemensamskapsfrämjande verksamhetskultur i skolan

  • utveckla en trygg gemenskap, lärmiljö och verksamhetskultur
  • stärka det gemensamma elevvårdsarbetet
  • stärka elevernas emotionella och kommunikativa färdigheter samt trygghetsfärdigheter

Stärka det sektorsövergripande samarbetet  

  • i skolan med skolans personal och elevvårdstjänsternas personal
  • med aktörer utanför skolan, till exempel med ungdomsväsendet, fritidsverksamheten (klubbar, föreningar etc.) eller välfärdsområdena
  • samarbetet mellan skolan, socialvårdstjänsterna och polisen
  • särskilt för att avbryta/avsluta utdragna och allvarliga fall

Stärka elevernas och vårdnadshavarnas delaktighet

  • stärka elevernas möjligheter till deltagande i arbetet med att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier och våld
  • stärka samarbetet mellan hem och skola
  • stärka vårdnadshavarnas delaktighet 

Bakgrundsinformation

Mobbning i skolan berör en stor del av eleverna inom den grundläggande utbildningen. Enligt enkäten Hälsa i skolan uppgav 43 procent av eleverna i årskurs 4 och 5 och 34 procent av eleverna i årskurs 8 och 9 inom den grundläggande utbildningen år 2023 att de blivit mobbade i skolan eller deltagit i skolmobbning under läsåret. Nio procent av eleverna i årskurs 4 och 5 och åtta procent av eleverna i årskurs 8 och 9 uppgav år 2023 att de blivit mobbade i skolan minst en gång i veckan, och jämfört med tidigare år har dessa siffror börjat stiga.  År 2023 uppgav fyra procent av eleverna i årskurs 8 och 9 att de deltagit i skolmobbning minst en gång i veckan. Endast 56 procent av de mobbade eller elever som mobbade andra i årskurs 4 och 5 och 33 procent av de mobbade eller de elever som mobbade andra hade berättat om saken för en vuxen i skolan.  

År 2023 uppgav 16 procent av eleverna i årskurs 4 och 5 och 18 procent av eleverna i årskurs 8 och 9 att de upplevt fysiskt hot under året. Sex procent av eleverna i årskurs 8 och 9 uppgav 2023 att de upplevt sexuella trakasserier under året. Denna typ av trakasserier var emellertid vanligare på offentliga platser: 14 procent av eleverna i dessa årskurser hade råkat ut för sexuella trakasserier på offentliga platser. Av eleverna i årskurs 8 och 9 uppgav 33 procent att de upplevt diskriminering i skolan eller på fritiden. Av de svenskspråkiga eleverna hade 36 procent upplevt diskriminering.  

Med tanke på likabehandling och jämställdhet är det bra att fästa uppmärksamhet vid att eleverna upplever mobbning, trakasserier, diskriminering eller våld på olika sätt. En viktig fråga som bör dryftas är till exempel hur erfarenheterna hos elever i en utsatt ställning beaktas när det gäller förebyggande, ingripande och delaktighet.

Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) genomförde under åren 2021–2023 en utvärdering av antimobbningsmetoder  som en del av det dåvarande åtgärdsprogrammet för förebyggande av mobbning, trakasserier och våld.  Med antimobbningsmetoder avsågs i den utvärderingen metoder som är avsedda för den grundläggande utbildningen och som syftar till att förebygga, ingripa i eller följa upp mobbning, dvs. ordna behövligt stöd efter en mobbningssituation. I utvärderingen konstaterades att det med tanke på förankringen av metoderna i skolan var till fördel om personalen var engagerad i användningen av metoden, om ledningen stödde arbetet och om metoden införlivades i skolans övriga verksamhet och den gemensamma elevvården. Utvärderingen visade att användningen av metoden i många skolor tyvärr hängde på bara ett fåtal personer, vilket gjorde det mer utmanande att införliva metoden i skolans vardag. Det innebar också att kontinuiteten i användningen av metoden i skolan var i fara på grund av eventuella personalförändringar.

Enligt lagen om grundläggande utbildning har varje elev rätt till en trygg lärmiljö. Skolorna ska ha en plan för hur eleverna ska skyddas mot våld, mobbning och trakasserier, och skolans vuxna är skyldiga att meddela om fall av mobbning, trakasserier, diskriminering och våld som kommit till deras kännedom till vårdnadshavarna för de elever som varit delaktiga i fallen. För skolornas arbete med att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier och våld finns det olika slags metoder och handlingsmodeller tillgängliga. Det systematiska arbetet med att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier och våld är en viktig del av skolans trygga verksamhetskultur. Utbildningsstyrelsen har också gett ut olika stödmaterial för detta arbete i skolorna, till exempel guiden Antimobbningsarbete i skolor och läroanstalter samt Handbok för att förebygga och ingripa i sexuella trakasserier i skolor och läroanstalter.  

Projektunderstödet

Understödet kan sökas mellan 19 december 2024 och 12 februari 2025. Ett informationsmöte om understöden ordnas den 13 januari 2025 kl. 15.00–16.00. En Teams-länk till informationsmötet hittas här. Projektperioden börjar när beslutet meddelas och slutar vid utgången av vårterminen 2027 (31 juli 2027).

Eventuella material som tas fram i projektet ska publiceras med öppen licens, och Utbildningsstyrelsen bedömer om materialet är lämpligt för nationell distribution.  

Rättslig grund:  

  • Statsunderstödslagen 688/2001   

Ansökan kan antingen göras av en enskild utbildningsanordnare eller av flera utbildningsanordnare tillsammans i ett samprojekt. Understöd kan beviljas utbildningsanordnare, såsom kommuner, kommunförbund eller andra utbildningsanordnare, som antingen har skyldighet eller tillstånd att ordna grundläggande utbildning eller att driva en läroanstalt. I ansökningarna bör beaktas regional täckning och även tas hänsyn till regionens eventuella tvåspråkighet. Vid planering av nätverket vore det bra att beakta exempelvis välfärdsområdena och polisinrättningarnas distrikt.

Om det är frågan om ett samporjekt ansöker deltagarna i nätverket, det vill säga samprojektet, om understöd med en gemensam ansökan. Den stödberättigade utbildningsanordnare som utsetts till nätverkets samordnare ska fungera som huvudansvarig sökande. I ansökan ska den sökande ge information om samprojektets övriga stödberättigade parter, inklusive deras kontaktpersoner och ansvarsområden, och om den projektplan som utbildningsanordnarna kommit överens om. Vid planering av nätverket vore det bra att beakta exempelvis välfärdsområdena och polisinrättningarnas distrikt.

Parterna i samprojektet upprättar ett samarbetsavtal med den huvudansvariga sökanden. Avtalen mellan den huvudansvariga sökanden och samarbetspartnerna behöver inte bifogas ansökan, men Utbildningsstyrelsen kan begära dem separat. Anvisningar om upprättandet av samarbetsavtal finns under punkt 1.8 i Utbildningsstyrelsens allmänna anvisningar.

Aktörer som inte är behöriga att söka, till exempel organisationer, universitet/högskolor, hobbyorganisationer, företag och föreningar kan delta i projekten som tjänsteleverantörer (fältet "Övriga samarbetspartner" på ansökningsblanketten och fältet "Tjänster" i projektets kostnadskalkyl).

Statliga läroanstalter får delta i projekt som får statsunderstöd (fältet "Övriga samarbetspartner" på ansökningsblanketten), men de får inte vara sökande eller part i ett samprojekt. 

Observera att understöden beviljas under förutsättning att riksdagen godkänner det anslag som reserverats för ändamålet i 2025 års statsbudget. Utbildningsstyrelsen utlyser ett statsunderstöd på cirka 4,8 miljoner euro ur moment 29.10.20.1.05. i statsbudgeten för 2025 för insatser som görs inom den grundläggande utbildningen för att förebygga och ingripa i mobbning, trakasserier och våld.  

Understödet beviljas för maximalt 95 procent av projektets totala kostnader, så projektets självfinansieringsdel ska vara minst 5 procent.  

Användningstiden för understödet börjar dagen efter att bidragsbesluten fattats och slutar den 31 juli 2027.  

Närmare information om godtagbara kostnader:  

  • Understödet får inte användas för att finansiera stödmottagarens basverksamhet.  
  • Understödet får användas för att utveckla personalens kompetens, men projekten får inte fokusera enbart på fortbildning av personalen.
  • Understödet får användas för utvärderings- och utredningsverksamhet, examensarbeten eller vetenskaplig forskning, när det är motiverat med tanke på projektets mål.  
  • Eventuell anskaffning av utrustning ska motiveras i ansökan. Som kostnader för utrustning godkänns även leasingkostnader under projekttiden, om utrustningen används i projektet. Dessa leasingkostnader ska uppges i projektets kostnadskalkyl under punkten ”Anskaffning av utrustning”. 

Ansökan om understöd görs på en elektronisk ansökningsblankett. Ansökningstiden går ut den 12 februari 2025 kl. 16.15.  

Den sökande ska sätta sig in i de allmänna anvisningarna för sökande och användare av statsunderstöd innan ansökan görs upp.  

Information om de personer som ger mer uppgifter och råd, inklusive kontaktuppgifter, ges i början av sidan för ansökan.   

Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier:   

  • projektplanens genomförbarhet och kvalitet  
  • betydelsen av de resultat och effekter som eftersträvas i projektet    
  • hur realistisk projektets kostnadskalkyl är i förhållande till projektets mål och den utlysta finansieringen  
  • sökandens tidigare erfarenheter av att samordna nätverk och arbeta mot mobbning, trakasserier och våld  
  • projektets regionala omfattning och täckning  
  • åtgärderna för att utveckla och etablera det regionala sektorsövergripande samarbetet  
  • projektverksamheten är elevcentrerad och elever och vårdnadshavare är delaktiga  
  • resultatens och produkternas användbarhet och åtgärder för att sprida dem  
  • hur projektets resultat och produkter upprätthålls och utvecklas efter att understödets användningstid gått ut  

Vi värdesätter om projektplanen beaktar anställning av en projektarbetare på heltid för genomförandet. I de regioner där det är möjligt värdesätter vi tvåspråkiga samprojekt och att ansökningarna också beaktar den regionala omfattningen och täckningen ur ett svenskspråkigt perspektiv. 

Beslut fattas för alla ansökningar som tagits emot innan ansökningstiden gått ut. Målet är att besluten fattas senast den 31 mars 2025.  

Beslutet skickas från Utbildningsstyrelsens elektroniska statsunderstödssystem till den kontaktperson som anges i ansökan, till undertecknarna och till den sökande organisationens officiella e-postadress.