Det är viktigt att bygga upp en gemensam och trygg vardag i början av läsåret. På den här sidan har vi samlat ett urval av aktuella ämnen och evenemang som riktar sig till småbarnspedagogiken, skolor och läroanstalter.
Vi berättar mer om våra uppdateringar under läsåret till exempel i våra nyhetsbrev och webbtjänster.
Utlysning av skolfreden 17.8
Skolfreden för läsåret 2022–2023 utlyses i Joensuu den 17 augusti kl. 19. Evenemanget kan följas via livestream. Programmet Skolfred ordnas gemensamt av Mannerheims Barnskyddsförbund, Polisstyrelsen, Utbildningsstyrelsen, Folkhälsan och Finlands Föräldraförbund och dess syfte är att främja välbefinnandet och säkerheten i skolgemenskapen.
Skolfredens mål är att alla medlemmar i skolgemenskapen ska ha det bra i skolan: ingen ska bli mobbad eller bli ensam och varje elev ska kunna uppleva att hen är en viktig och accepterad medlem i sin skolgemenskap. MLL:s (Mannerheims Barnskyddsförbund) webbplats har också material för småbarnspedagogiken.
Trafiksäkerhetsveckan 12–16.9
Den riksomfattande trafiksäkerhetsveckan ordnas igen 12–16.9.2022. Temat för årets trafiksäkerhetsvecka är trygga skolresor. Tisdagen den 13 september ordnar Trafikskyddet sina virtuella lektioner, som redan hunnit bli en tradition under den trafiksäkerhetsveckan. Även i år ordnas två lektioner, en för högstadierna och en för andra stadiet.
Skolresorna ska tryggas varje skoldag: skolresorna berör en stor del av samhället, både yngre och äldre.
Veckan för barnets rättigheter 14–20.11
Veckan för barnets rättigheter ordnas i skolor, inom småbarnspedagogiken och på fritiden 14–20.11.2022. Temat för i år är barnets rätt till trygghet – #MinSäkerhet #DinSäkerhet. FN:s konvention om barnets rättigheter garanterar varje barn rätt att leva och växa i trygghet. Barns och ungas trygghet består av en trygg miljö, trygga människorelationer och deras egen upplevelse av trygghet.
Det nationella kommunikationsnätverket för barnets rättigheter ger också i år avgiftsfritt undervisningsmaterial samt uppgifter och tips om hur barnets rättigheter kan behandlas inom småbarnspedagogiken och i skolorna. Den aktiva temaveckan hjälper skolorna att genomföra läroplanen i fråga om undervisning och tillgodoseende av barnets rättigheter. Utbildningsstyrelsen har också nöjet att vara med i nätverket.