När hösten börjar är det viktigt att skapa en trygg gemenskap för barn och unga så att alla trivs och mår bra på dagis, i skolan och vid läroanstalten.
På vår webbplats har vi samlat information inför det nya läsåret inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, yrkesutbildningen, det fria bildningsarbetet och den grundläggande konstundervisningen samt om internationalisering.
Vi informerar mer om vår verksamhet under läsåret till exempel i våra nyhetsbrev och på vår webbplats.
Utlysningen av skolfreden inleder läsåret 2024–2025
Skolfredsprogrammet påminner alla om deras rätt att gå tryggt till skolan utan rädsla för att bli lämnad utanför eller mobbad. I programmet deltar Mannerheims barnskyddsförbund, Utbildningsstyrelsen, Polisstyrelsen, Folkhälsan och Finlands Föräldraförbund.
Välkommen att a del av den nationella utlysningen av skolfreden onsdagen den 28 augusti klockan 10 på Yle Arenan. Årets skolfred utlyses i Tavastehus. Utöver utlysningen av skolfreden står uppträdanden av elever och överraskningsartister på programmet.
Utlysningen spelas in och kan ses i efterhand. Texten för utlysning av skolfreden kan användas vid utlysningen av skolfred i din egen skola. Under läsåret genomförs skolfredsarbetet med hjälp av uppgifter som har skapats av elever. Materialet finns på finska och svenska. Allt material och en länk till livesändningen kommer att finnas på webben i augusti.
Veckan för barnets rättigheter lyfter fram barnets rätt att lära sig
Veckan för barnets rättigheter firas i år 18–24.11.2024. Temat för veckan är alla barns rätt att lära sig, #JagFårLäraMig #DuFårLäraDig. Temat uppmanar till att reflektera över betydelsen av lärande för barnets välbefinnande och utveckling och påminner om glädjen av att lära sig nytt.
FN:s barnkonvention påminner om barnets rätt att lära sig. De i konventionen fastställda målen för utbildning är relaterade både till barnets utveckling och till att bli en ansvarsfull medlem i samhället. Barnet har rätt till kunskap, och formell utbildning bör stödja utvecklingen av barnets personlighet, talanger och färdigheter. Den första allmänna kommentaren från FN:s kommitté för barnets rättigheter påminner om att lärande sker överallt i barnets vardag, inte bara i skolan.
Kommunikationsnätverket för barnets rättigheter arrangerar i november en temavecka om barnets rättigheter i skolor, inom småbarnspedagogik och fritidsaktiviteter, där barn och unga får fördjupa sig i sina rättigheter genom övningar, information och undervisningsmaterial.
Trafiksäkerhetsveckan uppmuntrar till att diskutera hur man rör sig tryggt i trafiken
Den nationella Trafiksäkerhetsveckan firar sitt tjugoårsjubileum 9–13.9.2024. Välkommen med!
På Trafikskyddets webbplats finns undervisningsmaterial om barn och trafik. Du kan använda materialet inom trafikfostran under hela året. Trafikskyddet ordnar även korta avgiftsfria webbinarier på finska med koppling till temaveckan i augusti för yrkesverksamma som arbetar med barn och unga.