Reformen gäller de elever som har avlagt den grundläggande utbildningen efter 1.1.2021. Eleverna som avslutar den grundläggande utbildningen från och med våren 2021 har skyldighet att söka till gymnasieutbildning eller yrkesutbildning eller till en utbildning i övergångsskedet.
Grundläggande information om den utvidgade läroplikten
- InternationaliseringYrkesutbildningGymnasieutbildningGrundläggande utbildningFritt bildningsarbeteUtvidgandet av läroplikten
Vi uppdaterar inte längre sidans innehåll eftersom reformen har genomförts. Mer information om var läropliktiga är verksamma hittar du i Utbildningsstyrelsens statistiktjänst Vipunen. Aktuell information gällande läropliktiga hittar du på våra sidor Utbildning och examina. (Uppdaterad 28.9.2022)
Vad händer då läroplikten utvidgas?
- Målet är att alla unga avlägger en examen på andra stadiet.
- Varje ung person som avslutar den grundläggande utbildningen har skyldighet att söka till en utbildning på andra stadiet eller till en utbildning i övergångsskedet.
- Anordnaren av grundläggande utbildning ska handleda den läropliktiga i ansökan till fortsatta studier och övervaka att hen inleder sina studier.
- Läroplikten pågår tills den studerande har fyllt 18 år. Läroplikten kan avslutas redan tidigare om den studerande avlägger studentexamen eller en yrkesinriktad examen.
- Det är avgiftsfritt för den läropliktiga att avlägga den första examen. Den avgiftsfria utbildningen kan pågå fram till utgången av det år då den studerande fyller 20 år.
- Anordnarna av gymnasieutbildning och yrkesutbildning samt folkhögskolorna ska handleda och följa upp den studerandes framsteg i studierna.
Vad förnyas i samband med läropliktsreformen?
- Elev- och studiehandledningen stärks i den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen och yrkesutbildningen.
- En ny utbildning som handleder för examensutbildning (HUX) tas i bruk. I den nya utbildningen sammanslås påbyggnadsundervisningen efter den grundläggande utbildningen (årskurs 10), utbildningen som förbereder för gymnasieutbildning och utbildningen som handleder för yrkesutbildning (VALMA).
- Folkhögskolornas långa linjer blir ett sätt att fullgöra läroplikten.
- Den gemensamma ansökan förnyas.
Läroplikten fullgörs i huvudsak i den grundläggande utbildningen och i gymnasieutbildning eller yrkesutbildning. Läroplikten kan därtill fullgöras:
- under läsåret 2021–2022 i påbyggnadsundervisning efter den grundläggande utbildningen, i förberedande utbildning före gymnasieutbildning eller i utbildning som handleder för yrkesutbildning. Från och med hösten 2022 i utbildning som handleder för examensutbildning (HUX).
- I folkhögskolornas utbildning som riktar sig till läropliktiga.
- I utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv (TELMA).
- I särskilda situationer kan läroplikten också fullgöras i den grundläggande utbildningen för vuxna eller i folkhögskolornas utbildning som riktar sig till invandrare.
- I utbildning i samiska och samisk kultur vid Sameområdets utbildningscentral.
Undervisningen och handledningen som utbildningsanordnarna ordnar för den studerande är avgiftsfri. Då läroplikten utvidgas kommer avgiftsfriheten för den studerande även att omfatta:
- läroböcker och övriga material som behövs i undervisningen
- dator som behövs för att avlägga studierna, samt eventuellt en räknare eller räknarlicens
- arbetsredskap, -kläder och -material, till exempel säkerhetskläder, skyddskläder och arbetsskor
- behörigheter och lov som grundar sig på författningar i yrkesutbildningen som körkort,hygienpass, växtskyddsexamen och vattenarbetskort samt de behörigheter och lov som arbetslivet förutsätter som arbetssäkerhetskort,förstahjälpenkort eller kort för heta arbeten som är nödvändiga för att visa det kunnande som kraven på yrkesskicklighet och målen för kunnandet i examensgrunderna förutsätter
- fem studentprov som är en förutsättning för att avlägga studentexamen, även omtagning av underkända prov
- skolresor på minst sju kilometer, utan självriskandel
- i vissa särskilda situationer även inkvarterings- och resekostnader.
Koski
Informationsresursen KOSKI och övriga system kommer att utvidgas så att det är möjligt att på basis av de uppgifter som sparats i dem avgöra om läroplikten är i kraft och vilken som är den läropliktigas egentliga studieplats och huruvida den hör till de utbildningar som är godtagbara för att fullgöra läroplikten.
Valpas
Med tanke på tillsynen över fullgörandet av läroplikten utvecklas en ny tjänst som Utbildningsstyrelsen upprätthåller.
Studieväg och utbildningsutbud
I Studieinfo strävar man efter att stödja eleven eller den studerande att hitta en utbildning som hör till fullgörandet av läroplikten. När det gäller utbildningsutbudet kommer det att vara möjligt för läroanstalterna inom det fria bildningsarbetet att publicera information om utbildning som riktar sig till läropliktiga, så att eleven eller den studerande kan hitta olika utbildningar. I tjänsten kommer det också att vara möjligt att föra in utbildningsutbudet inom utbildning som handleder för examen.
Ansökan och antagning
Ansöknings- och antagningssystemen kompletteras till de delar det behövs för att läroanstalterna och kommunerna som har ansvar för att övervaka skyldigheten att söka till utbildning har möjlighet att uppfylla sina skyldigheter.
eGrunder
I eGrunder publiceras de nya grunderna för folkhögskolornas utbildning som riktar sig till läropliktiga och stödmaterial för det lokala läroplansarbetet samt grunderna för utbildning som handleder för examensutbildning och stödmaterial för det lokala genomförandet.