Marianne Kujala-Garcia, som inledde sin karriär som speciallärare, fick den första impulsen att inrikta sig på internationella uppgifter under sina utbytesstudier. Intresset för internationalism och utvecklingsländer ledde henne senare till en internationell karriär i utvecklingssamarbete inom utbildning. Även om hon lämnat arbetet som lärare bakom sig har ändå lärarutbildningen erbjudit en oersättlig förståelse för undervisningssektorn, vilket har hjälpt Kujala-Garcia att lyckas i sakkunniguppgifter ute i världen.
Marianne Kujala-Garcia, som tidigare arbetade som lärare, valde en internationell karriär inom utvecklingssamarbetet för 18 år sedan. Nu flera år senare har hon erfarenhet av att arbeta med utvecklingssamarbete inom undervisningsbranschen från flera olika kontinenter och länder. Hennes nuvarande arbetsplats ligger i EU-delegationen i Etiopien, där hon arbetar som utsänd sakkunnig via Kompetenscentret för utvecklingssamarbete inom utbildningssektorn FinCEED.
”I mitt arbete som sakkunnig ansvarar jag för program inom utbildningssektorn, som här i Etiopien innehåller både humanitära element och element från utvecklingssamarbete. Till mina arbetsuppgifter hör alltid projekthantering från identifiering till att ingå avtal, uppföljning och utvärdering. Utöver projekthantering deltar jag också i EU:s egna regionala program och i strategiskt planeringsarbete. I mitt arbete följer jag dessutom noggrant planeringen av två Team Europe-projekt som syftar till att utveckla lärarutbildningen och yrkesutbildningen i Etiopien på landsnivå.”
Dessutom är nätverkandet med olika intressentgrupper inom utbildningssektorn en viktig del av Kujala-Garcias arbetsbeskrivning.
”EU har i flera år varit frånvarande från den etiopiska utbildningssektorn, så en av mina viktigaste arbetsuppgifter är nu att sträva efter att skapa goda förbindelser med det etiopiska undervisningsministeriet och med andra utbildningsintressenter för att möjliggöra en ny uppbyggnad av starka förbindelser med Europeiska unionen.”
Tio års praktisk erfarenhet av lärararbete har hjälpt mig att förstå lärarnas utmaningar i klassrummet, vilket har varit värdefullt i arbetet med utvecklingssamarbetsprojekt.
Före övergången till internationella uppgifter inom utbildningssektorn arbetade Kujala-Garcia länge som speciallärare i Helsingfors efter att ha utexaminerats från institutionen för specialpedagogik vid Östra Finlands universitet 1995. Hon upplever att hennes bakgrund som lärare har gett viktig kompetens och perspektiv som har hjälpt henne att lyckas som sakkunnig i en internationell omgivning inom utbildningssektorn.
”Tio års praktisk erfarenhet av lärararbete har hjälpt mig att förstå lärarnas utmaningar i klassrummet, vilket har varit värdefullt i arbetet med utvecklingssamarbetsprojekt. Det har hjälpt att på ett realistiskt sätt bedöma hur utvecklingssamarbetet kan genomföras med beaktande av lärarnas vardag och krav”, bedömer Kujala-Garcia.
Kujala-Garcias intresse för internationalism och internationella uppdrag väcktes för första gången under Erasmus-utbytesperioden som hon tillbringade i Madrid i Spanien under sina universitetsstudier. Hon berättar också att Östra Finlands universitet då samarbetade med utvecklingsländer, vilket ökade hennes intresse för utvecklingsländerna redan under lärarstudierna. Efter examen började hon ändå arbeta som lärare.
”Lärararbetet med sitt snabba tempo har ett starkt sug”, konstaterar Kujala-Garcia. Hon berättar att hon under de långa sommarloven som hör till läraryrket tillbringat mycket tid i utvecklingsländer, där entusiasmen för en internationell karriär i utvecklingssamarbetet inom utbildning ökade ytterligare. Hon behövde ändå mer erfarenhet.
”Min första erfarenhet i ett utvecklingsland fick jag när jag arbetade som volontär under ett års tid inom UNESCO:s projekt i Peru. Därefter återvände jag till Finland för att arbeta som lärare i några år till. Intresset för att jobba i utvecklingsländer blev ändå så stort under den tid jag tillbringade i Peru att jag snart övergick till att arbeta som sakkunnig hos UNICEF i Honduras i tre år via FN:s volontärprogram. Därefter har jag arbetat som specialsakkunnig inom undervisning vid utrikesministeriet i 13 år vid olika beskickningar bland annat i Nepal, Etiopien och Moçambique.”
Det är aldrig för sent! Det lönar sig att modigt ta tag i nya arbetsuppgifter även om de inte är en helt inom den egna branschen.
Kujala-Garcia rekommenderar att skaffa erfarenhet i utvecklingsländer till alla som är intresserade av att arbeta som sakkunniga i utvecklingssamarbetet inom utbildningssektorn. Hon nämner att nätverket Lärare utan gränser är en god kanal för att få praktisk erfarenhet i en internationell miljö. Dessutom är det skäl att skaffa erfarenhet av utvecklingsuppgifter och projektledning, eftersom det uppskattas mycket. Att öka den egna kompetensen genom studier spelar också en nyckelroll: ”Efter att jag utexaminerats som lärare genomförde jag tilläggsstudier i utvecklingsforskning. Det lönar sig till exempel att granska utbildningsutbudet vid ett öppet universitet och utbildningar som ordnas av olika organisationer (UNESCO och Världsbanken). FinCEED ordnar också årligen utbildningar för undervisningsexperter”, berättar hon.
Arbetet som sakkunnig i utvecklingssamarbetet inom utbildning har gett mycket, och under årens lopp har Kujala-Garcia hittat ett andra hem i flera länder. Hon har ett tydligt budskap till lärare och lärarstuderande som drömmer om en internationell karriär: ”Det är aldrig för sent! Det lönar sig att modigt ta tag i nya arbetsuppgifter även om de inte är en helt inom den egna branschen.”