Ämnen för inledande diskussion

Under lektionen om fortplantning diskuteras hur människor, djur och växter förökar sig. Vad är sex, samlag, befruktning, graviditet, preventivmedel samt hetero- och homosexualitet?

Hur förökar sig människor, djur och växter?

För att ett barn ska kunna börja växa i babyhemmet, dvs. i livmodern, som finns i moderns mage, behövs ett frö från mannen och ett från kvinnan. Hos flickor börjar de här fröna utvecklas vid den tidpunkt då menstruationen börjar, och hos pojkarna när de får utlösning, sädesuttömning. Kvinnans frö kallas äggcell och mannens frö kallas sädescell eller spermie. Om de här fröna möter varandra, kan de förenas, och då börjar en baby växa. Den här föreningen sker inuti kvinnans kropp. För att mannens frö ska kunna komma in i kvinnans kropp, älskar mannen och kvinnan; de ligger med varandra eller har samlag. Mannens sädescell kommer under samlaget in i kvinnan via babyhålet. Djurens samlag kallas parning. Växter förökar sig på olika sätt, t.ex. genom frön som sprids med vinden.

Sex

Sex betyder att en man och en kvinna, som älskar varandra, är ömma mot varandra och vill vara mycket nära i varandras famn. De vill vara så nära varandra, att de är inuti varandra. De är då ofta nakna och kramar, kysser och smeker varandra så länge de vill. Under sexet rör de vid varandra på ett sätt som ska kännas bra för en själv och för partnern.

Samlag

Om kvinnan och mannen vill ha barn, eller om de annars bara vill vara riktigt nära varandra och smeka varandra inombords, har de samlag. Det betyder att mannens styva snopp (dvs. penis) förs in i kvinnans babyhål (dvs. slida), som har blivit riktigt fuktigt. Det här känns bra och tryggt, och då man kommer så nära varandra känns det nästan som om man smälter ihop. Mannen och kvinnan rör sig under samlaget och smeker varandra, och efter några minuter sprutar det en dos babyfrön, dvs. spermier, ut ur snoppen in till botten av kvinnans babyhål. De här fröna, dvs. sädescellerna, är mycket små och osynliga, men vätskan som kommer samtidigt, sädesvätskan, är synlig. Då man tittar på mannens frön i mikroskop påminner de om grodyngel med huvud och svans. Det finns miljoner av dem, även om själva dosen sädesvätska bara uppgår till ungefär en tesked. Spermierna i kvinnans babyhål kan själva simma mot livmodern, babyhemmet.

Befruktningen

Kvinnans frö, äggcellen, lossnar från sitt fäste en gång i månaden. Också äggcellen är pytteliten och osynlig, men den är ändå mycket större än spermien. Äggcellen föds i liknande knutor (i äggstockarna) som mannens frön (i testiklarna), men de här knutorna är gömda i kvinnans kropp, inuti magen. Två äggstockar i kvinnans mage tillverkar äggcellerna, och i mannens pung är det två testiklar som tillverkar spermier. Hos kvinnor lösgörs i allmänhet bara en äggcell i månaden, och därför växer det vanligen en baby åt gången i livmodern. Om det under samlaget kommer in spermier i kvinnans kropp, startar en vild kapplöpning mot livmodern, babyhemmet. Om det just då råkar vara den dagen i månaden då det finns en äggcell som väntar i kvinnans kropp, kan den möta den sädescell som är allra snabbast och som hinner först fram till äggcellen. Om äggcellen godkänner sädescellen, kan den släppa in den, och de smälter samman. Här uppstår början på en baby, som fäster sig vid livmodern som blir dess hem. Babyn trivs flera månader i livmodern och hela tiden växer den. Barnet har fått sin början till hälften från sin pappa och till hälften från sin mamma. Babyn har egenskaper och drag från båda föräldrarna. Varje människa har fått sin början när den allra snabbaste spermien har haft turen att möta en äggcell och har gått i mål som segrare i och med att äggcellen har valt att smälta samman med just den spermien!

Graviditeten

I början av en graviditet är babyn så liten att den inte syns, men den börjar genast växa. Människan har uppfunnit en metod för att ovanpå magen kunna se in i livmodern med hjälp av en ultraljudsapparat. Med ultraljudsundersökningen kan man se hur babyn växer och mår i livmodern. Babyn som lever sitt liv i livmodern kallas foster. Fostret simmar runt i fostervattnet, inuti sin egen påse. Fostret trivs i livmodern: det växer, sparkar, vinkar, hickar, suger på tummen och sover. Det hör ljuden från mammans kropp och utifrån, kan ibland se ljus genom magen och smakar på smakerna i fostervattnet. Babyn är inte på det ställe som maten kommer till, utan i livmodern, i sitt alldeles egna hem. Livmoderbabyn stannar i livmodern ungefär nio månader, 40 veckor, under tre årstider. Kvinnans mage blir större när babyn växer. Hur många har sett en gravid kvinna? Efter nio månader föds babyn genom babyhålet, för att tas omhand av sin mamma och pappa.

Preventivmedel

Både mannen och kvinnan kan vilja vara nära varandra, älska och ha samlag också när de inte vill ha barn. Då använder de preventivmedel, som förhindrar att det blir någon graviditet. Som preventivmedel kan man använda t.ex. kondom. Kondomen är en påse av gummi, som sätts på snoppen. Sädesvätskan stannar i kondomen och kommer inte in i kvinnan. Kvinnan kan också använda p-piller, som förhindrar att det utvecklas någon äggcell. Sex, preventivmedel och barn är gemensamma frågor för mannen och kvinnan och de ska gemensamt fatta beslut i de här frågorna. Det här är saker som har med kärlek och ömhet att göra, och de får inte sammankopplas med något skamligt.

Homo- och heterosexualitet

Det vanligaste är att en man och en kvinna blir kära och älskar med varandra, och då kallar man dem heterosexuella. Om två män älskar varandra, kallas de bögar eller homosexuella. Det är inget skällsord. Bögar är ömma mot varandra och kan också älska med varandra. Det kan ändå inte bli någon baby av fröna från två män. Om två kvinnor älskar varandra, kallas de lesbiska eller homosexuella. De kan också älska med varandra, men inte heller fröna från två kvinnor kan bli till en baby.

Barnpsykiater Raisa Cacciatore, Väestöliitto